Dodaj do ulubionych

Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię?

09.12.06, 23:06
Pomocy! Mam nianię dla mojej 9 miesięcznej córeczki, jest z nami od 3
miesięcy. Niby wszystko ok, ale ja mam takie głupie przeczucia, tym badziej,
że niania ma poważne problemy w domu (z meżem)i nie jest w najlepszej formie.
Córcia nie płacze na jej widok, chętnie z nią zostaje. Czy tak małe dziecko
może w jakiś sposób manifestować, że jest mu źle, że ktoś je krzywdzi?
Odpiszcie, błagam!
Obserwuj wątek
    • kiniamum Re: Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię? 09.12.06, 23:25
      wydaje mi sie ze jkby dziecku z niania bylo zle na pewno nie chcialoby z nia
      zostawac.. obserwuj jednak bacznie nianie..
    • zuzka771 Re: Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię? 10.12.06, 10:22
      Gdyby niania źle ją traktowała myślę, że dziecko na jej widok by płakało.
      Spróbuj kiedyś przyjść wcześniej z pracy, albo w godzinach pracy, niech ktoś
      niby do ciebie wpadnie w tym czasie kiedy masz nianię. Zobaczysz, jak się
      dzieckiem zajmuje i co wtedy robi.
      A może tymbardziej troskliwie zajmuje się dzieckiem?
    • alpepe Re: Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię? 10.12.06, 12:03
      niemowlęta maltretowane często mają popękane naczynka w gałkach ocznych od
      potrząsania, poza tym, jeśli dziecko było bite, to jak podniesiesz rękę, jak do
      bicia, będzie próbowało się osłonić, tylko nie wiem, czy ten odruch ochronny
      występuje już u takich maluszków.
      MOże dziecku niania nie robi żadnej namacalnej krzywdy, a tylko np. mówi do
      niego wulgarnie. A może twoje przeczucia są bezpodstawne? Na forum dziecko była
      taka dyskusja nt. nagrywania niani, użyj wyszukiwarki i poczytaj, co robiły mamy
      z przeczuciami. Ja bym na pewno próbowała się upewnić, czy moje przeczucia mnie
      nie mylą.
    • chircia Re: Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię? 10.12.06, 16:40
      Dzieci doskonale wyczuwają nastój osoby, w której towarzystwie się znajdują.
      Moja niania zachorowała i na tydzień oddałam córkę do innej kobiety. Dziecko
      bardzo się zmieniło. Córka nie płakała, ale o wiele mniej się śmiała, była
      przygaszona i nie uśmiechała się do tej nowej niani. Mnie ta kobieta wydawała
      się jakaś taka chłodna, z dystansem. Potem dowiedziałam się, że ma poważne
      problemy rodzinne. Oczywiście jak 'stara' niania wyzdrowiała, to zrezygnowałam
      z tej kobiety. Zmień nianię - takie jest moje zdanie.
      • mamaivcia Re: Jakie oznaki krzywdzenia przez nianię? 10.12.06, 17:21
        czasem trudno jest poznać bo dziecko może mieć np. objawy somatyczne
        moja przyjaciółka też miała przeczucie, że coś jest nie tak
        jej dziecko schudło, straciło apetyt i miało zatwardzenia - przyczyna jak się
        okazało to strach
        ale jak niania przychodziła po małej nie było nic widać
        dopiero przypadek sprawił, że koleżanka dokonała tego odkrycia, byłam wtedy u
        niej i poszłam do sklepu, zamknęłam drzwi na klucz jak wracałam siłą rzeczy
        musiałam je otwarzyć i wtedy dopiero koleżanka zobaczyła dziwną reakcję dziecka
        na dżwięk zamku do drzwi
        potem to już standardowy nalot na nianię i co się okazało zostawiała dziecko
        śpiące w łóżeczku samo i szła sobie do swojego domu obiad gotować ...
        najwyraźniej mała budziła się wcześniej i nikogo nie było, miała wtedy ok. 10 -
        11 mcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka