Dodaj do ulubionych

Pracownicy na wagę złota

IP: *.gs.com 16.07.07, 23:29
Zal mi tych ludzi. Zarobki sa tak niskie ze plakac sie chce. W PRL-u z braku
perspektyw ludzie pili. Dis pija mniej, ale wciaz ich perspektywa to
szarpanina by zyc jako tako.
Obserwuj wątek
    • marsar651 Re: Pracownicy na wagę złota 17.07.07, 00:41
      Mam propozycję niech właściciele firm sami zakaszą rękawy i wezmą się do
      roboty. Nawyższy czas zacząc wreszcie samemu pracować i skończyć z wyzyskiem
      innych. Jeszcze nie tak dawno proponowali ludziom 2 zł za godzinę i uważali się
      za dobroczyńców dających innym pracę. Teraz sami mogą sobie porobić za te 2
      złocisze, może zarobią na powietrze do opon swoich samochodów.
      • Gość: emigrant no tak, duze podwyzki IP: 89.19.87.* 17.07.07, 01:52
        Na fotce widze portfel a w nim pięć jednodolarówek. Strasznie dużo tej podwyżki.
        Na razie.... dziękuję, za granicą lepiej płacą...
        • milet_z_sedesu załóz firmę, zatrudnij ludzi a potem ........ 17.07.07, 08:40
          sie wypowiadaj
      • Gość: jaceek Re: Pracownicy na wagę złota IP: 212.160.172.* 17.07.07, 09:12
        Sugerujesz, że właścicielowi firma spadła z nieba? Daj dobry przykład. Załóż
        swoją działalność i rozdaj wszystkie zarabiane pieniądze pracownikom a sam weź
        się za zamiatanie biura, żeby sprzątaczka nie czuła sie przez Ciebie
        wykorzystywana. :)
        • robert.zimnicki Re: Pracownicy na wagę złota 20.07.07, 12:00
          Gość portalu: jaceek napisał(a):

> Sugerujesz, że właścicielowi firma spadła z nieba? Daj dobry przykład. Załóż
          > swoją działalność i rozdaj wszystkie zarabiane pieniądze pracownikom a sam weź
          > się za zamiatanie biura, żeby sprzątaczka nie czuła sie przez Ciebie
          > wykorzystywana. :)

jakos sie da - markety handluja siedem dni w tygodniu i jakos sa wiecznie biedne
          i pokrzywdzone

a producenci okien, drzwi, klamek, szyb zespolonych..... w niedziele nie pracuja
          i nie krzycza, ze jest im zle

moj kuzyn pracuje w takim zakladzie: (uwaga reklama: jezierski - okna i drzwi
          pcv) - zarabia 1600 zl do reki - 8 godzin pracy, w sezonie soboty, czasem
          niedziele (z premia)

ojciec pracuje jako wiertacz w chemarze kielce, ktory to czasy roznych bubkow
          pamieta, a jakos dalej dziala. co prawda teraz zatrudnia 300 osob, ale dalej
          placi socjal, zus, emerytalne, daje urlopy......

a swoja droga, ci ktorzy krzyczycie, ze pracodawcy jest zle - powiedzcie
          pyblicznie czym sie zajmujecie..... bo na razie widze anonimowych krzykaczy
      • remislanc Re: Pracownicy na wagę złota 17.07.07, 10:04
        marsar651 napisał:

> Mam propozycję niech właściciele firm sami zakaszą rękawy i wezmą się do
        > roboty. Nawyższy czas zacząc wreszcie samemu pracować i skończyć z wyzyskiem
        > innych. Jeszcze nie tak dawno proponowali ludziom 2 zł za godzinę i uważali
        się
        >
        > za dobroczyńców dających innym pracę. Teraz sami mogą sobie porobić za te 2
        > złocisze, może zarobią na powietrze do opon swoich samochodów.

Oj synku, synku. Odezwij się, jak założysz własną firmę i zatrudnisz chociaż 2-
        3 pracowników.......................Zobaczymy czy też będziesz tak
        cwaniakował..........
      • jarekp666 Re: Pracownicy na wagę złota 18.07.07, 16:22
        W Polsce jest duzy problem poniewaz nie wdraza sie nowych technologi
        informatycznych, ktore pozwola ludziom placic jeszcze wiecej. To ze brakuje
        ludzi do sklepow i fabryk o tym swiadczy. Male sklepiki, gdzie za 900zl pani ma
        sprzedawac a szef wyciaga z jej pracy 10tys to norma... jeden sklep, 3
        ekspedientki i rodzina ustawiona, 'not anymore' teraz trzeba bedzie sie
        postarac bo pani na kasie tez chce miec okolo 2,5 tys brutto, a przy takiej
        pensji 3 ekspedientki podziela sie prawie rowno z szefem : )

Nowe technologie, poprawiona organizacja pracy, zmainy w zarzadzaniu i inne, to
        nas czeka nieuchronnie.

Dawali 2zl bo ludzie za tyle pracowali, a teraz jest alternatywa - zagranica
        wiec kto moze to jedzie. Beda dawali 15zl / godzine (2,4 tys brutto) to ludzie
        wroca. Bo koszty zycia za granica i rozlaki z bliskimi sa duze.

• Gość: LastBoyScout Pracownicy na wagę złota IP: 71.167.135.* 17.07.07, 02:24
      >>>Gdy wydajność rośnie za wolno, a pensje za szybko, wtedy przedsiębiorstwa,
      by uniknąć kłopotów finansowych, mogą się zdecydować na podnoszenie cen swoich
      produktów. A to może doprowadzić do wzrostu inflacji. Jeśli ta wymknie się spod
      kontroli, trzeba będzie ostro podnosić stopy procentowe, co w efekcie może
      wyhamować wzrost gospodarczy<<

>>Wówczas ucierpi nasza wydajność pracy - liczy się ją jako produkcję
      przypadającą na jednego zatrudnionego<<

Patrycja co tu kadzisz tym biednym ludziom?!!!
      Doskonale wiesz hipokrytko/manipulatorko, ze wydajnosc pracy spada juz od
      dawna (a jeszcze bardziej rosna pozostale koszty produkcji).
      Rosnie inflacja (place i ceny) a RPP juz dwa razy podniosla stopy procentowe
      (nie mowiac o juz o podnoszeniu stop kredytow walutowych ....
      BUM.

• jarekp666 Re: Pracownicy na wagę złota 18.07.07, 16:29
        Pamietam ogloszenia dom development, 'nie plac za wynajem 900zl, za 850zl
        mozesz miec wlasne M na kredyt'... a teraz wynajem jest za 1200zl a cena M w
        kredycie miesiecznie 1800zl...

Niech RPP podniesie stopy, spekulanci nieruchomosci odpuszcza i ceny wroca do
        normy 4-6tys m2 nowgo mieszkania.

A tak to ceny z dnia na dzien rosna, agenci nieruchomosci zarabiaja po 20-30tys
        na mc z prowizji... a kiedys to mieli 10-15tys i bylo im dobrze, zachlannosc
        robi swoje.

Ceny rosna bo jak ktos mial lokal 50m2 wart 200tys to bral za wynajem 5tys /
        mc, a teraz jego lokal jest wart okolo 400tys, to wlasciciel chce 10tys / mc,
        no to ten co wynajmuje musi podniesc ceny.

I tak to sie zapetla...

• raveness1 Re: Pracownicy na wagę złota 17.07.07, 04:23
      Sugestia do rzemieslnikow-groszorobow: Na zlosc babci odmrozcie sobie uszy i
      pozamykajcie interesy zamiast normalnie placic.
      Niech swiat widzi bunt kapitalistow i drzy z przerazenia. Albo ze smiechu. He,
      he !!!
      • mikrobyznesmen Re: Pracownicy na wagę złota 17.07.07, 08:35
        raveness1 napisał:

> Sugestia do rzemieslnikow-groszorobow: Na zlosc babci odmrozcie sobie uszy i
        > pozamykajcie interesy zamiast normalnie placic.,

Wypluj to 3x przez lewe ramię!
        Rzemieślnicy-groszoroby nie zatrudniają ludzi, tylko pracują sami. U mnie
        właśnie zamknął się do odwołania jedyny warsztat szewsko-kaletniczy w okolicy.
        Pan zegarmistrz też rozważa taką opcję... A wielu ludzi nie stać na kupowanie
        nowych butów, torebek i zegarków zamiast reperowania starych...
    • Gość: Nie idiota Pracownicy na wagę złota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.07, 05:41
      To PISowska propaganda dla idiotów. Cena mięsa wzrosła w przeciągu roku bodajże
      40%. Płace w tym czasie tylko około 10%.Czyli za swoją pensję kupię dużo mniej
      mięsa niż przed rokiem. Płaca realna spada! Zarabiamy coraz mniej!
      • milet_z_sedesu se kup 2 kilo zwyczajnej 17.07.07, 08:40
      • Gość: jaceek Re: Pracownicy na wagę złota IP: 212.160.172.* 17.07.07, 09:14
        idź do hipermarketu. Tam jest taniej.
      • Gość: kretowski Chciałeś tej Unii Europejskiej to masz! IP: *.vlan227.dengo.lubman.net.pl 17.07.07, 09:47
        Przecież UE to jest inkubator dziadostwa i nędzy...
    • Gość: Antek Brawo PiS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 06:08
      Pogonic komune i od razu lepiej. Tak trzymac!
      • milet_z_sedesu Oj Antoś, taki duzy a gupi jak but 17.07.07, 08:18
      • mikrobyznesmen Re: Brawo PiS! 17.07.07, 08:36
        Gość portalu: Antek napisał(a):

> Pogonic komune i od razu lepiej.

Tak jest! I zapędzić się w pościgu za nią tak daleko, żeby już nie można było
        wrócić :)
    • Gość: Ilona UWAGA: SLD i PO wraca! IP: 195.187.47.* 17.07.07, 06:49
      Mam nadzieje ze ludzie docenia sukcesy gospodarcze PiS-u w obliczu mozliwych
      wyborow. Zgnily liberalizm (PO) i postkomuna (SLD) juz ostrza pazurki. Ludzie
      nie dajcie sie zwiesc gladkim slowka. Oni nic nie maja do zaproponowania
      Polsce. Pamietacie 25% bezrobocie i SLD-owskie afery?
      • Gość: beta Re: UWAGA: SLD i PO wraca! IP: *.mnc.pl 17.07.07, 06:54
        Polecam naukę podstaw ekonomii!! To co piszesz to czyste brednie...
        • milet_z_sedesu Dokładnie ekstrakt bredni 17.07.07, 08:16
    • Gość: dx Re: Pracownicy na wagę złota IP: *.skok-stef.com.pl 17.07.07, 07:31
      > O braku rąk do pracy mówi się już nie tylko na budowach, ale też w fabrykach i sklepach.

Jeszcze 2-3 lata temu pracowałem w handlu, w branży zoologicznej, którą bardzo lubię. Ale nie dało się. Dostawałem 800-900zł na rękę, zero wolnych weekendów. A teraz ludzie powoli mądrzeją, wyjeżdżają, studiują, podnoszą kwalifikacje i wielkie larum - bo nie ma rąk do pracy. Ciekawe dlaczego ich nie ma?
    • Gość: Mary Pracownicy na wagę złota IP: 195.150.133.* 17.07.07, 07:57
      Dlaczego mojej firmy to nie dotyczy??? Od dwóch lat mamy zamrożone
      wynagrodzenia!
      • Gość: jaceek Re: Pracownicy na wagę złota IP: 212.160.172.* 17.07.07, 09:15
        Zmień firmę.
    • Gość: OK To jest NETTO czy BRUTTO? IP: *.um.wroc.pl 17.07.07, 08:08
      Podają zarobki netto czy brutto?
      • milet_z_sedesu takie pytanie Ciebie kompromituje 17.07.07, 08:17
        • mikrobyznesmen Za to odpowiedź kompromituje pracodawców :) n/t 17.07.07, 08:37
          • milet_z_sedesu Pisz dziecko na temat 17.07.07, 08:38
            • robert.zimnicki Re: Pisz dziecko na temat 20.07.07, 12:01
              sie dorosly odezwal

jak brakuje argumentow, to zaczynaja sie wyzwiska
    • Gość: he GUS to propagandowe IP: *.CNet2.Gawex.PL 17.07.07, 08:20
      źródło informacji rządu.Jak zwykle wszyscy zapominają że minęło półrocze i
      urzędasy dostali miliony na nagrody.
      • Gość: Giertych Roman GUS to propagandowe IP: *.tpca-cz.com 18.07.07, 07:54
        PROSTUJE - OTRZYMALEM TYLKO POL MILIONA.
    • toja3003 Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, 17.07.07, 08:30
      Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, zmniejsza bezrobocie w Polsce. Tak
      trzymać. I nie mówić o "uciekaniu" ale podnieść płace przez pracodawców to nie
      łaska? Skończy się wyzysk w Polsce i głodowe pensje. Dzięki ci Unio!

Co to jest tysiąc złotych na miecha za pełny etat? Skończyło się panoszenie
      kapitalistów. Lech Wałęsa obiecał podwyżki płac o 100% a nawet więcej i obniżki
      cen o 100% a nawet więcej i tak musi być. A za 70 zł przy cegłach nie robię.
      Dawać mi 170 zł albo walę na drugą stronę granicy do Niemiec na roboty i tam
      już spoko mam na budowie 10 euro za godzinkę czyli 70 euro dziennie a nie
      złociszy.
    • Gość: dc99 Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:57
      "Kłopot będziemy mieć wtedy, gdy z powodu niewystarczających mocy wyhamuje nam
      produkcja przemysłowa (zanim wybuduje się nowe fabryki, kolejne maszyny będą już
      przestarzałe, zepsują się lub będą mniej wydajne). Wówczas ucierpi nasza
      wydajność pracy - liczy się ją jako produkcję przypadającą na jednego
      zatrudnionego. A ekonomiści podkreślają, że płace nie powinny rosnąć szybciej
      niż wydajność pracy (czyli produkcja przypadająca na jednego pracownika), bo
      przedsiębiorstwa mogą tracić konkurencyjność."

W tłumaczeniu z neoliberalnego na polski: neoliberalni ekonomiści podkreślają
      żeby za głupotę, chciwość i nieudolność menażerii (a kto nie podjął w porę
      decyzji o inwestycjach tylko przez cały 2004 rok trzymał góry złota w bankach i
      tarzał się w konsumpcji jak wieprze w chlewie - patrz GUS) mają zapłacić
      pracownicy głodowymi pensjami (bo neoliberalnym ekonomistom popsują się cyferki
      "konkurencyjności" w statystyce). Oto program liberalizmu w pigułce.
      • Gość: Andrzej Tak jest. to prawda. IP: 195.187.47.* 17.07.07, 09:00
        Mielismy neoliberalow z PO. Cale szczescie ze juz nie rzadza. To program PO -
        importowac chinczykow do polskich fabryk. Trzeba konkurowac z Chinami. Precz z
        tymi bredniami! Polska jest od tego zeby zapewnic godne zycie Polakom a nie
        Chinczykom czy innym nacjom.
      • Gość: ELKAN Re: Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik IP: *.kredytbank.com.pl 17.07.07, 09:39
        "neoliberalni ekonomiści podkreślają
        > żeby za głupotę, chciwość i nieudolność menażerii (a kto nie podjął w porę
        > decyzji o inwestycjach tylko przez cały 2004 rok trzymał góry złota w bankach
        i
        > tarzał się w konsumpcji jak wieprze w chlewie - patrz GUS) mają zapłacić
        > pracownicy głodowymi pensjami (bo neoliberalnym ekonomistom popsują się
        cyferki
        > "konkurencyjności" w statystyce). Oto program liberalizmu w pigułce"

1. PLACE ROSNA - JAK KTOS CHCE LEPIEJ ZARABIAC, TO SOBIE LEPSZA PRACE ZNAJDZIE

2. JAK JESTES TAKI MADRY I WSZECHWIEDZACY TO ZALOZ FIRME I SPROBUJ NA KILKA LAT
        WCZESNIEJ PRZEWIDZIEC BOOM...

3. PLACE POWYZEJ PRODUKYWNOSCI -> WYZSZE CENY -> NIZSZE PLACE REALNE...

4. JAK KTOS MA FIRME, ZALOZYL JA I ZARZADZA NIA, TO MA PRAWO DO ZYSKU - WARA CI
        OD JEGO PIENIEDZY - IDZ SE ZAROB
        • Gość: ELKAN Re: Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik IP: *.kredytbank.com.pl 17.07.07, 09:46
          BTW

ZDEFINIUJ CO ROZUMIESZ PRZEZ NEOLIBERALIZM - JA SIE UWAZAM ZA NEW KEYNESIAN I
          POGLADY MAM JAKIE MAM...
          • Gość: Ilona Re: Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik IP: 195.187.47.* 17.07.07, 10:09
            Neoliberalizm to przeciwienstwo pracowniczego syndykatu. Zyski przedsiebiorstw
            w rece pracownikow!!! Pracownicza demokracja to przyszlosc.
            • Gość: ELKAN Re: Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik IP: *.kredytbank.pl 17.07.07, 11:01
              jak pracownicy chca sobie zalozyc spolke, "spoldzielnie", to ja im nie bronie...

jak chca wykupic akcje swoich przedsiebiorstw, to ja im tez nie bronie...

ale odbieranie przedsiebiorcom ich spolek i zyskow (do ktorych jako ZALOZYCIELE
              I ZARZADCY maja prawo), to juz jest nie fair... postaw sie Ilona w sytuacji
              kogos, kto taka firme zalozyl i ja posiada i nagle jest mu ona odebrana...
            • jarekp666 Re: Neoliberalizm: manager debil, płaci pracownik 18.07.07, 16:33
              Zyski dla pracownikow...

...a co z konkurencyjnoscia ? A co z inwestycjami ?

Krotkie nozki... kilka lat pracownicy 'wydoja' firme, wejdzie inna na rynek i
              kazdy bedzie bez pracy.

Umiar to podstawa, place dla ludzi wyzsze - oczywiscie, ale zyski spolek na
              utrzymanie konkurencyjnosci, a ze beda mniejsze jesli place wyzsze to wiadomo.

Ale nie tak, ze wlasciciel cala dywidende wyplaca, ludziom nie placi a jak
              przyjda zle czasy to ludzi i firme zostawi... bo to chore : )

• Gość: Odbyt A je nie dostałem IP: *.devs.futuro.pl 17.07.07, 09:18
      żadnej podwyżki, jak poszedłem się upomnieć to usłyszałem, że droga wolna :(
      • Gość: Aria Też tak usłyszałam - i skorzystałam z rady IP: *.crowley.pl 17.07.07, 10:00
        Powysyłałam kilka cv - i na wszystkie dostałam odpowiedzi. Wybrałam najlepszą ofertę i właśnie za tydzień kończę okres wypowiedzenia u obecnego pracodawcy i przenoszę się w nowe miejsce. Atrakcyjniejsze warunki, lepszy dojazd - bajka!
        Tak samo postąpiły 4 inne osoby i równocześnie ze mną skorzystały z poleconej "wolnej drogi" - wszystkie w ciągu tygodnia znalazły lepszą pracę. SPRÓBUJ I TY - może los zgotuje ci niespodziankę?

Ps. Szef błaga, żebyśmy zostali, ale za późno...
    • Gość: Odbyt Wypier... PiSdzielców IP: *.devs.futuro.pl 17.07.07, 09:43
      to może zaczniemy jakoś doganiać zachód bo na razie zostajemy daaaaaleko w tyle,
      niestety typowy ciemny wyborca PiSdzielców i spółki nigdy na zachodzie nie był i
      nie wie jak powinno wyglądać normalne życie.
      • Gość: jaac-p Re: Wypier... PiSdzielców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 10:05
        Dlaczego zaraz wyborca Pisu musi być "ciemny.. Mnie się wydaje, że nie brakuje
        w tej grupie także rozsądnych ludzi. Różnie to bywa, nie można generalizować. Z
        tego co piszesz to pewnie dla ciebie szczytem inteligencji jest radosne
        merdanie ogonem na słowa (obietnice - że będzie lepiej, normalnie i będziemy
        razem..) Tuska...?
    • Gość: kretowski Dlaczego z tej torby wystają dolary? IP: *.vlan227.dengo.lubman.net.pl 17.07.07, 09:44
      Taka guvniana, nic nie warta waluta?
      • Gość: karbat Re: nie rozumiem ? IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.07, 10:25

niech mi ktos wytlumaczy dlaczego ? majac dwadziescia kilka lat , znajac
        podstawy jezyka zachodniego i wyuczony zawod - musi sie pracowac w Polsce ?

w kraju klechy ,Leppera ,kaczki i Giertycha

• Gość: mistrz Leonard szukaja niewolnikow a nie pracownikow IP: 195.187.47.* 17.07.07, 10:27
      Szczegolnie firmy budowlane. Biada im. Nikt za 5000 brutto nie wroci z
      Irlandii! Sami sobie lejcie beton.
    • eye01 Re: Pracownicy na wagę złota 17.07.07, 10:46
      Teraz to są fachowcy i pracownicy na wagę złota - a 2 lata temu słyszeli tylko
      jeden tekst - jak ci się nie podoba to mam 5 (lub 10) na twoje miejsce bo taką
      łatwą robotę jak ty to najgorszy tuman może wykonywać!!! Nie podoba się to się
      zwolnij !! No i stało się - ludzie się pozwalniali - a teraz pracowników trzeba
      szukać w więzieniach - ewentualnie jakichś Hindusów i innych dzikusów. A każdy
      kto słyszał takie teksty i siedzi teraz w UK lub IRL pęka ze śmiechu jak czyta
      takie artykuły.
    • Gość: Patrycja Maciejewi Pracownicy na wagę złota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:15
      Taki stan rzeczy jest konsekwencja braku jakiejkolwiek strategii dotyczącej
      polskiego rynku pracy. Nowelizacja rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki
      Społwecznej w sprawie zatrudnienia cudzoziemców nic nie zmieni bowiem nie tego
      oczekuja nasi pracodawcy. Trzymiesieczny okres zatrudnienia bez zezwoplenia to
      żarty z polskich przedsiębiorców cierpiacych na brak wykwalifikowanych kadr. A
      przecież mamy fundusze strukturalne do wykorzystania, trzeba zpewnić
      infrastrukturę na EURO 2012. Bez szerokiego i swobodnego dostepu dla
      pracowników ze wschodu Europy, ale również Chin, Indii i innych państw nie damy
      sobie rady.
      Brak kadr tworzy równiez presje w obszarze nienormowanego wzrosdtu płac,a to
      przełoży się na konsumpcję, zwzrost inflacji i przegrzanie gospodarki.

Tomek
    • vidi12 Ja chyba nie mieszkam w Polsce !!! 17.07.07, 14:27
      chyba , że wróciła gierkowska propaganda sukcesu. Pensje wzrosły !!! a niektóre
      artykuly spożywcze podrożały czterokrotnie KU.WA !!!
      • Gość: pracownik Re: Ja chyba nie mieszkam w Polsce !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:00
        Ja pracuje w firmie która PŁACI za prace i pod bramą każdego dnia są chętni aby
        tu pracować,ale jest w Polsce większość firm które szukają nie pracowników lecz
        parobków i jęczą na brak kadr ci ze wschodu u nich też nie będą pracować i tyle.
    • Gość: gonzo Pracownicy na wagę złota IP: *.cst.tpsa.pl 18.07.07, 13:42
      ten co pisal ten artykul chyba za duzo marychy sie napalil...:/
    • Gość: Azja na co czekasz skretynialy rzadzie?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 01:30
      Rak do pracy brak.
      Koszmar i brak przyszlosci.
      na co czekaja te jelopy w rzadzie??
      natychmiast otwierc granice wy tepe przyglupy!!!!!!!!
      • Gość: Marta50 Re: na co czekasz skretynialy rzadzie?????????? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.07.07, 23:58

Cytat artykulu:
        Paweł Wrabec
        20 lipca 2007
        Mogą, ale nie zechcą
        Płonne nadzieje - pracownicy ze Wschodu nie przyjadą.

Od dzisiaj Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie mogą pracować bez pozwolenia przez
        trzy miesiące. Minister Pracy zaciera ręce, naiwnie sądząc, że jednym
        rozporządzeniem załatwił ważny dla gospodarki problem: oto kilkaset tysięcy
        tanich pracowników ze Wschodu stawi się jak na zawołanie, by zrywać jesienią
        gnijące na drzewach owoce. Dzięki nim gwałtownie ruszą kulejące budowy, zaś w
        szpitalach zaroi się od rosyjskojęzycznych pielęgniarek. Są to jednak nadzieje
        płonne: ukraińskie siostry na saksy pojadą, ale prędzej do Czech, gdzie ich
        zarobki będą o jedną trzecią wyższe. Z tych samych względów robotnicy ze wschodu
        wolą pracować na portugalskich budowach, skąd nikt ich nie wyrzuca po trzech
        miesiącach. Ci, którzy do nas jednak przyjeżdżają (rocznie ok. 1,5 mln osób) i
        tak nie są zainteresowani legalnym zatrudnieniem, bo wiedzą, że więcej dostaną
        do ręki pracując na czarno. Nie da się zmniejszyć deficytu na rynku pracy bez
        prawdziwych, a nie pozorowanych reform.
    • szymon2377 należy podnieść znacząco płacę minimalną 05.08.07, 18:32
      Nadal ponad 60% społeczeństwa zyje poniżej minimum socjalnego. Minimum socjalne dla 4-os rodziny wynosiło w 2005 ponad 2500 zł.

sofizmat.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka