Dodaj do ulubionych

karmienie a palenie papierosów!!!

19.07.07, 23:59
Obserwuj wątek
    • martulek11 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 20.07.07, 00:00
      Witam forumowiczki!!!
      Mam małe pytanko. Czy któraś z was pali lub paliła papierochy w czasie
      karmienia.
      • 24lena zaraz Cie tu zaszczekaja za taki watek :DDD 20.07.07, 00:06

• deela po raz 1001 kto da wiecej? 20.07.07, 00:12

• 24lena deela a Ty sluzbe masz dzisiaj na cip-e :D 20.07.07, 00:23
            ze jeszcze niespisz :)
            • martulek11 Re: deela a Ty sluzbe masz dzisiaj na cip-e :D 20.07.07, 08:43
              to chyba ty masz tą służbę skorao sama wczoraj nie spałaś, a o wątku to jeszcze
              nie wiedziałąm jestem nowa i patrzę tylko na 1 stronę.
              • mha1 Re: deela a Ty sluzbe masz dzisiaj na cip-e :D 20.07.07, 11:45
                dlatego dobrym narzędziem jest wyszukiwarka. forum nie składa się tylko z
                jednej strony.
              • 24lena no widzisz a ja tu jestem od ponad roku :) 20.07.07, 13:43
                i nie mam sluzby,tylko nadrabiam forum gdy moje dziecko spi,
                a deela jest moja serdeczna kumpela,wiec badz laskawa na drugi raz
                niekomentowac tego co pisze do niej czy innej osoby po niku :)
            • deela to panszczyzna a nie sluzba 20.07.07, 13:43
              cierpie na bezsennosc ostatnio
        • amborki co do tych papierosów 20.07.07, 08:50
          ja piłam kawę w czasie karmienia, jedną dziennie. Jak się uczyłam o karmieniu
          piersią, to dowiedziałąm się że ewentualnie można jedną kawę, a kategoryczne
          zakazy są tylko dwa:
          - alkohol w nadmiarze i
          - papierosy
      • kaeira Re: karmienie a palenie papierosów!!! 20.07.07, 09:13
        martulek11 napisała:
        > Mam małe pytanko. Czy któraś z was pali lub paliła papierochy w czasie
        > karmienia.

A o co ci konkretnie chodzi?
        • martulek11 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 20.07.07, 10:13
          o palenie w czasie karmienia? Czy to jest dozwolone, ja nie palę ale przed
          ciążą paliłam i teraz mnie niezmiernie ciągnie. Julka już piersi nie ciągnie ,
          to znaczy tylko w nocy i dlatego mam pytanie czy któraś z was paliła w czasie
          karmienia?
          • artjoasia Re: karmienie a palenie papierosów!!! 20.07.07, 11:39
            Całkowicie rozumiem, paliłam dwie paczki dziennie... Ale skoro już tyle
            wytrzymałaś, to lepiej przemęcz się jeszcze trochę, najwyżej trochę utyjesz, ale
            nie umrzesz od tego! :)
          • kaeira Re: karmienie a palenie papierosów!!! 20.07.07, 13:03
            Palenie jest oczywiście niedozwolone!
            Natomiast jeżeli nałogowa palaczka nie może w żaden sposób rzucić, lepiej żeby
            jednak karmiła mimo że pali.
            Oczywiście palenie *przy* dziecku jest absolutnie zakazane w każdej sytuacji.

Oto cytat z pisma Dziecko,
            "palenie zdecydowanie nie służy dziecku. Nie tylko dlatego, że źle
            wpływa na laktację. Zmusza dziecko do biernego wdychania nikotyny, które
            uszkadza delikatne śluzówki w drogach oddechowych dziecka. ***Uwaga! jeśli za
            nic nie udaje ci się rzucić papierosów, z dwojga złego lepiej, żebyś paliła i
            karmiła, niż paliła i nie karmiła.***"
            www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html

Natomiast oczywiście lepiej, żebyś nie wracała do palenia, szczegolnie większych
            ilości. Bo co innego, kiedy nie można rzucić (smutne, ale bywa) a co innego, na
            razie nie wracać do palenia - to jednak o wiele łatwiejsze. Więc poczekaj dla
            dobra dziecka!

Tu watek o paleniu z forum Karmienie piersią:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=61664530&v=2&s=0
          • tijgertje Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 09:29
            martulek11 napisała:

> o palenie w czasie karmienia? Czy to jest dozwolone, ja nie palę ale przed
            > ciążą paliłam i teraz mnie niezmiernie ciągnie. Julka już piersi nie
            ciągnie ,
            > to znaczy tylko w nocy i dlatego mam pytanie czy któraś z was paliła w czasie
            > karmienia?

Do wiezienia cie za to nikt nie wsadzi. Dla dziecka na pewno jest szkodliwe, bo
            stezenie nikotyny w mleku jest stosunkowo duze. Pytanie tylko, czy wiedzac o
            tym, poczekasz z paleniem, az dziecko skonczy ssac? A co potem? Bierne palenie
            jest jeszcze gorsze, wiec jezeli w ogole masz zamiar wrocic do palenia, to tak
            czy siak dziecko bedziesz truc. Nie wierze w zadne takie hasla typu: nie pale
            przy dziecku, na balkonie czy na spacerze. Ktos z wyczulonym nosem czuje
            palacza na odleglosc, ja sie dusze nawet przy kims, kto palil pare godzin
            wczesniej, ale wlosy i ubranie ma przesiakniete dymem. Twoj wybor: co jest
            wazniejsze zdrowie twje i dziecka, czy chec zapalenia? Mam nadzieje, ze sie nie
            daszpokonac nalogowi.
            • kaeira Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 11:25
              tijgertje napisała:
              > Ktos z wyczulonym nosem czuje
              > palacza na odleglosc, ja sie dusze nawet przy kims, kto palil pare godzin
              > wczesniej, ale wlosy i ubranie ma przesiakniete dymem. Twoj wybor: co jest
              > wazniejsze zdrowie twje i dziecka, czy chec zapalenia?

No, przepraszam, ale co innego "wyczucie", a co innego negatywny wpływ na
              zdrowie. Sam smród nikomu na zdrowie nie zaszkodzi.
              • tijgertje Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 11:41
                kaeira napisała:

No, przepraszam, ale co innego "wyczucie", a co innego negatywny wpływ na
                > zdrowie. Sam smród nikomu na zdrowie nie zaszkodzi.

Niektorzy twierdza, ze jak ni smierdzi, to nie szkodzi, jak sie dym w przeciwna
                strone wydmuchuje to tez nie. Otoz szkodzi! Nawet taki dym w ubraniu czy
                wlosach!
                • kaeira Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 11:53
                  > Otoz szkodzi! Nawet taki dym w ubraniu czy wlosach!

Jak?
                • artjoasia Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 12:58
                  No jasne - na stos z nami, wstrętnymi palaczkami! A spaliny to nie szkodzą? Albo
                  woda w kranie? Albo żywność? Albo większość leków? Chyba każdy spacer z
                  dzieckiem w mieście jest znacznie bardziej szkodliwy, niż ten smród w ubraniu!
                  Smród to smród, a nie dym - jak napisała poprzedniczka. Chwilowe zetknięcie się
                  ze smrodem w ubraniu nie jest równoznaczne z biernym paleniem.
                  Moim zdaniem lepsza jest matka paląca na balkonie niż taka, która potem przez
                  całe życie ma głęboki żal do całego świata (często nieuświadomiony), że tak
                  strasznie musiała się dla dziecka poświęcać. Takie coś prawie zawsze odbija się
                  na dziecku i to znacznie bardziej, niż zetknięcie się na kilka sekund z ledwo
                  wyczuwalnym smrodem!!!
                  • asinek68 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 13:15
                    wszystko co wymieniłaś na pewno szkodzi - i spaliny i woda w kranie i żywność
                    niektóra i w nadmiarze i większość leków też. Ale na te czynniki nie mamy
                    wpływu, takie środowisko mamy. Natomiast na trucie dziecka nikotyną każda matka
                    ma wpływ. I nie chodzi tu o palenie na balkonie tylko przy dziecku w
                    pomieszczeniu zamkniętym. A najbardziej chodzi o to, żeby się powstrzymać od
                    palenia karmiąc piersią i świadomie nie podtruwać swojego dziecka.
                    • artjoasia to było do tijgertje... 21.07.07, 13:44
                      ... ponieważ postawiła znak równości pomiędzy paleniem na dworze a paleniem przy
                      dziecku. A co do palenia w czasie karmienia piersią, to chyba wszystkie się
                      zgadzamy i tu nie ma żadnych "ale".
                      • tijgertje Re: to było do tijgertje... 21.07.07, 16:48
                        Gdzie ty to wyczytalas? Nie postawialam znaku rownosci miedzy paleniem przy
                        dziecku a paleniem na zewnatrz! Chodzilo mi o wypowiedzi, jakoby palenie na
                        zewnatrz WCALE nie szkodzilo. Pewnie, ze nie szkodzi tak, jak dmuchanie komus w
                        twarz, ale jednak szkodzi. Nie smierdzi cos, czego nie ma. Podstawowe zasady
                        fizyki:-)
                        • artjoasia Re: to było do tijgertje... 21.07.07, 16:53
                          Podobnie jak kaeira, chciałabym tylko wiedzieć JAK. Bo sam smród chyba zdrowiu
                          nie szkodzi.
          • blueberry77 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 14:38
            A nie szkoda Ci zmarnować takiej okazji na całkowite rzucenie palenia? Pomyśl -
            nie paliłaś tyle miesięcy, to znaczy że możesz nie palić wcale. Ja też rzuciłam
            palenie w ciąży i nie palę już rok (a nie karmię już piersią). Były takie
            momenty, że mnie ciągnęło, np. przy pierwszym piwie w knajpie ;), ale jakoś się
            opanowałam i teraz już piwko nie kojarzy mi się z fajkami. Na prawdę warto, nie
            tylko dla dziecka, ale przede wszystkim dla siebie. Mnie najbardziej do
            niepalenia przekonało to, o czym dziewczyny tu pisały - że palacz dla niepalacza
            śmierdzi. Nieraz jak mój mąż po wypaleniu papierosa coś do mnie mówi, to
            odwracam głowę. No i szkoda zdrowia :)
    • zebra211 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 00:27
      Nikotyna przenika do mleka matki, przemęcz się jeszcze, chyba nie chcesz, by
      twoje dziecko stało się biernym palaczem w tak nieprzemyślany sposób. Niech ma
      zdrowe, czyste mleczko. Jesteś dzielna, tak długo wytrzymałaś, to dasz radę
      jeszcze troszkę. Też paliłam przed ciążą, rzuciłam zaraz po wiadomości, że
      zaszłam. Czasem mnie ciągnie, ale mam nadzieję, że skoro tak długo wytrzymałam
      to nie wrócę już do fajek. Pozdrawiam :)
      • martulek11 Re: karmienie a palenie papierosów!!! 21.07.07, 15:15
        Dzięki wam dziewczyny za dobre rady, do papierosów wrócę pewnie niedługo bo
        niunia mojego cycusia nie chce już ssać, nie wiem dlaczego. Ale dopóki będzie
        ssała (mam nadzieję żę jeszcze przynajmniej z pół roku) to dla jej zdrowia
        palić nie będę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka