Dodaj do ulubionych

14miesięczniak tylko na piersi

18.02.08, 23:30
Moja 14 miesięczna córka od ponad miesiąca chce jeść tylko moje mleko. Zawsze niechętnie zjadała nowe pokarmy, ale teraz to już po prostu dramat. Najpierw zwalałam winę na ząbkowanie, potem miała troszeczkę pleśniawki. Teraz jest zdrowa, ząbki się przebiły, humor raczej dopisuje, a na jedzenie jest jedna reakcja - zaciśnięta buzia i zasłanianie się rączkami. Np. dzisiaj przez cały dzień zjadła ćwierć gruszki, kilka chrupek i garść suchych płatków kukurydzianych. No i oczywiście cycuś. Od kilku dni,jak widzi, że nalewam zupkę to biegnie po swój ulubiony kocyk i od razu pokazuje na moje piersi, albo się do nich dobiera. Od razu, zanim spróbuje zupki! Ja już wszystkiego próbuję: warzywa do rączki, zmiksowane, kisiele z owocami, pulpety, jajko, wszystko ładnie, kolorowo podane i na wszystko jest blee (pulpecika czy jajka to jeszcze w życiu nie zjadła). Czasami zje suchy chleb (jak posmaruję czymkolwiek to już nie ruszy, albo wypluje) suche płatki i biszkopty. Bez oporów jadłaby słodycze i parówki, no ale przecież nie będę jej faszerować czymś takim. Pije też soki (ale zanim podam jej sok proponuję jedzenie). Zawsze byłam przeciwniczką karmienia dziecka przed telewizorem, ale teraz nawet do takich metod się uciekam, wtedy zje kilka łyżek zupki, ale ja mam wyrzuty, że uczę ją złych nawyków. Ona ma już 14 miesięcy a je gorzej niż niemowlak.
Powiedzcie mi, proszę, czy mój pokarm ma tyle właściwości odżywczych, że wystarczy dla 14 miesięcznego dziecka? Czy powinnam podawać małej jakieś witaminy? Bo chyba cycuś to za mało dla takiego dużego dziecka? Boję się, że córka wpadnie w anemię. A może powinnam jej zrobić morfologię? Nasz pediatra chyba trochę lekceważy problem, opiera się tylko na tym, że córka "dobrze wygląda". Owszem, mała do chudzinek nie należy, ale w końcu pije dużo mleka i dość mało się rusza (jeszcze nie chodzi, ale świetnie raczkuje).
Pani Moniko i dziewczyny, proszę o pomoc i rady.
Pozdrawiam
ELA
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: 14miesięczniak tylko na piersi 19.02.08, 00:37
      Ćwierć gruszki, trochę chrupek i garśc płatków to jest całkiem solidna porcja
      jedzenia.
      Nie możesz powiedzieć, ze dziecko jest "tylko na piersi", bo nie jest.

Próbowałaś ją częstowac obiadem ze swojego talerza?
      Jesli tak i dalej nic, to maasz dwie opcje:
      - odpuścic na razie, w końcu zaskoczy
      - ustalić konkretne godziny karmienia piersia i poza nimi piersi nie podawać.
      Nie daje to gwarancji, że zacznie jeść cos innego, ale pomoże ci uspokoić sumienie.

Dzieci mają takie fazy, że przez jakiś czas jedza "p[rawie nic", a potem jak
      zaczynają jeść konkretnie, to się martwimy, czy taka ilosć nie zaszkodzi.
      • elaimalwi Re: 14miesięczniak tylko na piersi 19.02.08, 23:18
        No nie jest "tylko" na piersi, ale to naprawdę są niewielkie ilości. I żadnych
        warzyw, mięska. Ze swojego talerza zawsze ją częstuję, ale też nie chce.
        Zastanawiam się nad ustaleniem godzin karmienia piersią i nie robić od tego
        odstępstw. Tylko nie wiem, czy wytrwam z małym nałogowcem :-)) Pewna jestem
        tylko tego, że zmuszać jej do jedzenia nie będę.
        Bardzo dziękuję za rady.
        Pozdrawiam
    • asia889 Re: 14miesięczniak tylko na piersi 19.02.08, 07:48
      Wasz pediatra patrzy na objawy, zamiast ulegać zabobonom, że mleko po roku to już bez wartości. Bardzo rozsądny. A roczniaki mają to do siebie, że apetyt im spada bo nie rosną już tak intensywnie. Ja też w tym czasie martwiłam się, że dzieci przestały mi jeść i grymaszą.
      • elaimalwi Re: 14miesięczniak tylko na piersi 19.02.08, 23:26
        Ja też nie ulegam tego typu zabobonom. Gdybym uważała, że moje mleko nie ma już
        żadnych wartości, to myślałabym o odstawieniu od piersi, a na to się na razie
        nie zanosi. Boję się tylko, że tych wartości dla 14 miesięcznego dziecka jest
        już za mało.
        Pozdrawiam
        • mika_p Re: 14miesięczniak tylko na piersi 20.02.08, 00:06
          Starczy.
          Ja wierzę w dziecięcy instynkt.
          O ile dziecko nie jest karmione słodyczami i ma dostęp do rożnych potraw, to
          wierzę, ze samo wie, co dla niego dobre.
          Z grubsza.
          Bo moja lekko alergiczna córka ukochała nabial i serek zje prawie zawsze. Ale
          nie powinna az tyle, ile by mogła i chciała :(
    • monika_staszewska Re: 14miesięczniak tylko na piersi 20.02.08, 21:36
      Zgadzam się z mika_p. Jeśli bardzo Pani zależy na jedzeniu większych ilości
      inności i mniejszej ilości piersi, nie ma siły trzeba by ustalić jasny gryplan.
      Kiedy pierś może być, a kiedy jej nie ma, kiedy są inne posiłki, a kiedy nie i
      kropka. W między czasie nie ma niczego do jedzenia. Ale jeśli nie czuje Pani
      mocy to spokojnie mozna pozostać przy obecnym stanie.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska,
      • elaimalwi Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 00:06
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na razie chyba jednak pozostanę przy obecnym
        stanie, jeśli niczego złego to ze sobą nie niesie. Nie mam serca córci odmawiać,
        kiedy z wielkim uśmiechem skrada się z tym swoim kocykiem i przysysa do
        "dystrybutora" (określenie mojego męża :-))
        Pozdrawiam
        ELA
        • gruszki0 Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 16:09
          Witaj! ja mam 10 msc dzieko i mam jak u Ciebie jest teraz okres że sama pierś odchodze od zmysłów czy wszystko jest ok. czy nie popadnie w anemie:-( Jeśli możesz odpisz czy nadal karmisz tylko piersią? odpowiedz od Pani Moniki mnie uspokoiła
          Pozdrawiam
          • elaimalwi Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 23:24
            Witaj! Wiesz, ja trochę przesadziłam, że mała jest TYLKO na piersi. W pierwszym poście napisałam mniej więcej co córka jada. Ja się martwiłam, bo mała kiedyś jadła chętnie nowe rzeczy, a teraz tego odmawia. I od ok. 3 miesięcy prawie nie jadła np. mięsa, jajek, warzyw, niewielkie ilości owoców. Ale dzisiaj odebrałam wyniki badania krwi i jeśli chodzi o anemię to są w porządku. Hemoglobina 11,8 a żelazo 55 (co prawda dolna granica, ale mieści się w normie).
            Myślę, że i twój maluszek tak szybko w anemię nie wpadnie (i tego ci życzę). Jeśli się bardzo martwisz to może poproś pediatrę o skierowanie na morfologię i żelazo. Ale ostrzegam, że pobieranie dziecku krwi z żyły to ciężkie przeżycie, przynajmniej u nas tak było :-(
            A dzisiaj córa zaskoczyła mnie totalnie i zjadła cały słoiczek zupki dynia z indykiem! i to normalnie, w krzesełku do karmienia, żadnej tv czy innych cyrków nie stosowałam. Pewnie u was też niebawem synek będzie chciał rozszerzyć dietę.
            Pozdrawiam i zdrowia życzę
            ELA
            • althea35 Re: 14miesięczniak tylko na piersi 22.02.08, 19:37
              elaimalwi, a moze to o te zupki sloiczkowe chodzi?
              Moje dziecko wiekszosci sloiczkow nie lubi, nie lubi formy
              posredniej, wiec albo papka (ale tez nie kazda) albo konkretne
              kawalki z widelca. Mala albo placze bo nie chce jesc (odwraca sie,
              pluje, probuje stanac w krzeselku, szuka czegos na podlodze - byle
              nie patrzec w moja strone) gdy dostaje zupke albo ze za wolno jej
              daje (gdy dostaje to co my albo pulpety, gotowane mieso, gotowane
              warzywa).
      • gruszki0 Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 16:12
        Pani Moniko czy dziecko 10 11 msc moze być na samej piersi?? Wiem odpowiedziała Pani na podobne pytanie ale zy nie zapadnie na anemie? coś tam je ale nie tak jak już jadła moe spokojnie jej ulec i tylko pierś???
        Serdecznie dziękuje prosze mnie uspokoić
        • monika_staszewska Re: 14miesięczniak tylko na piersi 22.02.08, 17:54
          Może, może, nawet mam w tej kwestii prywatne doświadczenie, bo moja
          Maryś żyła (luksusowo) samym mlekiem 11 miesięcy. proszę pamiętać,
          że choć w mleku ludzkim nie ma ogromnych ilości żelaza, to
          przyswajanie jego jest praktycznie stuprocentowe ( z innych
          produktów znacznie niższe), więc to właśnie mamine mleko jest
          głównym źródłem żelaza.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
    • paula_oski Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 07:31
      ja mialam to samo.Też moj synek tylko cyca chcial.Tylko ze mój
      szkrab mial anemie od małego,poniewaz mial krew czesciowo
      przetaczana i nie moglismy sie z niej wyleczyc...i jeszcze nie
      chcial jesc.doktorka zagrozila szpitalem.uparłam sie i powiedzilam
      ze nie ma cyca dopoki nie zje chociaz troszke zupki
      wartzywnej,plakal glodny,ale nie zjadl,musialam mu dac cyca,to nic
      nie dalo.wkoncu zabawialam go i troche jadl,tylko to bylo tak ze nie
      swiadomie otwieral buzie,przed TV tez go karmilam i tez mialam
      wyrzuty tyle ze nie przejmowalam sie az tak tym bo wazniejsze bylo
      dla mnie ze JE.Póżniej bylo troche lepiej,powiedzialam mu ze i tak
      zje i tak,ze bedzie musial i pierwsza łyżka byla mozna powiedziec na
      siłe,a reszta juz jakos szla.A teraz jest z niego taki
      żarłoczek....zje kiedy mu dam praktycznie i czasem sam sie nawet
      upomina.ma 1,9 miesiecy.
      Pozdrawiam i powodzenia
      • elaimalwi Re: 14miesięczniak tylko na piersi 21.02.08, 23:12
        Dzięki za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że i z niejadków wyrastają "żarłoczki"
        Jest nadzieja:-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka