Dodaj do ulubionych

Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy ?

28.04.08, 10:03
To przepis od teściowej smile zadziwiająco skuteczny.
Obserwuj wątek
    • e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 10:25
      A możesz podać przepis?

Lubię takie domowe syropki na przeziębienie.
      Ja robię na razie tylko syrop z cebuli smile

• dariamax Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 10:38
        Robi się go z pierwszych wiosennych mleczy.
        200 szt. rozwiniętych kwiatów mlecza, bez łodyżek, zalewamy 1,5 litra wody i
        dodajemy 1 sparzoną i umytą cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki. Odstawiamy
        całość na 12 godz. Zagotowujemy i przecedzmy, ja to robię przez gazę bo mimo, że
        staram się wytrząsnąć wszystkie te czarne robaczki to zawsze jakaś cholera
        zostanie. Dodajemy 1 kg cukru gotujemy do pożądanej gęstości, gorące wlewamy do
        buteleczek lub małych słoiczków i siup pod kocyk.
        • e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 18:37
          Dzięki, kiedyś wypróbuję smile
        • aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 19:11
          Dariomax -robię od lat .Zbieram 450 kwiatków ,rozkładam na czymś białym w słońcu
          i wtedy te małe czarne wychodzą same .Następnie wybieram ,wydzieram same płatki
          i dopiero to zalewam litrem wrzącej wody na 24 godz. Po odciśnięciu 1 kg cukru
          i sok z 1 cytryny .Gorące zlewam do butelek po Kubusiu. Robimy mniej więcej
          podobnie . Dla dorosłych mam gdzieś winko z kwiatu mleczu .Jak odszukam to podam
          • la_serena Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 12:43
            Dzieki za przepis! Jestem zdecydowana zwolenniczka naturalnych lekow
            i mama dwoch przedszkolakow, wiec tym bardziej mi sie on podoba!
            Wlasnie mlecze sie juz parza w goracej wodzie, jutro dokonam
            dziela smile

aga_kosa, Dariamax - a czy mozecie mi powiedziec:
            - jak to sie dawkuje?
            - ile czasu moge ten syrop trzymac w butelce szklanej/sloiku(planuje
            zlac go do sloika raczej)?
            - i ile czasu po zrobieniu powinien ten syrop odstac zanim uzyje go
            po raz pierwszy?
            z gory dziekuje smile

I dziele sie przepisem na syrop lagodzacy przeziebienie (przepis
            jest stary i przekazuja sobie go u nas w rodzinie):
            Bierzecie przyrosty z mlodych sosenek - tylko te swiezutkie,
            zieloniutkie, ile? - im wiecej, tym lepiej;
            W domu do michy, ugniatacie z cukrem (dowolna ilosc, mama sypie
            zawsze na oko, tak z pol szklanki na potezna garsc), zeby puscilo
            pierwszy sok;
            Pozniej wszystko do sloikow, puszcza soki, po jakims tygodniu-10
            dniach jest gotowe do uzytku.

Stalo to u nas w domu do jesieni/zimy, ale jako ze uwielbialysmy z
            siostra smak tego syropku, to nigdy nie dotrwal do konca 'sezonu
            przeziebieniowego' wink
            Dawkowanie - lyzka stolowa 3x dziennie
            • aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 18:58
              jeśli wleję gorący do wyparzonych butelek po kubusiu , wystarczy tylko przykryć
              kocykiem aż do wystudzenia .Odstawiam do spiżarki. Podaje po 1 łyżeczce od
              herbaty. Słodzę tym zimą herbatę jak miodem .
              Do takiego syropu /przed zalaniem wrzątkiem / jeśli masz dodaj garść świeżej
              mięty.
              Jeśli to ma być wersja dla dorosłych dodaję do zimnego syropu alkohol 40% w
              ilości odpowiadającej ulubionej mocy . Do zimowej herbatki , we dwoje ....
          • yola1976 winko z mniszka 09.05.08, 12:44
            znalazłam przepis
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61247884,61519429.html
            pozdrawiam serdecznie
    • iloneczka27 Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 11:44
      moja tesciowa tez go robi. W malych sloiczkach dodaje tez miód.
      Mi smakuje
    • turzyca Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 18:47
      Nie, wystarczajaco dobra PD jest zbyt daleka od perfekcyjnej, stety lub
      niestety, wiec nie robi syropu wiosna. Za to zima ratuje sie ukochanym syropkiem
      z cebuli przesypujac talarki cebuli cukrem i odstawiajac na jeden dzien. Tez
      smaczne i skuteczne. smile
      • moleslaw Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 29.04.08, 08:48
        A gdzie wy zbieracie te mlecze? Też bym chciała ale u mnie to psy wszędzie
        sikają,nie mam nic do psów oczywiście sama mam jednego i wiem że gdzieś się musi
        załatwić.
        • e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 29.04.08, 09:34
          Ooo to dobre pytanie. Bo z warszawskich trawników nie zbiorę raczej wink
        • aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 30.04.08, 08:57
          na zapuszczonych polach, działkach ogrodowych z dala od drogi po której jeżdżą auta
          Teraz kwitnie go najwięcej i kwiaty są mocno rozwinięte . Nie zbierać po deszczu
          Natychmiastowy i nie pracochłonny ,b. skuteczny syrop p-ko kaszlowi : 2 buraczki
          po 100g obierz utrzyj na grubej tarce zalej 2 szkl. wody ,2 łyżki cukru gotuj do
          miękkości .przecedź .pij 1łyżkę p-ko kaszlowi lub ból gardła
          Podziel się na forum efektem
          PS można podawać b. małym dzieciom
          • e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 30.04.08, 09:37
            Przepisy na domowe syropki:

Przepisy dla dzieci z infekcją dróg oddechowych
            dziecko.onet.pl/1349,6,42,przepisy_dla_dzieci_z_infekcja_drog_oddechowych,artykul.html
            Syropy z domowej spiżarni
            zdrowie.onet.pl/1214389,2039,,dzial.html
            Domowe sposoby na grypę i przeziębienie
            www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/domowe_sposoby_na_grype_i_przeziebienie.html

Herbatki dla przeziębionych
            zdrowie.onet.pl/1435882,2039,0,1,,herbatki_dla_przeziebionych,profilaktyka.html
            Domowe rezepty od A do Z
            zdrowie.onet.pl/1365256,2039,,,,domowe_recepty_od_a_do_z,profilaktyka.html
            • aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 19:13
              już teraz na spacerze w czystym miejscu nazbierać liści babki może być obła
              lub lancetowata . Skręcić przez maszynkę do mięsa ,wycisnąć sok . Na 100g soku
              100g w0dy i100g cukru Zagotować , gorący wlać do słoiczka , zakręcić . podawać
              po 1 łyżeczce 3 x dziennie .
              Zebrac garść liści babki zmiksować w 0.5 szkl spirytusu 70% .Zostawić na
              tydzień , przecedzić ,zakręcić w szklanym naczyniu Smarować miejsca pogryzione
              przez komary lub meszki , można smarować krosty przy ospie - b pomaga
              Na lęgnące się teraz meszki olejek waniliowy do ciasta rozpuszczam 1:1 i tym
              nacieram odkryte części ciała
    • aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 07.05.08, 13:34
      Dobra już jest mięta do przetworów ;
      Tradycyjnie - suszymy - w przewiewnym miejscu lub suszarce do grzybów ,
      _ Garść mięty ok 300g pokroić grubo i wrzucić do 500g cukru zagotowanego w 500g
      wody doprowadzić do wrzenia zostawić pod przykryciem do następnego dnia .
      Odcedzić , zagotować , zlac do butelek jak syrop z mniszka . NA PRZEZIĘBIENIE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka