dariamax 28.04.08, 10:03 To przepis od teściowej zadziwiająco skuteczny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 10:25 A możesz podać przepis? Lubię takie domowe syropki na przeziębienie. Ja robię na razie tylko syrop z cebuli Odpowiedz Link
dariamax Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 10:38 Robi się go z pierwszych wiosennych mleczy. 200 szt. rozwiniętych kwiatów mlecza, bez łodyżek, zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 1 sparzoną i umytą cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki. Odstawiamy całość na 12 godz. Zagotowujemy i przecedzmy, ja to robię przez gazę bo mimo, że staram się wytrząsnąć wszystkie te czarne robaczki to zawsze jakaś cholera zostanie. Dodajemy 1 kg cukru gotujemy do pożądanej gęstości, gorące wlewamy do buteleczek lub małych słoiczków i siup pod kocyk. Odpowiedz Link
e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 18:37 Dzięki, kiedyś wypróbuję Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 19:11 Dariomax -robię od lat .Zbieram 450 kwiatków ,rozkładam na czymś białym w słońcu i wtedy te małe czarne wychodzą same .Następnie wybieram ,wydzieram same płatki i dopiero to zalewam litrem wrzącej wody na 24 godz. Po odciśnięciu 1 kg cukru i sok z 1 cytryny .Gorące zlewam do butelek po Kubusiu. Robimy mniej więcej podobnie . Dla dorosłych mam gdzieś winko z kwiatu mleczu .Jak odszukam to podam Odpowiedz Link
la_serena Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 12:43 Dzieki za przepis! Jestem zdecydowana zwolenniczka naturalnych lekow i mama dwoch przedszkolakow, wiec tym bardziej mi sie on podoba! Wlasnie mlecze sie juz parza w goracej wodzie, jutro dokonam dziela aga_kosa, Dariamax - a czy mozecie mi powiedziec: - jak to sie dawkuje? - ile czasu moge ten syrop trzymac w butelce szklanej/sloiku(planuje zlac go do sloika raczej)? - i ile czasu po zrobieniu powinien ten syrop odstac zanim uzyje go po raz pierwszy? z gory dziekuje I dziele sie przepisem na syrop lagodzacy przeziebienie (przepis jest stary i przekazuja sobie go u nas w rodzinie): Bierzecie przyrosty z mlodych sosenek - tylko te swiezutkie, zieloniutkie, ile? - im wiecej, tym lepiej; W domu do michy, ugniatacie z cukrem (dowolna ilosc, mama sypie zawsze na oko, tak z pol szklanki na potezna garsc), zeby puscilo pierwszy sok; Pozniej wszystko do sloikow, puszcza soki, po jakims tygodniu-10 dniach jest gotowe do uzytku. Stalo to u nas w domu do jesieni/zimy, ale jako ze uwielbialysmy z siostra smak tego syropku, to nigdy nie dotrwal do konca 'sezonu przeziebieniowego' Dawkowanie - lyzka stolowa 3x dziennie Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 18:58 jeśli wleję gorący do wyparzonych butelek po kubusiu , wystarczy tylko przykryć kocykiem aż do wystudzenia .Odstawiam do spiżarki. Podaje po 1 łyżeczce od herbaty. Słodzę tym zimą herbatę jak miodem . Do takiego syropu /przed zalaniem wrzątkiem / jeśli masz dodaj garść świeżej mięty. Jeśli to ma być wersja dla dorosłych dodaję do zimnego syropu alkohol 40% w ilości odpowiadającej ulubionej mocy . Do zimowej herbatki , we dwoje .... Odpowiedz Link
yola1976 winko z mniszka 09.05.08, 12:44 znalazłam przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61247884,61519429.html pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
iloneczka27 Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 11:44 moja tesciowa tez go robi. W malych sloiczkach dodaje tez miód. Mi smakuje Odpowiedz Link
turzyca Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 28.04.08, 18:47 Nie, wystarczajaco dobra PD jest zbyt daleka od perfekcyjnej, stety lub niestety, wiec nie robi syropu wiosna. Za to zima ratuje sie ukochanym syropkiem z cebuli przesypujac talarki cebuli cukrem i odstawiajac na jeden dzien. Tez smaczne i skuteczne. Odpowiedz Link
moleslaw Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 29.04.08, 08:48 A gdzie wy zbieracie te mlecze? Też bym chciała ale u mnie to psy wszędzie sikają,nie mam nic do psów oczywiście sama mam jednego i wiem że gdzieś się musi załatwić. Odpowiedz Link
e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 29.04.08, 09:34 Ooo to dobre pytanie. Bo z warszawskich trawników nie zbiorę raczej Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 30.04.08, 08:57 na zapuszczonych polach, działkach ogrodowych z dala od drogi po której jeżdżą auta Teraz kwitnie go najwięcej i kwiaty są mocno rozwinięte . Nie zbierać po deszczu Natychmiastowy i nie pracochłonny ,b. skuteczny syrop p-ko kaszlowi : 2 buraczki po 100g obierz utrzyj na grubej tarce zalej 2 szkl. wody ,2 łyżki cukru gotuj do miękkości .przecedź .pij 1łyżkę p-ko kaszlowi lub ból gardła Podziel się na forum efektem PS można podawać b. małym dzieciom Odpowiedz Link
e.milia Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 30.04.08, 09:37 Przepisy na domowe syropki: Przepisy dla dzieci z infekcją dróg oddechowych dziecko.onet.pl/1349,6,42,przepisy_dla_dzieci_z_infekcja_drog_oddechowych,artykul.html Syropy z domowej spiżarni zdrowie.onet.pl/1214389,2039,,dzial.html Domowe sposoby na grypę i przeziębienie www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/domowe_sposoby_na_grype_i_przeziebienie.html Herbatki dla przeziębionych zdrowie.onet.pl/1435882,2039,0,1,,herbatki_dla_przeziebionych,profilaktyka.html Domowe rezepty od A do Z zdrowie.onet.pl/1365256,2039,,,,domowe_recepty_od_a_do_z,profilaktyka.html Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 01.05.08, 19:13 już teraz na spacerze w czystym miejscu nazbierać liści babki może być obła lub lancetowata . Skręcić przez maszynkę do mięsa ,wycisnąć sok . Na 100g soku 100g w0dy i100g cukru Zagotować , gorący wlać do słoiczka , zakręcić . podawać po 1 łyżeczce 3 x dziennie . Zebrac garść liści babki zmiksować w 0.5 szkl spirytusu 70% .Zostawić na tydzień , przecedzić ,zakręcić w szklanym naczyniu Smarować miejsca pogryzione przez komary lub meszki , można smarować krosty przy ospie - b pomaga Na lęgnące się teraz meszki olejek waniliowy do ciasta rozpuszczam 1:1 i tym nacieram odkryte części ciała Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy WPDP robi domowy syrop na kaszel z mleczy 07.05.08, 13:34 Dobra już jest mięta do przetworów ; Tradycyjnie - suszymy - w przewiewnym miejscu lub suszarce do grzybów , _ Garść mięty ok 300g pokroić grubo i wrzucić do 500g cukru zagotowanego w 500g wody doprowadzić do wrzenia zostawić pod przykryciem do następnego dnia . Odcedzić , zagotować , zlac do butelek jak syrop z mniszka . NA PRZEZIĘBIENIE Odpowiedz Link