Dodaj do ulubionych

Alba resort - wskazówki praktyczne

24.07.08, 12:59
Witam!
wczoraj wróciliśmy z Alba Resort. Tyle już pisano o tym hotelu że ograniczę się do paru rad, które być może komuś ułatwią decyzję i pomogą...

Budynek - wybór pokoju
Jeśli podróżujecie z małymi dziećmi lub nie lubicie hałasu to koniecznie unikajcie pokoi w budynku nr 1. Jest położony naprzeciw amifiteatru skąd do 24.00 dochodzi bardzo głośna mużyka. Absolutnie nie da się spać w takich warunkach- niestety mieliśmy tę przyjemność przez 2 tygodniem ;( Trzeba tego przypilnować od razu podczas kwaterowania bo hotel jest ma 100% obłożenie i nie ma mowy o zmianie pokoju w trakcie pobytu... ( nawet spory tip nie pomógł...)

Wyżywienie
generalnie jest super, różnorodne i pyszne, żadnych problemów żołądkowych nie mieliśmy. Polecam bar przy plaży - pyszna pizza śródziemnomorska...
Jednak nie polecam lodów - i ja i mój synek mieliśmy po nich bóle brzucha.
Uwaga również na dystrybutory z soczkami i wodą - stoją na plaży co jest wygodne jednak są podłączone do zwykłej kranówy. Mój synek raz się napił i ból brzuszka gotowy. Dla mniejszych dzieci radzę jednak kupić soczki w sklepiku ( cappy cola coli np) i dawać rozrzedzone z wodą butelkową (bo takie są słodkie). Ograniczamy w ten sposób znacznie ryzko biegunki.

Mini club
niestety animatorki mówią głównie po niemiecku, trochę po angielsku, jest też jedna węgiersko i słowackao języczna co jednak nie wystarczy do sprawnej komunikacji z maluchami mówiącymi tylko po polsku. Efekt- szybkie znudzenie dziecka ;(

Mini bar
codziennie uzupełniany o 2 małe wody, 2 cole i 2 sprite ( lub podobny).Można się za pomocą tip-u dogadać z gościem obsługującym by zostawiał np 4 wody zamiast coli, która jest serwowana we wszystich barach...

pokój
niestety lazienka jest bardzo mała, trudno manewrować z małym dzieckim nawet 1 osobie...
Dostawkę stanowi albo kanapa albo jak u nas łóżko polowe. Trochę to niepoważne jak na 5* hotel - nasz syn nie chciał na tym spać bo skrzypiało...

Czystość/sprzątnie
co do sprzątania to w sumie ok , co prawda panie rzadko odkurzają za to robią łabądki i inne stworki z ręczników ( radocha dla dziecka). Denerwujące jest natomiast, że panie sprzątające krzątają się po korytarzu właściwie do 17.00 ( hałasują, gadają...) co skutecznie zakłóca czas sjesty :).
Często też po powrocie ok. 15.00 z basenu pokój był nie posprzątany... więc trzeba zagadnąć do nich żeby wcześniej sprzątnęły ( 1-2 euro jako zachęta dobrze działa)

Tyle mi przychodzi do głowy, jeśli macie inne pytania to chętnie odpowiem.
Zyczę wszystkim udanego urlopu - to naprawdę fajne miejsce!
Obserwuj wątek
    • Gość: l_amica Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.ie.ae.wroc.pl 28.07.08, 13:35
      Proszę o informację-czy podczas pobytu w Alba Resort dokuczały Wam
      komary? Bede tam za 3 tygodnie i zastanawiam się czy zabrać stosowne
      preparaty. I jeszcze jedno pytanie-czy korzystaliście z łaźni w
      hotelu? Czy warto z niej skorzystać i jakie zabiegi objęte są
      dodatkową opłatą-bedę wdzięczna za orientacyjne ceny.Pozdrawiam
      serdecznie.
      • edolada Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 10:10
        Byliśmy w Albie we wrześniu 2007 i komary były koszmarne. Koniecznie
        cos ze soba zabierzcie.
        • l_amica Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 31.07.08, 12:32
          Dziękuję za radę. Mimo róznych zdań w tej kwestii postanowiłam
          zabrać ze sobą odpowiednie środki na komary. Wolę być przygotowana
          na taką ewentualność, bo leczę rany po ukąszeniach tygodniami.
          Pozdrawiam
      • martinkau Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 13:36
        o komarach napisałam poniżej - podczas naszego pobytu nie było.
        Co do łaźni - nie korzystaliśmy - wystarczająca była na zewnątrz ;)
        przez temperaturę i wilgotność powietrza ... ( ale bez obaw nie jest
        źle, bryza od morza była spora)
        • Gość: l_amica Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.ie.ae.wroc.pl 30.07.08, 09:34
          Dziękuję, jestem pełna optymizmu przed wyjazdem...
    • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 28.07.08, 15:47
      My lecimy do Alby 13 sierpnia i mam pytanko. Który w takim razie
      budynek polecasz skoro nie 1?
      • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:03
        Skad lecicie? Bo my tez 13.08 :-))
        • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 09:49
          My z Wrocławia a WY?
          • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 14:13
            Z W-wy. Lecimy z synem 9-latkiem.
            • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 15:14
              A my ze znajomymi i ich córką - 8 lat. W sumie 4 os dorosłe i
              dziecko.
              • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 20:44
                No to jedziecie tzw. kupa :-))) Nalezycie do wycieczkowiczow czy do
                stacjonarnych turystow? :-))
                • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 09:57
                  Raczej do stacjonarnych... Choć mamy zamiar też coś pozwiedzać ale
                  może na zamiarze się skończyć...
                  • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 10:19
                    Szkoda :(; my wypoczywamy w systemie 50/50, czyli staramy sie ok.
                    polowe czasu przeznaczyc na wycieczki, a polowe na plazowanie...
                    Kapadocji chociaz nie bedziecie chcieli zaliczyc?
                    • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 10:50
                      Nie no to my też napewno zaliczymy kilka wycieczek ale nie tak że
                      należymy do tych, dla których wycieczki i zwiedzanie to podstawa...
                      Wiesz napewno leżenie non stop przy basenie też sie znudzi także
                      myśle że opcja 50/50 jest jak najbardziej wskazana także pewnie
                      spokojnie sie dogadamy i uderzymy gdzieś razem. A kapadocje też
                      bierzemy pod uwagę. Wiesz gdybysmy lecieli tylko na tydzień to
                      pewnie nie zwiedzilibymsy nic bo chcielibymsy odpocząć ( ja z moim
                      mężem mamy po czym, gdyż jesteśmy świeżo bo zaledwie miesiąc temu po
                      ślubie (28.06) a te przygotowania nas naprawde wymęczyły)no ale że
                      lecimy na 2 tygodnie to napewno coś pozwiedzamy.
                      • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:07
                        A po czym chcecie odpoczac, hihihi? :-)))))
                        • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 11:14
                          A mam jeszcze jedno pytanko - w jakim jestescie wieku jeśli można
                          spyatać?
                          • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:19
                            Stare d**y z nas - 36 stuknelo nam w tym roku... A Wy?
                            • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 12:02
                              Oj przesadzasz.... wcale nie takie stare.... My - ja 30 a mój mąż -
                              31, znajomi tak samo.
      • martinkau Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 13:33
        Przykro mi nie pamiętam dokładnie numeracji budynków ale mam
        propozycję - przed zakwaterowaniem zobaczcie plan holteu - jest w
        hotelu -w holu - widać, który budynek jest gdzie położony- jak sobie
        wybierzecie to poproście w recepcji...może się uda. Znajomi byli w
        budynku nr 9 - blisko mniejszego basenu, byli bardzo zadowoleni bo
        nie wolno się kąpać po 19.00 i była cisza.

co do komarów - prawie nie było. Ja jestem bardzo wrażliwa a przez
        całe dwa tygodnie zauważyłam raptem 1 ugryzienie. Nie wiem czy to
        przez upał czy może w lipcu ich po prostu nie ma.

Jak jeszcze macie jakieś pytania to proszę. Pozdrawiam i życzę
        udanego urlopu!!!
        • mkamilla Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 29.07.08, 15:15
          Czy w łazienkach są suszarki do włosów?
          • Gość: kara123 Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.promax.media.pl 29.07.08, 19:14
            W łazienkach są suszarki do włosów i mydło w płynie w dozownikach, w
            ubiegłym roku było dove.
            • Gość: renjoz Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: 213.25.186.* 30.07.08, 07:41
              w tym roku tez jest :-)))))))))))
              • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 07:51
                A jak z recznikami na plaze? Czy hotel zapewnia takowe?
                • martinkau Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 08:11
                  Hotel zapewnia ręczniki - dostaje się przy zakwaterowaniu specjalne
                  karty na ręczniki - tyle kart ile osób. Można je wymieniać na czyste
                  nawet kilka razy dziennie ( choć czasem ok 17.00 już nie mają
                  czystych).

Suszarka jest w łazience, mydło w dozowniku też - było ok i chyba
                  właśnie dove.
                  • martinkau Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 30.07.08, 08:14
                    no i dodam w kwestii ręczników, że można sobie zakupić piękny duży
                    ręcznik plażowy na straganie niedaleko hotelu- kosztuje 5 EURO -
                    dzieciom się szalenie podobają bo kolorowe i z ulubionymi postaciami
                    bajkowymi:) kupiła, sprawdziłam, już kilka razy prałam - są naprawdę
                    OK. Fajne też na prezent- czasami na straganie robią
                    akcję "promocję" typu 3 sztuki za 10 EURO ;) warto się zastanowić.
                    miłego wypoczynku!
                    • Gość: Barbapapa Re: Alba resort - wskazówki praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 10:20
                      Wielkie dzieki! Co do kupowania recznikow (i obrusow) w ub. roku
                      dogadalismy sie z pewnym Turkiem i mielismy zawsze promocje :-)) Ale
                      to bylo w Oludeniz...
                      • martinkau do Barbapapa 30.07.08, 11:28
                        zaśmiecę własny wątek ale czy możesz polecić dobry hotel w Oludeniz?
                        Taki jak Alba - czyli dla rodzin z dziećmi i o dobrym standardzie.
                        Rozważam ten kierunek na rok przyszły. z góry wielkie dzięki!
                        • Gość: Barbapapa Re: do Barbapapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:44
                          Podobnych hoteli w Oludeniz wlasciwie nie ma - z jednym wyjatkiem -
                          Lykia World za koszmarne pieniadze. Wiekszosc (wrecz przytlaczajaca)
                          to hotele 3-gwiazdkowe, jednak w dobrym tego slowa znaczeniu. W ub.
                          roku nie bylismy bezposrednio w Oludeniz, tylko nieopodal w Ovaciku
                          (ale za to na wzniesieniu, co mialo wrecz kojacy wplyw na panujace
                          wowczas upaly). Hotel za wg mnie smieszne pieniadze (4700 za 2 os.
                          dorosle plus dziecko 8 lat, na 2 tyg.), a naprawde swietny - Yel
                          Holiday. B. porownywalna oferte zarowno w standardzie jak i w cenie
                          prezentowaly tez okoliczne osrodki: Artemisia i Aymera (teraz nazywa
                          sie chyba Nicholas Lodge). W 99% wyzywienie jest w wersji HB (AI
                          bylo chyba tylko w Aymerze i Lykii). Moja opinia o hotelu wraz z
                          fotkami jest na stronie ocenyhoteli.pl. Z atrakcji hotelowych:
                          basen, zjezdzalnia, codzienne wieczorne animacje (rowniez dla
                          dzieci) i, co warte podkreslenia, znakomita obsluga oraz kapitalne
                          kolacje. Samo Oludeniz ma jedna wade: kamienista plaza (piasek jest
                          tylko od wewnetrznej strony laguny, a tam jak cieple bajorko) wraz z
                          kamienistym i nierownym, rowniez z plytami, dnem; dosc szybko robi
                          sie tez gleboko (ok. 2 m od brzegu woda siegala mi brody, a mam 1,8
                          m wzrostu)... Okolice cudne, atrakcji w brod, tylko ta plaza...
                          • leszekmw Re: do Barbapapa 04.09.08, 19:17
                            byliśmy w \albie w tamtym roku od 5 września 2 tygodnie. nie szukajcie lepszych
                            hoteli w tych pieniążkach , chyba nie dacie rady , ten hotel jest naprawdę
                            bardzo w porządku i naprawdę ciężko sie do czegoś przyczepić , może do drinków
                            ,haha . komary - na dworze ich nie ma raczej ale jak wleci parę do pokoju to
                            mogą dać popalić , są małe , mniejsze jak u nas i bardzo ciche i delikatne ,
                            doskonale sie chowają w dzień... , naprawdę parę razy mnie nieżle pogryzły ,
                            zapalasz światło i nie ma ich , bardzo sprytne . często chowają sie w okolicy
                            wejścia do łazienki... . jakby co to służę radą...
                            • Gość: Barbapapa Re: do Barbapapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 20:14
                              Dzieki za rady, ale gdybys uwaznie czytal ten post, to bys zauwazyl,
                              ze powinienem juz byl wrocic z powrotem... A do drinkow mozna i
                              trzeba sie przyczepic - takie wodolejstwo pierwszy raz mi sie
                              przytrafilo... No i te komary - tamte nic mi nie zrobily, za to
                              nasze juz przez pierwsze dwa dni po powrocie niezle mi daly
                              popalic...
        • melazja Re: Alba resort - wskazówki praktyczne 07.09.08, 00:22
          Na holidaycheck.pl jest gdzieś zdjęcie tej mapki hotelu i makiety też
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka