heldej 01.11.03, 20:54 Moja szwagierka mówi "zanieś dla tata zupę ". Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanis Re: tacie a może dla tata ? 01.11.03, 21:16 Powinno być " zanieś (swojemu) tacie zupę", tak jak swojej mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierre_dolinsky_paris Re: tacie a może dla tata ? 02.11.03, 10:41 heldej napisała: > Moja szwagierka mówi "zanieś dla tata zupę ". Co o tym sądzicie? moze tak: "zanieś zupę do ( dla ) taty", jeżeli juz musi szwagierka użyć słowa > DLA < A poza tym jest rodzaj zupy o nazwie TATA , której głównym składnikiem jest tatarak i raki ; więc są sytuacje, gdy omawiana fraza może brzmieć następująco: ..." zanieś tata tacie.." analogicznie, jak mówimy:"... zanieś grzybową tacie..". Zauważ, że pomijamy tu słowo >> ZUPĘ<< - wymieniając jedynie jej nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
heldej Re: tacie a może dla tata ? 02.11.03, 11:43 Dziękuję . Moja szwagierka dość często używa przyimka dla , np."powiedz dla Krysi". Odpowiedz Link Zgłoś
haneman Re: tacie a może dla tata ? 02.11.03, 12:40 To zależy z jakiej częsci Polski pochodzi ta kuzynka.Jeśli z południowej, to forma "dla tata" jest poprawna(własciwie to dopuszczalna).Wiąze sie to z rodzajem. Dla tata ( ale też dla brata,chwata itd.).Jest to odmiana rzeczowników w rodzaju męskim. W częsci północnej rzeczownik "tata" odmienia sie jak "mama". Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem. Jakby co, to prostujcie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chwilowo Re: tacie a może dla tata ? 03.11.03, 07:34 haneman napisał: > To zależy z jakiej częsci Polski pochodzi ta kuzynka.Jeśli z południowej, to > forma "dla tata" jest poprawna(własciwie to dopuszczalna).Wiąze sie to z > rodzajem. Dla tata ( ale też dla brata,chwata itd.).Jest to odmiana > rzeczowników w rodzaju męskim. No i mianownik jest "tato". Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: tacie a może dla tata ? 03.11.03, 13:41 haneman napisał: > To zależy z jakiej częsci Polski pochodzi ta kuzynka.Jeśli z południowej, to > forma "dla tata" jest poprawna(własciwie to dopuszczalna).Wiąze sie to z > rodzajem. Dla tata ( ale też dla brata,chwata itd.).Jest to odmiana > rzeczowników w rodzaju męskim. > W częsci północnej rzeczownik "tata" odmienia sie jak "mama". > Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem. Jakby co, to prostujcie. > pozdr. Bardzo zaciekawiły mnie te Kresy Północne! Czy odmiana typu "dla taty" obowiązuje również brata i chwata? Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
haneman Re: tacie a może dla tata ? 02.11.03, 12:41 heldej napisała: > Dziękuję . Moja szwagierka dość często używa przyimka dla , np."powiedz dla > Krysi". ach to jednak nie kuzynka, ale szwagierka. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: tacie a może dla tata ? 03.11.03, 08:17 A czy powie także 'ukradli dla tata kalosze', jeśli to tacie je ukradziono? Tak pytam, bo to może ją ktoś cytował w wątku poświęconym ekspansji przyimka 'dla'. Przesyłam dla was pozdrowienia Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: tacie a może dla tata ? 08.11.03, 11:25 ja22ek napisał: > A czy powie także 'ukradli dla tata kalosze', jeśli to tacie je ukradziono? Tak > > pytam, bo to może ją ktoś cytował w wątku poświęconym ekspansji przyimka 'dla'. > > Przesyłam dla was pozdrowienia > Jazzek To nie był wątek o ekspansji "dla", ale wątek o regionalnym "dla". To piękne białostockie "dla mnie ukradli buty wczoraj" zanika. Podlega więc ochronie i dobrze, że zostało tutaj uwiecznione. Zaręczam, że w okolicach Białegostoku nikt nie będzie miał wątpliwości co do tego, komu ukradziono buty, ale już mało kto tak powie. Wstydzą się. Jest trochę zamieszania związanego z tym zawstydzeniem, bo w kilku miejscach widziałam na parkingach tabliczki ostrzegające "Tylko klientom sklepu". Trudno więc w Białymstoku mówić o ekspansji "dla", trzeba wołać o zaniku "dla"! A tak apropo. Na Lubelszczyźnie miłe panie domu podczas uroczystości rodzinnych bardzo uprzejmie mnie pytają "przylać ci?". A nieco póżniej: "może przyłożyć?". Zawsze potem muszę się odchudzać. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: tacie a może dla tata ? 06.11.03, 08:13 "Nie rób z tata wariata" - tak gdzieś słyszałem. Zna to ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: tacie a może dla tata ? 06.11.03, 10:30 zbigniew_ napisał: > "Nie rób z tata wariata" - tak gdzieś słyszałem. Zna to ktoś? Zna. "Dla tata" nie jest mi obce. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jete Re: tacie a może dla tata ? 06.11.03, 19:54 heldej napisała: > Moja szwagierka mówi "zanieś dla tata zupę. W jednym z wywiadow z Kazikiem Staszewskim mozna znalezc taki fragment: ">>Muszę zawieźć wódkę tatowi<< - tak mawiał jeden mój daleki kolega z prowincji" Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: tacie a może dla tata ? 06.11.03, 22:40 "dla" powszechnie jest używane w okolicach Białegostoku, np. powiedz cos DLA mamusi. W południowo-wschodniej Polsce równie powszechny jest "tato" z odmianą "dla tata"; proponowane przez słowniki "tata" jest odczuwane jako obce, a odmiana "dla taty" czy "tacie" spotykana jest głównie w szkole. W kwestii zupy - celownik: komu, czemu? - tacie Odpowiedz Link Zgłoś