io.giovanna
03.01.09, 14:26
Wybieramy się na narty do Włoch i szukam fajnego miejsca wg kryteriów,które mam dość ściśle określone. Pierwszy tydz. lutego, żeby zdążyć przed włoskimi feriami. Może ktoś, kto był, coś podpowie? Nie ukrywam, że liczę na Ciebie ortodox, bo czytałam mnóstwo Twoich postów na różnych forach i widać, że znasz się na rzeczy, a do tego podobnie czujemy pewne klimaty :).
Ale do rzeczy. Jakiś czas temu byłam w Val di Fassa, w Canazei, Residence Contrin (jeździliśmy dookoła Selli + Ciampac) i najchętniej pojechałabym znów tam, gdyby nie to, że uważam, że warto jeździć i poznawać nowe miejsca. Chodzi mi o podobny klimat, tj. spora stacja, baza najlepiej w miasteczku, a nie na odludziu, super byłoby móc dojść w butach narciarskich do wyciągu (w Canazei właśnie tak było).
Ponieważ jestem miłośniczką Włoch i ich pięknego języka, zależy mi na włoskim klimacie. Rozważałam Plan de Corones, ale tam wszystko jednak głownie po niemiecku. Pewnie nawet nie miałabym okazji odezwać się po włosku... Piszę o miasteczku i bliskości wyciągów, bo tym razem nie możemy się za bardzo nastawiać na przemieszczanie. Zabieramy naszą niespełna roczną córeczkę i trzeba będzie się w miarę sprawnie przy niej wymieniać, żeby pojeździć ze znajomymi. Fajnie jeśli się w takim wypadku nie stacjonuje gdzieś na końcu świata, bo czekając na swoją kolej będę mogła z małą przejść się do "centrum" albo zrobić zakupy.
Teraz chodzi mi po głowie Madonna do Campiglio (bardziej) albo Civetta. W pierwszym wypadku obawiam się troszkę tłumów, niektórzy piszą, że wszyscy się tam dopiero uczą jeździć, chociaż z kolei sami Włosi lubią Dolomity Brenta, a Madonna jest uważana za jeden z najważniejszych ośrodków we Włoszech. W drugim wypadku słyszałam o starej infrastrukturze i średnich wyciągach. Nie wiem też gdzie ew. najlepiej się zatrzymać (miejscowość). Bo nie wszyscy chwalą dość popularne Alleghe. A może warto wybrać zupełnie inne miejsce we Włoszech? Z tym, że im bliżej, tym lepiej (podróż z małym dzieckiem).
Będę bardzo, bardzo wdzięczna za rady, chętnie ze sprawdzonym noclegiem (raczej apartamenty).