cassandra55 03.02.09, 07:17 Czy ktos z Was spedzal tam wakacje? Jesli tak, to jak bylo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simon_r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 08:49 Masz kawałek relacji o NAFPLIO Mieszkanie w Nafplio w pensjonacie to ok 35-40euro poza sezonem i ok. 60 euro w sezonie za pokój 2 osobowy. Inne rzeczy tak jak wszedzie w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 09:40 Byliśmy tam w sierpniu 2008 5 dni, jednak mieszkaliśmy w Drepano kilka kilometrów od Nafplio - 2 pokoje kuchnia taras do dyspozycji za 50E. Ceny jak wszędzie.Zależy co kogo interesuje. Oprócz greckich specjałów znaleźliśmy lodziarnię i pizzernię prowadzoną przez Włochów :) Jak ktoś chce sam gotować pod twierdzą jest np Lidl można tanio zrobić zakupy. Dla nas Drepano to było bardzo dobre miejsce wypadowe do zwiedzania (Mykeny, Epidavros oczywiście Nafplio) i odpoczynku. W Drepano jest czysta kamienista plaża niezbyt tłoczna. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małolat Re: Nafplio - drogo czy tanio? IP: *.chello.pl 03.02.09, 12:44 ""> Byliśmy tam w sierpniu 2008 5 dni, jednak mieszkaliśmy w Drepano > kilka kilometrów od Nafplio - 2 pokoje kuchnia taras do dyspozycji > za 50E."" Czy dobrze zrozumiałem ? 5 dni x 50 euro = 250 euro za ten apartament. A w ile osób tam byliście? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 13:11 Nafplio to bardzo piękne miejsce ale moim zdaniem na dłuższy pobyt to mało fajne. Zdecydowanie polecam Epidavros - jako miejsce wypadowe tak samo dobre a wypoczynek o klasę przyjemniejszy - spokój, piękna zatoka i dużo lepsza plaża. Nafplio i okolice można zwiedzić w ciągu dwóch dni a potem to już nie ma co robić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małolat Re: Nafplio - drogo czy tanio? IP: *.chello.pl 03.02.09, 13:26 simonanam fajnie skaczesz. Odpowiedziałeś nie konkretnie. Chodziło o 5 x coś tam i coś tam chyba 250 euro Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 19:48 Witaj Simon_r! > Nafplio i okolice można zwiedzić w ciągu dwóch dni a potem to już nie ma co robić.. A w Epidauros i okolicy po 2 dniach co można robić? > spokój, piękna zatoka i dużo lepsza plaża. Plaża Karathonas w Nafplionie wygląda tak: tiny.pl/v41n Lepszej (?) plaży w Epidauros nie zobaczyłem na Twoich fotkach, co mnie zdziwiło... Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 20:45 bah77 napisał: > Witaj Simon_r! > > > Nafplio i okolice można zwiedzić w ciągu dwóch dni a potem to już > nie ma co robić.. > > A w Epidauros i okolicy po 2 dniach co można robić? Epidavros to dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Argolidy i Koryntu, poza tym przeciętna plaża i miejsca archeologiczne na kilka godzin wędrowania. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 04.02.09, 09:24 Karathonas to nie Nafplio tylko kawał drogi od... czyli trzeba dojeżdżać. Jeśli oczekujesz od plaży, że będzie szeroka i piaszczysta to faktycznie takiej w Epidavros brak. Dla nas piasek nie był kryterium oceny plaży. Na kempingu mieliśmy kawał fajnego trawniczka 5m od morza, nad samym morzem palmy i bananowce. Wieczorem można sobie było siąść sobie pod palmą i obserwować zatoczkę popijając Retsinę... W Nafplio niestety plaża to kawałek wybetonowanego nabrzeża poniżej Palamidów, z którego po drabinkach schodziło się do wody. MOIM ZDANIEM Epidavros zdecydowanie spokojniejsze i przyjemniejsze od Nafplio. Jak już napisałeś... co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Nafplio - drogo czy tanio? 04.02.09, 09:58 > Karathonas to nie Nafplio tylko kawał drogi od... czyli trzeba dojeżdżać. Nooo, ~10' autkiem. :) Zresztą codziennie staram się być na kilku różnych, ładnych plażach... > Jeśli oczekujesz od plaży, że będzie szeroka i piaszczysta... Niekoniecznie taka, lubię plaże, które są fotogeniczne i dość ustronne, jak np. taka: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,52613320.html I na takiej plaży nawet w namiocie mógłbym spać, choć to nie jest chyba całkiem legalne: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,50629073.html Może być też taka (przy samym pensjonacie): fotoforum.gazeta.pl/3,0,383475,1,0,91.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 04.02.09, 13:41 No tak... lubisz kamienie ;)) W naszym przypadku idealna plaża to taka, na której: 1. nie ma kamieni przy włażeniu do wody 2. jest gdzie wygodnie poleżeć (traka lub piasek) 3. są skały (wbrew pozorom do pogodzenia z pkt 1 i 2 dwa pierwsze wymagania to oczywiście dla kobiety :)) trzecie to moje bo lubię ponurkować w ciekawym otoczeniu. Najlepeij te warunki spełniała plaża w Gythio - dużo piachu i kończy się klifem. Ale tak na dobrą sprawę to plażowania mieliśmy jeden dzień i nam się znudziło... dlatego dodatkowym warunkiem było aby plaża była jak najbliżej miejsca noclegowego aby z samiutkiego ranka przed wyjściem w teren móc się przepłynąć a po powrocie znowu.. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Nafplio - drogo czy tanio? 04.02.09, 15:15 Ja też myślałam że wolę piasek na plaży jednak porównując plażę w Gythio z piaskiem i plażę w Drepano kamienistą wolę tę drugą. W Gythio byliśmy na początku Mavrovouni i na końcu tuż przy skałach. Nie mam nic do tych plaż, bawilismy się świetnie, jednak po kąpieli wszystko było w mokrym piachu, którzy młodzi nanieśli na ręczniki (to tak od strony matki, która nawet w wakacje musi prać hihihi) Na kamienistej plaży mieliśmy karimaty i buty do pływania więc kamienie nam nie były straszne. Woda tam była bardzo czysta - młodzi nurkowali, oglądali rybki, jeżowce. Znajomi wynajmowali domek naprzeciw plaży (zazdrościłam) otwierajac drzwi domku, przechodzili przez wąską drogę asfaltową i juz byli na plaży. Muszę poszukać zdjęc i wrzucić na fotofotum :) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Nafplio - drogo czy tanio? 04.02.09, 15:28 kalanitka napisała: > Ja też myślałam że wolę piasek na plaży..... ... > jednak po kąpieli > wszystko było w mokrym piachu, No i to właśnie jest powód dla którego ja osobiście wolałem Epidavros skrytykowany przez Baha. W Epidavros do wody wchodziłem praktycznie prosto z trawki a jednocześnie ni musiałem używać żadnych butów do kąpieli bo zejście było piaszczysto żwirowe.. a skałki z różnoraką zwierzyną też niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 17:05 Czy dobrze zrozumiałem ? 5 dni x 50 euro = 250 euro za ten apartament. tak dobrze zrozumiałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małolat Re: Nafplio - drogo czy tanio? IP: *.chello.pl 03.02.09, 19:00 <kalamitka> serdecznie dziękuję!!!! 4 osoby x 5 dni x 50 E = 250 euro. Chcę przekonać staruszków, że wyjazd nad nasze morze (z południa Polski) to nieporozumienie. Rodzice są niereformowalni - będę organizował "paczkę" i pojedziemy sami. <kalanitka> poradź jak namierzyć taką kwaterę i dokonać rezerwacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Nafplio - drogo czy tanio? 03.02.09, 19:41 Dowiedz się tu: www.grecja.epwik.com.pl/index_pliki/Page922.htm www.apartamenty-grecja.pl/index.php ceny wydają się przystępne chociaż trochę wzrosły od zeszłego roku. My lecieliśmy do Aten tam mielismy zarezerowany hotel przez internet, potem koło Sparty szukaliśmy na miejscu, a w Drepano też rezerwowaliśmy przez internet. Czyli można rezerwować, ale też jechać w ciemno. W tym rejonie jest też kilka kampingów jak ktoś lubi namioty to ok www.eurocampings.pl/pl/europie/grecja/peloponez/ Odpowiedz Link Zgłoś
cassandra55 Re: Nafplio - drogo czy tanio? 05.02.09, 23:10 Dziekuje Wam wszystkim za 'pociagniecie' tematu :) Wszystkie cenne informacje docenione! Wlasnie po dzisiejszej rozmowie z kolezanka, ktora Grecje odwiedzala juz 4krotnie, stwierdzilam, ze podroz w ciemno do Aten, potem metrem po Atenach, a potem ferries po wyspach i szukanie noclegow na biezaco to dopiero przygoda...i jaka oszczednosc (oczywiscie mam na mysli miesiace poza sezonem, czyli lipcem i sierpniem)! Kto tak podrozowal i chcialby sie podzielic spostrzezeniami, to zapraszam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Nafplio - drogo czy tanio? 06.02.09, 13:19 W ciemno, ale z paroma adresami hosteli np w Atenach nie zawadzi :) www.polish.hostelworld.com/index.php Koleżanka ma juz wprawę więc poradzicie sobie. My w Atenach kupiliśmy bilet całodobowy na metro (i jednocześnie na kilka autobusów). To świetny sposób poruszania się po Atenach. Powodzenia i miłej eskapady. Odpowiedz Link Zgłoś