Dodaj do ulubionych

wychodzenie kotki po sterylizacji

31.03.09, 09:38
Witam, za kilka dni moja kotka (11 mcy) poddana zostanie zabiegowi
sterylizacji. Problem polega na tym, że mieszkamy w domu na wsi i kotka ma
swobodny dostęp do wychodzenia na zewnątrz, choć jest kotem wybitnie kanapowym
ale zawsze swoje 2 godzinki na dobę musi pospacerować zeby nie wiem co. jesli
nie chce jej wypuscic to wydziera się w niebogłosy i traci dobre samopoczcie.
Kiedyś po dwudniowym zamknięciu bez wychodzenia długo wracała do swojego
normalnego zachowania. Moje pytanie brzmi nstępująco: czy po zabiegu
(oczywiscie po kilku dniach) moge wypuszczac kotkę na zewnątrz. Weterynarz
powiedział, że dopiero po 14 dniach, po sciągnięciu szwów- obawiam się ze to
by było niezmiernie trudne zarówno dla nas jak i dla kotki.

proszę o poważne komentarza
pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 31.03.09, 11:00
      Widzisz, ja tu nie widzę innego rozwiązania niż to, ponieważ:
      a) jeśli wypuścisz ją z raną może wyrwać szwy sama, może o coś zahaczyć, może zrobić jej krzywdę inny kot, a wtedy już pewnie nigdy jej nie zobaczysz bo gdzieś się wykrwawi.
      b) wysterylizować ją trzeba ponieważ co chwilę będzie przychodziła zaciążona, a nie ma potrzeby produkcji kotów tylko dlatego, że będzie musiała przesiedzieć w domu parę dni.

Wytrzymacie. Ona też.
      • wladziac Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 31.03.09, 11:14
        trzeba się przemęczyć i kotkę też dla jej dobra i wypuszczać po
        całkowitym zagojeniu rany co wcale nie oznacza 14 dni lecz kontrolę
        po kilu dniach i obserwację samemu stanu gojenia się szwu,przy
        zastosowaniu szwu śródskórnego nie jest konieczne trzymanie kotki
        tak długo,moje dzikuski były do kontroli po kilku dniach i wszystko
        było elegancko zagojone i mogły być wypuszczone,ale dbałam o to żeby
        w pomieszczeniach gdzie były przetrzymywane nie skakały i nie
        przemieszczały się zbyt ruchliwie,dzięki temu nastąpiło szybkie
        gojenie szwu i niestety wychodząc na dłużej pozostawiałam je
        zamknięte czasowo w klatce dużej dla królików,dużo zależy jakiego
        masz weta i jak zostanie zoperowana kotka,poszukaj dobrego chirurga
        bo warto
        • skrytozerca Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 31.03.09, 11:21
          Wtetrynarz jest z polecenia znajomej, która od lat ma koty i tam wszystkie swoje
          sterylizowała. Wczoraj rozmawiałem z weterynarzem- rana ma miec 2 cm, na drugi
          dzien po zabiegu wizyta kontrolna, po tygodniu kolejna i po 14 dniach
          wyciągnięcie szwów. Do tego od razu dostaje kubraczek i leki (jakie to nie
          zapytałem). zapomniałem tylko zapytać jakie będa szwy ale skoro mowa o
          wyciąganiu ty chyba zwykłe.
          • avasawaszkiewicz Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 31.03.09, 12:30
            Każdy lekarz ma inne doświadczenia i należy się ich słuchać :) bo na pewno nie
            chcą źle :) ale właściciele zwierzaków mogą powiedzieć Ci co innego a Ty i tak
            zrobisz jak będziesz chciała.
            Ja wypowiem się teraz jako właściciel a nie lekarza gdyż Twój lekarz wykonujący
            zabieg już sie wypowiedział. Wszystko bowiem zależy od metody, szwów itp.
            Na pewno przez przynajmniej 7 dni koteczka powinna mieć na sobie kaftanik aby
            dać się rance zagoić (na ogół zajmuje to minimum tydzień) po tych dniach powinno
            więc wykonać się kontrolę szwu czy wszystko ładnie się zagoiło i zobaczyć czy
            koteczka się tym interesuje czy też nie. Na dwór można ją będzie wypuścić tylko
            pod warunkiem, że skóra zupełnie się już zarośnie i koteczka nie będzie tego
            lizała w ogóle! Jeśli jednak będzie to niestety po wypuszczeniu ją w ubranku
            może gdzieś zawisnąć, zahaczyć się więc wypuszczenie jest wykluczone, bez
            ubranka jeśli tylko wyjdzie na dwór i znajdzie ciche miejsce pierwsze co zrobi
            to będzie to wylizywać a wówczas jest wiele zagrożeń o których była już mowa
            (koci język jest jak brzytwa).
            Jak widzisz jest wiele zależności sama zobaczysz jak będzie. A może jeśli
            wytrzymacie 10dni w domu i pójdziecie na kontrolę już wtedy wyjmiecie szew //
            szwy ???
            Wydaję mi sie, że warto jest się przemęczyć to w końcu tylko 14dni.
            Pozdrawiam - Ava
            • mist3 Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 31.03.09, 20:37
              14 dni będzie się ciągnąć zapewne (moja kotka miała kubraczek 8 dni, a była to
              dla mnie wieczność) ale z perspektywy czasu stwierdzicie, że podjęliście dobrą
              decyzję. Zresztą przez pierwsze parę dni kotka będzie osłabiona po zabiegu i na
              pewno nie będzie miała siły ani ochoty wychodzić. Jeśli będzie w kubraczku to i
              tak zapewne nie będzie chciała się ruszać - moja kicia w kubraczku chodziła
              tylko do kuwety, jedzenie i picie trzeba jej było podtykać pod nos.
              Zresztą jakie macie opcje? Hormony = ropomacicze, konieczność sterylizacji i o
              wiele dłuższej rekonwalescencji. Wypuszczanie kotki niewysterylizowanej =
              kocięta kilka razy do roku.
              Naprawdę 14 dni to nie jest długo.
    • kamcia_79 Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 02.04.09, 18:47
      To może ja cie pociesze, nie wiem moze miałam szczęście ale sterylizowałam 2
      kotki wolnożyjące i po pierwszej dobie, jak już narkoza całkiem zeszła
      wypuszczałam je na wolnośc. Obie zdjęły sobie same kubraczki i nic z ranką nie
      robiły. Po 3 dniach jechały na drugi zastrzyk i wszystko było ok. Szwy miały
      rozpuszczalne.
      Za tydzien bedę sterylizowac kolejne 2 i tez mam zamiar przetrzymac je w klatce
      w garażu tylko przez pierwszy dzien.
      • elas13 Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 02.04.09, 19:59

No to ja bym tak nie ryzykowała to niepoważne.
        • mist3 Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 02.04.09, 20:07
          tak naprawdę krytyczny jest 3 dzień - kotka może się dobrze czuć pierwszego i
          drugiego dnia, ale 3 może nastapić 'zjazd'. Dlatego też uważam, że wypuszczanie
          kota po jednym dniu nie jest najlepszym pomysłem...
          • paulina.galli Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 03.04.09, 10:40
            Najlepiej zrobic tzw. małe cięcie i szew śródskórny (chyba tak się nazywa taki
            "kosmetyczny)
            Moja kota była tak sterylizowana - ranka miała długość 0,5 cm i jeden maleński
            supełek
            Cały szew (rozpuszczalny)był jakby "wewnatrz" i na zewnatrz wystawał tylko supełek.
            Kotka nie miała kubraczka, kompletnie nie interesowała sie ranką , wieczorem juz
            szalała po mieszkaniu.
            Po trzech dniach gdyby nie wygolony brzuszek to w ogole nikt by nie zgadł ze po
            sterylizacji jest.
            Przy tak małej rance po 3 dniach wlasciwie brzegi ranki zaczynaja sie zasklepiać
            i "trzymają" trochę
            (malenki strupek odpadł po ok 10 dniach - i została mikroskopijna blizna
            grubości włoska)
        • kamcia_79 Re: wychodzenie kotki po sterylizacji 05.04.09, 22:17
          Jeśli widzę że kota czuje się dobrze a w klatce szaleje, to wg mnie nie ma sensu
          jej męczyć. Tym bardziej, ze mam je na oku, bo mieszkają w stajni i na strychu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka