demka 15.01.04, 13:22 W księgarniach od lutego,za 34.90 zeta,-Aleksandra Marinina "Męskie gry" i "Ukradziony sen" rozpoczynają serię polskich przekładów jej powieści.Ciekawe czy będzie np. 1000 stronicowa kniga pt. Kapitan Liesnikow ?) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala-muu Re: wiecie? 15.01.04, 13:33 Strasznie jestem ciekawa tego tłumaczenia! Na blog.pl znalazłam taką oto notkę: Rosyjska Agatha Christie”, popularna autorka kryminałów Aleksandra Marinina, odwiedzi nasz kraj z okazji polskiej premiery dwóch swoich książek. Ukradziony sen oraz Męskie gry - powieści z majorem milicji moskiewskiej Anastazją Kamieńską w roli głównej – ukażą się 26 lutego w „Mrocznej serii” W.A.B.-u, a rosyjska pisarka spotka się z polskimi czytelnikami podczas wizyty planowanej na 8-10 marca. Aleksandra Marinina (ur. 1957), z wykształcenia prawnik, przez wiele lat pracowała w rosyjskim Ministerstwie Spraw Wewnętrznych, prowadząc badania naukowe. Opublikowała ponad czterdzieści prac poświęconych kryminologii. Jej pierwsza powieść detektywistyczna ukazała się w 1993 roku, dając początek serii, w której dotychczas ukazało się dwadzieścia pięć tytułów, a ich łączny nakład przekroczył trzydzieści milionów egzemplarzy. W swoim kraju Marinina dorównuje popularnością gwiazdom estrady, kina i telewizji. Magazyn „People” umieścił ją na liście dwudziestu pięciu najbardziej wpływowych ludzi w Rosji. Ukradziony sen - nota wydawcy Anastazja Kamieńska prowadzi sprawę zabójstwa Wiktorii Jeriominej, pięknej hostessy w prywatnej firmie handlowej. Śledztwo wykazuje, że do obowiązków zamordowanej należało świadczenie usług seksualnych zagranicznym klientom firmy, więc początkowo sprawa wydaje się banalna. Jednak kochanek Wiktorii zeznaje, że dziewczyna skarżyła się, iż ktoś ukradł jej sen, prześladujący ją od dzieciństwa koszmar, którego opis niedawno słyszała w radiu. We śnie tym zakrwawiona dłoń pełzała po ścianie, a następnie pojawiał się na niej zielony klucz wiolinowy. Przebywając służbowo w Rzymie, major Kamieńska natrafia w księgarni na książkę francuskiego autora, na której okładce widnieje taki właśnie rysunek. Zbieg okoliczności jest zbyt oczywisty; Anastazja podejmuje ten wątek śledztwa, co jednak pociąga za sobą kolejne ofiary – najwyraźniej ktoś potężny chce uniemożliwić milicji poznanie prawdy. Na domiar złego pani major dowiaduje się od szefa, że wśród jej kolegów jest zdrajca, informator grupy przestępczej. Życiu Kamieńskiej zaczyna grozić niebezpieczeństwo... Powieść przełożyła Ewa Rojewska-Olejarczuk. Męskie gry - nota wydawcy Major Anastazja Kamieńska ma do rozwiązania sprawę siedmiu morderstw, popełnionych przez seryjnego zabójcę. Prowadzone przez nią śledztwo doprowadza do zaskakującej konkluzji – okazuje się, że zbrodni mogła dokonać niezwykle silna i wysportowana kobieta. Podejrzenie pada na byłą koszykarkę, z którą nawiązuje znajomość współpracownik pani major, Misza Docenko. Dziewczyna natychmiast się w nim zakochuje, co rodzi natychmiastowe komplikacje; ponadto potężny boss mafijny podpowiada Anastazji, że przynajmniej jedna z ofiar nie zginęła z ręki poszukiwanego przez nią psychopaty. Jakby tego było mało, milicjantka odkrywa, że w morderstwa zamieszany jest jej ukochany ojczym... Powieść przełożyła Elżbieta Rawska." Przeczytałam wszystkie książki Marininy i zastanawiam się - dlaczego właśnie te dwie, a nie tłumaczą wszystkiego od początku, przecież wszystkie się w jakimś tam stopniu zazębiają! A czy któraś z tych powieści utkwiła wam w głowie? Przyznam szczerze, że czytałam dawno temu i pamiętam w zasadzie tylko te książki, które zostały zekranizowane (mój ulubiony "ment" to wcale nie Dima, tylko Korotkow!) Odpowiedz Link
demka Re: wiecie? 15.01.04, 13:51 Hej Muu,a gdybyś wiedziała coś więcej o spotkaniu z Marininą to daj znać.Może byśmy się wybrały? Odpowiedz Link
mala-muu Re: wiecie? 15.01.04, 14:13 ŁAj not, możemy się wkręcić... Będzie to na pewno łatwiejsze niż w Moskwie, gdzie ponoć ciężko panią major dorwać! Odpowiedz Link
fanta-girl Wiecie nr2. 17.01.04, 16:39 Ten artykul mi Demka podeslala: newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=8777&Strona=1 Odpowiedz Link
color Re: Wiecie nr2. 17.01.04, 17:14 troche przypomina mi to film z michaelem douglasem - gra (the game) Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Wiecie nr2. 17.01.04, 17:49 No i zreszta przytaczaja ten film w artykule. Czytac uwaznie! Odpowiedz Link
demka Re: Wiecie nr2. 17.01.04, 18:19 Jak on może czytać uważnie skoro jest jeszcze roztrzęsiony po wczorajszym?Daję głowę,że nie pamięta ostatecznie,kiedy jest Atlas Piosenek Rosyjskich!! Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Wiecie nr2. 17.01.04, 19:06 o, a to nalezy pamietac! Demka po nocach nie spi, zeby posluchac! Odpowiedz Link
color Re: Wiecie nr2. 17.01.04, 22:46 uwazaj, bo mozesz stracic glowe... i kto tu jest roztrzesiony ? Odpowiedz Link
mala-muu Re: wiecie? 26.02.04, 09:53 Proszę państwa, dowiedziałam się, że pani Aleksandra Marinina przyjeżdża do Polski 8 marca. To co, robimy wyjazdową literacką sesję forum? Odpowiedz Link