Dodaj do ulubionych

Zelnorm - postęp lekowy IBS?

09.04.07, 02:23
Nie zaglądam na forum zbyt,ale dziś znalazłem cos takiego:
www.pfm.pl/u235/navi/200158

Wycofany w Stanach,rzekomo z powodu zagrożeń ataku serca itd.:
www.webmd.com/ibs/news/20070330/ibs-drug-zelnorm-taken-off-us-market
polska trona producenta:
www.novartis.com.pl/
Obserwuj wątek
    • nastolat Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 02:27
      Na wzdęcia i zaparcia.
      "Niedawno pojawił się w aptekach Tegaserod maleate firmy Novartis.
      Zaprezentowany został w październiku 2003 roku na międzynarodowym kongresie
      gastroenterologicznym w Baltimore (USA). Lek dostępny jest na razie tylko w USA
      (pod nazwą Zelnorm), Szwajcarii (Zelmac) i Czechach (Zensaa). Można go kupić
      wyłącznie na receptę. Jak dotąd, jedyną możliwością zdobycia tego preparatu jest
      przywiezienie go sobie z zagranicy (gdzie polskie recepty SA realizowane).
      Tegaserod zalecany jest osobom, u których choroba charakteryzuje się bólami
      brzucha, wzdęciami i zaparciami. I tylko w przypadku takich objawów może pomóc.
      Imituje działanie serotoniny, pomagając w ten sposób jelitom wrócić do normalnej
      pracy."

źródło:
      www.ibsmediacentre.com/o/main.asp
      • enterol250 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 11:19
        przypomniala mi sie historia innego wycofanego specyfiku:
        pl.wikipedia.org/wiki/Talidomid
        nie chce krakac, ale osobiscie wole miec zaparcia niz atak serca. ale to
        oczywiscie pozostawiam indywidualnej ocenie. w kazdym razie dzieki za info i linki.
        pozdro.
      • asia23bb Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 12:20
        gdybys przejrzal forum, znalazlbys watek o tych lekach
    • ptica6 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 12:43
      Wiecie co, tak sobie myslę,że choćby i ten lek okazał się skuteczny, to
      przecież i tak po pewnym czasie organizm się do niego przyzwyczai i przestanie
      działać...Taką miałam nadzieję,że już pokonałam IBS, gdy zaczęłam po raz
      pierwszy zażywać Duspatalin retard,był to strzał w 10!Jednak sielanka trwała
      zaledwie miesiąc i znów są problemy...:-(:-(Tak bym chciała kiedys zażyć jakis
      lek,który zakończyłby tą męczarnię raz na zawsze...
    • kala1985 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 19:30
      A wiecie, że 2 lata temu sopocie prowadzono badania nad lekiem na zjn? Brałam w
      nich udział i szczerze to nie widziałam efektów więc po miesiącu brania
      przestałam to zażywać. Nie pamiętam dokładnie nazwy leku, musiałabym wyszukać
      nazwę całego programu...
      • marikaa3 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 09.04.07, 22:54
        Wyczytałam ostatnio o jakims leku, ktory byl dostepny w USA. POdobno był
        skuteczny ale niestety zmarło po nim pare osob dlatego zostal wycofany. Mam
        nadzieje, ze w niedlugim czasie cos wynajda:)
      • ptomb Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 10.04.07, 11:32
        W Polsce testowano Cilanasetron.
        Heh to, że lek na Ciebie nie zadziałał wcale nie oznacza, że nie działa.
        Próby kliniczne leku polegają na tym, że dobiera się liczną populację ludzi do
        testów. Wszystkim mowi się, że dostają lek a faktycznie tak nie jest. Połowa
        grupy dostaje lek a druga połowa placebo. Po pewnym okresie testów porównuje
        się wyniki skuteczność placebo i leku. Jeżeli lek jest skuteczniejszy od
        placebo to uznaje się, że faktycznie jest lekiem.
        • kala1985 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 20.04.07, 19:04
          Wiem, że lek który przyjmowałam nie musiał zadziałać - tak jest ze wszystkim co
          przyjmujemy, byłam tylko ciekawa czy ktoś jeszcze o tym słyszał:)
          • kala1985 Re: Zelnorm - postęp lekowy IBS? 20.04.07, 19:05
            Program nazywał się chyba Clin agi 003 czy jakos tak... Jak będę u rodziców to
            wyszukam umowę i napiszę dokładniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka