Dodaj do ulubionych

ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.?

21.06.07, 10:42
Weszłam na ERK na UJ, bo tam zamierzam składać papiery, choć i tak uważam, że
jest za wcześnie na podejmowanie takich decyzji nie znając swoich wyników
maturalnych, ale mniejsza z tym. Założyłam sobie konto (musiałam zmyślić
jakiś debilny nick i jeszcze gorsze hasło), potwierdziłam dane osobowe i
przeczytałam komunikat, że chcąc się zarejestrować muszę wypełnić
podpunkt "dotychczasowe wykształcenie" w punkcie "Moje dane". Z tym, że nie
mogę teraz go wypełnić, bo nie znam jeszcze swoich wyników z matury.
Byłam jednak ciekawa jak ten arkusz "dotychczasowe wykształcenie" wygląda,
więc go przeglądnęłam (nie wypełniając) i w pewnym momencie zauważyłam błąd!
Mówiąc szczerze nie wiem czy jest to błąd, bo może to coś kompletnie nie mieć
znaczenia, ale stwierdziłam, że napiszę o tym tutaj i może ktoś powie mi coś
na ten temat.
Otóż, w arkuszu "dotychczasowe wykształcenie" w punkcie, w którym mamy wpisać
swoje wyniki z matury z języka polskiego mamy coś takiego:
1. Byłem zwolniony z matury z j. pol. [kratka, którą zaznaczasz lub nie]
2. Wynik z matury ustnej z j.pol. [miejsce na wpisanie wyniku]
3. Wynik matury pisemnej z pol na poziomie podst. [miejsce na wynik]
4. Nie zdawałem matury z pol na poziomie rozsz. [kratka, którą zaznaczasz lub
nie]
5. Wynik matury z pol na poziomie rozsz. [miejsce na wynik]

A ja się pytam, gdzie jest kratka do zaznaczenia, że nie zdawało się matury z
polskiego na poziomie podstawowym? Przecież 11% uczniów w kraju zdawało tylko
poziom rozszerzony!

Wcale bym się nie doczepiała do tego, gdyby nie informacja, jaką przeczytałam
w oświadczeniu kandydata, gdzie pogrubioną czcionką pisze: "każdy brany pod
uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym wynik matury, jeżeli nie zostanie przeze
mnie podany poniżej, zostanie uwzględniony jak wynik równy ZERO".

Dlatego nie wiem co zrobicie drodzy rozszerzeni z polskiego, ale ja wpiszę
sobie z polskiego podstawowego 100%, a z rozszerzonego tyle na ile zdam, bo
nie mam zamiaru odpaść w pierwszej kolejności z powodu czegoś takiego.

Choć z drugiej strony wydaje mi się, że osoby ubiegające się o miejsce na
kierunku, gdzie liczy się polski rozsz. nie muszą nic wpisaywać w miejscu na
wynik z poziomu podstawowego.
W każdym razie powiem Wam jedno: to wszystko jest do kitu!
Obserwuj wątek
    • pralkapierze Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 10:47
      UJ rzadzi
      moze maja program z tamtego roku, bo im sie nie chcialo zmieniac?
      • Gość: gryzelda Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:50
        no, ale jak to sobie tak wpiszesz 100%, przeciez mozesz miec przez to klopoty
        potem, ze ich oklamalas. Nie pisz nic az do wyników!
        • Gość: as Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:01
          każdy będzie miał na świadectwie wynik z polskiego na poziomie podstawowym,
          jeśli pisał rozszerzony to będzie miał przeliczony wg tabelki Giertycha więc to
          nie jest błąd musisz wpisać przeliczony wynik...
      • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 10:52
        Chyba tak. Ale to trochę nie fair, żeby robić ludzi w konia. W końcu nie nasza
        wina, że można zdawać tylko podst. albo tylko rozsz. Ble.
        • Gość: kika Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:02
          No ale jak to? Przeciez przelicznik rozrzeczenia na podstawe jest podany.
          Nawet na swiadectwie bedziesz miala podane ile masz pkt z podstawy i taki
          bedzie twoj wynik , przeciez nie mozna sobie ot tak wpisac 100%.Wszystko jest
          do sprawdzenia i nie warto sobie stwarzac problemow.
          • Gość: kika Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:02
            rozszerzenia*
          • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 11:05
            A chyba, że tak. No coż, pierwszy raz zdawałam maturę i nie wiem jak wygląda
            takie świadectwo... Dzięki za wytłumaczenie.
            • Gość: kika Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:07
              Spoko, ja tez pierwszy raz zdawalam :) Pozdr.
    • Gość: n. Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.tktelekom.pl 21.06.07, 11:02
      przeciez na swiadectwie bedziesz miala procenty z podstawy przeliczone wg tabelki giertycha.
      Wiec ja nie wiem gdzie Ty widzisz problem...
    • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 11:57
      Mnie za to nurtuje opłata rekrutacyjna:
      za co płaci się te 65zł skoro -podobno- wszystko (tj. postępowanie rekrutacyjne)
      robi za ludzi komputer?

Może to za prąd..? xD

• Gość: Net Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:01
        Heh, a pomyśl że na UJ w tamtym roku było 85zł :) W tym i tak jest to jedna z
        najniższych opłat w kraju :P

PS. Właściwie nie wiem za co się płaci, ale w tamtym roku jak ktoś się dostawał
        w 2 rekrutacji to do niego dzwonili, żeby powiedzieć mu, że może się zapisać...
        Czyżby to było takie drogie? Heh, ale wtedy za co płacą ci, którzy dostali się w
        pierwszej rekrutacji :)
      • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:01
        To pewnie na remont dachu i inne takie...
        A nie orientuje się ktoś skąd mamy wziąść puste zaświadczenie lekarskie, żeby z
        tym papierkiem iść do lekarza? Chyba, że to lekarz daje człowiekowi taki
        świstek, ale słyszałam, że na każdym kierunku obowiązuje inne zaświadczenie.
        • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:04
          U mnie w szkole (III LO Krk) dostawaliśmy takie zaświadczenie
          do wypełnienia, które trzeba było dać lekarzowi, do którego
          zazwyczaj chodzimy na wizyty... ;)) - dostawało się to zaświadczenie
          na koniec roku razem z innymi papierami typu świadectwo :))

Może zgłoś się do szkoły :)

----------------------------

A z tą opłatą, to pewnie jest tak, jak idąc do LO płaci się "wpisowe".
          • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:08
            My też dostaliśmy takie zaświadczenie, poszliśmy z tym do lekarza, a potem
            oddaliśmy je pielęgniarce, a ona dała nam całą kartę zdrowia. Chyba pójdę do
            lekarki do której zwykle chodzę i powiem, żeby wypisała mi coś takiego.
            • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:09
              Yyy.. a nie powinnaś już tego mieć dołączonego do tej całej karty? ;D
              • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:30
                Nie wiem, bo nawet tej karty nie mogę znaleźć. Hehe :D
                • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:32
                  Muehehe :D Dooobre :D

Sama mam dendencję do zawieruszania WAŻNYCH dokumentów,
                  dlatego zaraz po dostaniu świdectwa i karty lekarskiej
                  walnęłam to w teczkę, którą... przykleiłam do biurka (żeby nie zginęła) ;D
                • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:32
                  Mam! I kartę i to całe zaświadczenie. No to teraz muszę z tym lecieć do
                  lekarki.
                  • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:33
                    ...i wszyscy żyli długo i szczęśliwie ;D
        • Gość: n. Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.tktelekom.pl 21.06.07, 12:04
          No wiece...za cos musza budowac nowe budynki wydzialu prawa wygladajace jak banki:P
          Cieszcie sie i tak, ze placicie te 85 czy 65, ja w tamtym roku za 3 uczelnie zaplacilam 450:/ (akademie sztuk pieknych i ich pochodne)sie cenia niestety...
          • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:11
            Yyyy, dużo! Te 450zł... (ale fakt: sztuki piękne i teatralne cienią się najwyżej).

Zresztą ja się tam cieszę, że to "tylko" 65zł (w porównaniu z tamtym rokiem np.).
            Zastanawia mnie jednak, czemu to się nazywa "opłatą rekrutacyjną" skoro i tak
            kasa ta idzie na modernizację i tego typu sprawy zapewne... ; >>
    • Gość: debilu [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:27
        Czyli Ty już dawno odpadłaś/eś. Skoro wpisalaś/eś wyniki, które nie zostały
        jeszcze podane na stronie OKE. Eee, szkoda gadać. Ble.
    • Gość: gUpek Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:27
      okej to teraz moje gUpie pytanie: to jak dostane wyniki z matury mam je tylko
      wpisac?:O przeciez tak to kazdy moze ich oszukac:| skad oni beda wiedziec,ze
      ktos nie sciemnil? nie czaje tej rekrutacji:|
      • lek_na_sraczke Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:29
        Przecież musisz dostarczyć im kopię świadectwa maturalnego.
      • chanson_de_geste Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? 21.06.07, 12:30
        Jeśli wszędzie wpiszesz sobie fałszywe wyniki typu 90%, to napewno dostaniesz
        się na studia. Potem będziesz musiał im donieść świadectwo z tymi wynikami. Jak
        zobaczą, że na świadectwie masz takie 50%, a nie 90% - to jesteś wywalony z listy.

ONI sprawdzają, czy wyniki, które wpisałeś podczas rejestracji zgadzają się z
        tymi, które im odoniosłeś później na świadectwie.
        • Gość: tyuo Re: ERK na UJ! Wpisujecie sobie 100%z pol.podst.? IP: *.iapt.pl 21.06.07, 14:51
          większość kasy idzie dla firmy, która sie zajmuje konserwacją systemu
          informatycznego, wynajem specjalnych serwerów itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka