Dodaj do ulubionych

Kreta czy Rodos - też pytanie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 23:08
Witam

Często spotykamy się na forum z powyższym pytaniem od osób, które jadą na
greckie wyspy pierwszy raz. Jestem bardzo zaskoczony odpowiedziami, że obie
wyspy są równie atrakcyjne a niektórzy wskazują nawet na Rodos jako lepszy
wybór.
Odwiedziłem obie wyspy i już wiem, że nie wybiorę się powtórnie na Rodos
gdzie oprócz samego miasta, które jest faktycznie rewelacyjne, jest tak
niewiele do zobaczenia w porównaniu z Kretą. Bo samo Kamejros, Monolithos,
Lindos czy Simi to trochę za mało.

Kreta ma niesamowity klimat, którego nie znalazłem niestety na Rodos.
Brakowało mi tam przede wszystkim małych kościółków, których są setki na
Krecie (np. bajkowe Samonas), zapomnianych wiosek bez śladu turysty (jak w
dolinie Amarii), dużych klasztorów (np. półwysep akrotiri, preveli)
prawdziwych gór (lefka ori) i ogólnie mówiąc okoliczności przyrody z
wąwozami, krętymi górskimi drogami (często jeszcze szutrowymi), gajami
oliwnymi, stadami kóz, że nie wspomnę o klasyce jak gortyna, fajstos,
santorini, Samaria, Matala, Rethymnon by night czy Elafonisi a wszystko to
przy nieustającym koncercie cykad, którego słuchał już mityczny Minos.
Piszę o tym po części dlatego, że sam się dałem na to złapać, szukając
porównań obu wysp na forum przed wyjazdem na Rodos. Podsumowując Rodos jest
bardzo przyjemnym miejscem, ale niestety nie porównywalnym z Kretą.
Czy ktoś ma inne zdanie ?

Karol
Obserwuj wątek
    • ewamalgorzata Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... 23.04.06, 10:55
      Ogólnie rzecz biorąc: popieram w całej rozciągłości:)
    • chiara76 Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... 23.04.06, 18:43
      Ja osobiście wolę Kretę, byłam na niej trzy razy i wrócę na pewno. Ale Rodos
      też mnie ujęło. Może dlatego, że zwiedzaliśmy je sami, jeździliśmy po wioskach,
      odwiedzaliśmy właśnie te kościółki. U mnie Rodos jest zaraz po Krecie , na
      miejscu drugim.
      • Gość: kretka27 Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.acn.waw.pl 23.04.06, 21:36
        mogę podpisać się pod wszystkim, co napisała chiara76

na Rodos jechałam w 2005 r. pełna obaw, czy mnie zadowoli po 3x Kretach :)

B mi się spodobało i na pewno wrócę, chociażby po to, żeby Krecikowi pokazać :)
        • Gość: Beata Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 24.04.06, 07:33
          Ja jade pierwszy raz na Rodos w tym roku, po 2 pobytach na Krecie, którą kocham
          tak bardzo, że jeszcze na nią wróce. Też mam obawy, czy po Krecie, Rodos będzie
          mi sie podobać. Chyba nie należy zbytnio ich porównymwać.
          • Gość: viola Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.chello.pl 24.04.06, 08:47
            A co ciebie urzekło w Krecie?
            • Gość: ewamalgorzata Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.61.rev.vline.pl 24.04.06, 09:34
              Mnie na przykład głównie malownicze okoliczności przyrody. Głównie na zachodzie
              i południu tej wyspy. Opuszczone lub niemalże opuszczone wioski w górach. Plaża
              Elafonissi. Klasztory. Płw. Akrtiori..czy jakoś tak:)
              • Gość: viola Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.chello.pl 24.04.06, 09:54
                Mam do ciebie bardziej szczegółowe pytania:
                Czy do plaży Elafonissi można już dojechać czy wymaga dojścia pieszo 5 km od
                parkingu? Przewodnik, w którym mam opis Krety jest sprzed 10 lat:-), a kupiłam
                go w tym roku:-).
                A co warto obejrzeć na Płw.Akrotiri?
                • jacek1f można, niestety, autokary wjezdzaja na plaze:-(n/t 24.04.06, 10:12
                • Gość: ewamalgorzata Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.61.rev.vline.pl 24.04.06, 10:31
                  Do plaży można dojechać. Polecam pojechc po południu dopiero - wyludnia się
                  wtedy nieco. Tam są w sumie dzikie tłumy ponoć. Ja miałam farta- bylam we
                  wrześniu, w drugiej polowie, po południu - i było dość pusto, więc baaardzo mi
                  siępodobalo:)
                  A na półwyspie - klasztory:) Agia Triada, i następne - jeden wyżej, koło niego
                  jest parking. A potem przez górki, w dół, do morza.. w sumie: klasztory na płw
                  A. to całodniowe oglądanie.
            • bah77 Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... 24.04.06, 09:53
              Na Krecie jest dużo atrakcji:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=31873127

bah77
              • Gość: evulevu Re: Kreta czy Rodos - też pytanie... IP: *.chello.pl 24.04.06, 10:12
                Też miałam ten dylemat, chociaż wcześniej już kilka miejsc w Grecji
                odwiedziłam. Po prostu najpierw pojechałam na Kretę - chyba ze względu na
                możliwość wyskoczenia na Santorini , a potem na Rodos. Rodos objechałam całe,
                Krety w ciągu 2 tygodni nie sposób poznać- także kolejne wyjazdy przede mną.
                Ale przyznam się, że po ostatnich wakacjach jestem pod urokiem właśnie Rodos.
                Może mi przejdzie po kolejnym wypadzie na Kretę :)
                • Gość: tom Zgoda IP: 195.94.210.* 24.04.06, 11:32
                  Moim skromnym zdaniem Rodos jest najbardziej przereklamowaną wyspą grecką...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka