Dodaj do ulubionych

aparat językowy- jakie problemy na początku??

31.01.07, 19:58
hej zastanawiam sie nad zalożeniem aparatu językowego(nie zdecydowałam
jeszcze jaki)i tak sie zastanawiam czy mieliscie jakies problemy na poczatku
noszenia, czy np zalowaliscie ze zdecydowaliscie sie na jezykowy a nie np
zwykly...w ogole jakie sa minusy tego typu aparatow???? piszcie jesli znacie
to z autopsji
Obserwuj wątek
    • torin11 Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 31.01.07, 20:05
      no wlaśnie też chetnie poczytam!!!
      • cichy_podmuch_wiatru Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 31.01.07, 20:27
        ja mam kosmetyczny i jestem zadowolona... dużo czytałam na temat lingwalnego i
        jest parę powodów na nie:
        - duży koszt aparatu
        - trudności z mówieniem
        - jest trudniejszy w utrzymaniu higieny
        Jedynym plusem jest to, że jest całkowicie niewidoczny...
        • ortodonta Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 01.02.07, 10:25
          1. incognito w odróżnieniu od tradycyjnego językowego nie powoduje większych
          problemów, kwestia kilku dni przyzwyczajenia się
          2. nie ma żadnych problemów z higieną, ryzyko próchnicy i demineralizacji
          szkliwa jest dużo mniejsze ,niż przy aparacie zakładanym na licowe pow. zębów.
          • daisy90 Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 03.02.07, 14:57
            No i co z tego, że jest mniej widoczny, jak będziesz seplenić to i tak
            wszystkim będziesz mówić, że to przez aparat...
          • barne Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 04.02.07, 05:56
            hmmm...czyli ze przy Incognito tez sie sepleni?? rozumiem ze to kwestia
            indywidualna ale moze udzieli Pan Panie Doktorze odpowiedzi w koncu pewnie pan
            wie z autopsji tzn. ludzi ktorych leczyl Pan Incognito.
            Czy wielu z nich seplenilo?????
            • ortodonta Re: aparat językowy- jakie problemy na początku?? 05.02.07, 10:02
              okresowe pogorszenie wymowy w przypadku incognito jest bezporównania duuuużo
              mniejsze jak w przypadku standarowego aparatu językowego z zamkami np Ormco.

Przerabiam oba typy aparatów i własnie zdecydowanie mniejsze problemy w wymowie
              a często ich brak, jak również zdecydowanie mniejsze a często brak problemów z
              drażnieniem języka a także bezporównania większa efektywność aparatu incognito
              pod względem leczniczym doprowadziła do wycofania się przeze mnie z leczenia
              standardowymi zamkami językowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka