Dodaj do ulubionych

ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mieszkań

25.10.05, 20:34
Sprawa na tyle ważna, że postanowiłem założyć odrębny wątek o tej inwestycji.

Udałem się dziś osobiście do firmy ASBUD.
Jedyne co udało mi się dowiedzieć bezpośrednio od developera, to rozkład mieszkań. Jak zapytałem o plany osiedla i okolic, to nie chciano mi nic takiego pokazać.

Udałem się więc do UD Bielany i tam, bardzo miłe Panie z Biura Gospodarki Nieruchomościami i Geodezji (pozdrawiam serdecznie) poinformowały mnie o wszystkim.

Teren w kwadracie ulic Wólczyńska, Bogusławskiego, Conrada ma WAŻNY (sic!) plan zagospodarowania przestrzennego uchwalony w 2002 roku:
www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/2002/0916_01.php
------------------------------------------------------------------------------
Uchwalono plan zagospodarowania dla Placówki Południowej.

Na sesji w dniu 30 sierpnia br. Rada Gmina zatwierdziła miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego części rejonu urbanistycznego Wawrzyszew - Placówka Południowa. Plan zagospodarowania przestrzennego części rejonu urbanistycznego ŻH - Wawrzyszew - Placówka Południowa obejmuje obszar, zawarty pomiędzy ulicami: Wólczyńską, Conrada, Bogusławskiego i projektowana Trasą Mostową (Mostu Północnego).

Celem planu jest umożliwienie wprowadzenia zabudowy mieszkaniowej i usługowej oraz ustalenie zasad zagospodarowania terenu z uwzględnieniem warunków zrównoważonego rozwoju, w tym: kształtowania i utrzymania ładu przestrzennego w harmonii ze środowiskiem
przyrodniczym, zagospodarowania wolnych terenów, komunikacji oraz uzbrojenia terenu.
Plan ustala:
1. nakaz realizacji obiektów o wysokich walorach architektonicznych,
2. zakaz lokalizowania wszelkich obiektów tymczasowych, z wyjątkiem związanych
z prowadzoną budową,
3. zakaz lokalizacji wolnostojących tablic i urządzeń reklamowych o wysokości
większej niż 3 m i powierzchni tablic przekraczającej 3 m2,
4. ustala minimalną wielkość nowotworzonej działki budowlanej na 3000 m2.

Plan ustala zakaz realizacji obiektów i inwestycji:
- szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi,
- obniżających standard warunków mieszkaniowych,
- których uciążliwość wykracza poza granice własnej działki.

Plan zawiera ponadto ustalenia szczegółowe dla terenów oznaczonych na rysunku
planu następującymi symbolami:
- MU - tereny zabudowy mieszkaniowo - usługowej,
- KS/U - tereny obsługi komunikacji i zabudowy usługowej.

Wszystkie zapisane ustalenia mają rangę prawa miejscowego, którego inwestorzy muszą przestrzegać bez możliwości jakichkolwiek ustępstw.

www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/$images/0916_0101.jpg
-------------------------------------------------------------------------------

ASBUD doskonale zna te plany i wie o tym, że buduje osiedle mieszkaniowe nie dalej, jak 40 m od Trasy Mostu Północnego.
Oczywiście nie ma najmniejszego zamiaru informować o tym klientów licząc, że znajdzie w ten sposób setki naiwnych.

Oto okładka z teczki jaką dostałem w ASBUDZIE:
www.siskom.waw.pl/temporary/asbud.jpg

NIE KUPUJCIE TAM MIESZKAŃ.
Nie z powodu Trasy Mostu Północnego, ale z tego powodu, że nie należy ufać komuś, kto chce oszukać klientów.
Obserwuj wątek
    • adamb7 Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 25.10.05, 21:34
      prawdopodobnie juz wiedzą ze Trasa Mostu Północnego nie pojdzie po tym terenie
      ale zostanie wygieta w Janickiego zgodnie z postulatami Dzielnicy Bielany i
      Stowarzyszenia Chomiczowka przeciw Degradacji, moze warto zebyscie zapoznali
      sie z najnowszymi decyzjami Miasta w tej sprawie bo takowe sa umieszkone na
      stronie Stowarzyszenia z Chomiczówki czyli www.chomiczowka.org
      • vampi_r Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 25.10.05, 22:05
        Przepraszam Adamie, ale jak zwykle duby smolone prawisz.
        TMP przewidziana jest w starym korytarzu i z pisma, o którym wspominasz też jasno to wynika.
        TMP nie zostanie "wygięta" tylko etapowo ruch z tej trasy zostanie wpuszczony w ul. Janickiego do miejsca planowanego węzła Janickiego z S7.
        Natomiast docelowo TMP będzie szła w starym korytarzu, do węzła z S7 na wschód od Fortu Wawrzyszew.
        Polecam też wizytę w UD Bielany. We wszystkich szykowanych planach zagospodarowania przestrzennego TMP przewidziana jest w swoim pierwotnym korytarzu, bez żadnych wygięć.
        Źle interpretujecie to pismo, które w dodatku zostało napisane mało jasno w ramach kampanii wyborczej.

Ale w tym wątku nie dyskutujemy o przebiegu Janickiego, TMP i S7, tylko o oszukiwaniu ludzi przez developera. Jedynym dokumentem, którym developer moze się posługiwać jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego.
        Wątpię tez, by ASBUD słyszał cokolwiek o jakimś niewielkim stowarzyszeniu z Chomiczówki.
        • adamb7 Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 25.10.05, 22:22
          mysle ze ASBUD wie wiecej niz Ty i ja razem wzieci,skoro jak mowisz o
          tym "niewielkim" Stowarzyszeniu nikt nie slyszal to po co mialby Urbanski
          odpowiadac w ramach kampanii wyborczej? troche to pokretne nie uwazasz? mysle
          ze urzednicy wiedzą juz ze ta Trasa nie powstanie w tym miejscu natomiast na
          odcinku o którym mówisz powstanie droga miejska w klasie G okreslana mianem
          Nowolazurowej natomiast sama Trasa zostanie wygieta zgodnie z pismem
          Urbanskiego do GDDKiA, byc moze zresztą nastąpią na tym terenie wieksze zmiany
          dotyczące rowniez przebiegu S-7 poniewaz zaktywizowały sie takze Lomianki
          • vampi_r Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 25.10.05, 22:47
            Nie wiem, czy ty rozumiesz, co się do ciebie pisze.
            WSZYSTKIE plany zagospodarowania przestrzennego przewidują TMP w pierwotnym korytarzu. Ty powołujesz się na jedno mętne pismo do lokalnego stowarzyszenia, z którego dodatkowo wynika właśnie, ze rezerwy pozostają i w nich będzie prowadzona trasa.
            Nie wiem też gdzie wyczytałes o prowadzeniu Nowolazurowej w klasie G koło fortu Wawrzyszew.
            Przypominam też, ze TMP jest drogą miejską i włąsnie planowana w klasie G po węźle z S7.

Ale OK - założmy, że prosto nie poleci TMP, tylko Nowolazurowa klasy G.
            Gdzie i którędy pojedzie cały ruch z TMP? Spójrz na mapę i sobie odpowiedz.
            Odpowiedz też sobie na pytanie, co za różnica dla uciążliwości ruchu, czy trasa nazywa się TMP, czy Nowolazurowa. A w dodatku zmiejszenie klasy drogi ma się nijak do jej uciążliwości, a nawet im nizsza klasa, tym większa uciążliwosć.
            Co najwyzej będzie 6-cio pasmówka klasy G jak np. Górczewska i bez ekranów, przekryć, itp. zamiast 6-cio pasmowej GP zekranowanej.

My wiemy jednak, że węzeł S7 z TMP planowany jest w starym miejscu i nikt nie zamierza tego zmieniać.

A Łomianki i owszem - zaktywizowały się - w dziedzinie budowy wałów w przyszłym roku i S7 pomiędzy Dąbrową, a KPN.

Co do kampanii - liczy się każdy głos.
            • adamb7 Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 26.10.05, 22:18
              widzisz, widocznie mamy rózne informacje poniewaz my juz wiemy ze wezła nie
              bedzie przy Rodziny Palanieckich, jest rozpatrywana zmiana przebiegu S-7 w
              rejonie Chomiczówki a rezerwa została utrzymana dla poprowadzenia w przyszlosci
              drogi w klasie G o nazwie Nowolazurowa co zresztą wynika rowzniez z tego pisma
              które chyba nie dokladnie przeczytaliscie :)
              • vampi_r Re: ASBUD-Przylądek Bielany -nie kupujcie tam mie 27.10.05, 00:35
                Widzisz... dyskusja polega też na tym, że jak rozmówca zadaje pytania, to wypadałoby na nie udzielić odpowiedzi.
                Ty odpowiedzi nie udzieliłeś. Zawarte są w moim poprzednim poscie.

adamb7 napisał:

> widzisz, widocznie mamy rózne informacje poniewaz my juz wiemy

Zasadnicze pytanie - kto to jest "my".

>ze wezła nie
                > bedzie przy Rodziny Palanieckich, jest rozpatrywana zmiana przebiegu S-7 w
                > rejonie Chomiczówki

Zasadnicze pytanie - skąd to wiecie (o ile wyjaśnisz mi wcześniej, kto to jest "my") i gdzie ma nastąpić ta zmiana - tzn. komu ma trasa być podsunięta.
                Napisać można wszystko. Klawiatura wszystko przyjmie. Gorzej to jakoś udokumentowac, czy wyjaśnić.

> a rezerwa została utrzymana dla poprowadzenia w przyszlosci
                > drogi w klasie G o nazwie Nowolazurowa co zresztą wynika rowzniez z tego pisma
                > które chyba nie dokladnie przeczytaliscie :)

Pismo przeczytaliśmy dokładnie.
                Trasa Mostu Północnego jest nazwą "roboczą" i w zasadzie będzie się składać z kilku ulic i tras. Nowolazurowa była i jest jednym z elementów ciagu komunikacyjnego nazwanego "Trasa Mostu Północnego". Tak było od początku i tak też jest i będzie. Nowolazurowa od dłuższego czasu planowana jest jako trasa klasy G.

Może napisz coś, czego nie wiemy. Bo z pisma, którym "chwali" się pewne stowarzyszenie z Chomiczówki wynika właśnie to, o czym wiadomo od dawna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka