Dodaj do ulubionych

STEGNY- co trzeba wiedzieć?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 14:08
Co trzeba wiedzieć o tej dzielnicy zanim się tu zamieszka? Czy jest tu
spokojnie, przy jakiej ulicy warto szukać mieszkania itp.? Bardzo proszę o
uwagi.
T
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.03.04, 00:26
      niech ci sie lepiej nie zepsuje telefon..
    • Gość: Beuatka Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.sympatico.ca 26.03.04, 23:19
      Mieszkalam tam 17 lat ale to bylo 15 lat temu. Teraz mieszkam za granica ale
      wciaz mile wspominam to osiedle.
      • Gość: sielcezawszewierne Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 13:17
        To zalezy gdziesz chcesz zamieszkac ?
        Po jednej stronie Sobieskiego sa male (4 pietrowe) bloczki, ktore teraz zostaly
        ocieplone i pomalowane, tak ze wyglada to w miare dobrze - zwlaszcza w lecie -
        kiedy jest pelno zieleni.
        Po drugiej wciaz stoja 11 pietrowe klocki z wielkiej plyty i to juz nie wyglada
        za ciekawie - typowe blokowisko. Trzy z tych pudelek zostaly przerobione na
        hotele (hehe ;) - Atos, Portos i Aramis :)
        A jeszcze dalej - po drugiej stronie Al. Sikorskiego masz dwa (czy teraz juz 3)
        nowe budynki, wsrod bezkresnych dzialek.
        I to jest tylko to co widzisz stojac na skrzyzowaniu Sobieskiego,Sikorskiego i
        Witosa.

No to moze bys uscislil pytanie to i odpowiedz bylaby bardziej knkretna?
        O jakie Stegny ci chodzi ?
        • Gość: Norbas_Oi Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 31.03.04, 13:54
          Sielcezawsze będą Sielcami.... Te domki pomalowane o których piszesz to nie
          Stegny tylko Sadyba!! A hotele to początek Stegine, tzw. Stegny Rożek. Więc
          skoro nie do końca wiesz co i jak to nie uściślaj proszę :)
          Stegny znajdują się po jednej stronie Sobieskiego i ciagną od ulicy Sikorskiego
          do Wilanowskiej
          Stegny Północ to same bloki, niezbyt urocze, ale między nimi sporo zieleni i
          miejsc do spacerów. Nawet tam spokojnie.
          Stegny Południowe to mieszanina blokowiaka z domkami jednorodzinnymi. W rejonie
          bloków trochę zieleni, ale chyba trochę gorzej to wygląda niż na północy. W
          dodatku osiedle tak skonstruowane żeby zawsze wiało (kiedys był to teren
          podmokły). Co do domków nie wypowiadam się bo... nic nie wiem :) Domki jak
          domki, szeregi segmentów i tyle.
          Podsumowując: Całe Stegny są dość spokojne, w miarę zielone, w zasadzie to
          typowe komunistyczne bloki i klimat nie odbiegajacy od innych takich osiedli
          Pozdro
    • Gość: T Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 15:05
      Dzięki za odpowiedzi. Dokładnie chodzi mi o tę część osiedla z ulicami:
      Korsykańska, Nicejska, Marsylska, Maltańska (nie pamiętam następnych) i dalej w
      stronę Sobieskiego.
      T
      • Gość: Stegniak))) Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.acn.pl 31.03.04, 00:41
        MIeszkam na Marsylskiej, juz dwa i pol roku... I co? Super!!! Spokojnie, cicho,
        okna wychodza mi na mini park, ktory jest w miare zadbany. Wiekszosc blokow
        ocieplili, wiec wyglada to przyzwoicie, widac ze administracja dba o zielen,
        czystosc itp. ( do tego mam pracowitego dozora:))) Generalnie jestem bardzo
        zadowolony i polecam moja lokalizacje, czyli Marsylska. P.S. Uwazaj na ulice
        (nie pamietam nazw), na ktorych bloki stoja na przeciwko siebie bardzo blisko,
        to jest mankament, no chyba ze nie przeszkadza ci to... Akurat moj blok, czyli
        M. 5 jest w dobrej odleglosci. Pozdrawiam, Stegny Rules!
        • Gość: kleo Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.aster.pl 06.05.05, 19:42
          ja tez mieszkam na Marsylskiej 3 jiz od 3 lat i jest fajnie.Pozdrawiam.
    • Gość: autorrrr Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.04, 21:43
      super miejsce, wynajmowalem tu mieszkanie i tak mi sie spodobało, że póki co osiedlilem sie tu na jakiś czas. zwroc uwage na to czy licznik energii jest wymieniony (czasami się palą ;)) stan instalacji el. , domofony no i wspomniany telefon bo budynki budowano w wyraznym pospiechu. poza tym jest ok, polecam.
    • Gość: madzik9 Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 10.04.04, 22:57
      ja mieszkalam na korsykanskiej,wspominam bardzo zle,okna wychodzily na taki
      kawalek gorki i trawnika w lato nie mozna bylo spac poniewaz co wieczor,przy
      piaskownicy zbierali sie blokersi pewnie (hehe) koszmar typowe
      blokowisko.Dobrze ze juz tam nie mieszkam.
      • piscina Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 13.04.04, 22:51
        Niestety, te spotkania przy piaskownicy dają się we znaki.
    • piscina Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 13.04.04, 23:03
      Gość portalu: T napisał(a):

> Co trzeba wiedzieć o tej dzielnicy zanim się tu zamieszka? Czy jest tu
      > spokojnie, przy jakiej ulicy warto szukać mieszkania itp.? Bardzo proszę o
      > uwagi.

Jesli nastawiasz sie na korzystanie z komunikacji miejskiej, to wez pod uwage
      odleglosc od przystanku. Na przyklad od budynkow na ul. Egejskiej,
      Barcelońskiej, Katalońskiej czy Capri droga do przystanku jest dosc daleka, a w
      roztopy czy dni deszczowe blotnista. Najlepiej pod tym wzgledem jest przy
      petli. Mnie najbardziej sie podobaja Stegny Polnocne (po polnocnej stronie
      Bonifacego), nie robia wrazenia takiego blokowiska, ale i tutaj jest sprawa
      dojscia do przystanku. Sa tam ladne uliczki, z ktorych (i na ktore) balabym sie
      isc po ciemku na i z przystanku (pusto, gdzieniegdzie krzewy).
      Na poczatku, tj. II polowie lat 70-tych, Stegny to byl calkiem dobry adres,
      mieszkalo tutaj sporo inteligencji, intelektualistow, dziennikarzy, roznych
      znanych osob, pracownikow naukowych itd. W moim bloku na mojej klatce na 33
      mieszkania byly chyba tylko 3 lub 4 rodziny, powiedzmy, robotnicze. Teraz jest
      niemal odwrotnie. Stegny slumsieją. Ale raczej sa spokojne, a co do telefonow,
      to np. przy petli sa az dwie budki. Jesli masz jakies jeszcze pytania, to pisz,
      mieszkam na Stegnach od poczatku.

• Gość: tolerancyjny Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 02:52
        piscina napisała:

mieszkam na Stegnach od poczatku.
        >
        od jakiego poczatku????

• piscina Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 14.04.04, 20:25
          Gość portalu: tolerancyjny napisał(a):

> piscina napisała:

>> mieszkam na Stegnach od poczatku.

> od jakiego poczatku????

Od poczatku swiata oczywiscie! :-)))
          Wprowadzilam sie do swiezo postawionego bloku, kiedy Stegny dopiero byly
          zasiedlane (oczywiscie mam na mysli zasiedlanie nowego budownictwa, bo
          wczesniej Stegny byly wysiedlane i rozbierane). Teraz zostal chyba tylko jeden
          budynek z czasow przedblokowych, na tylach apteki na Kaspijskiej (lub
          Akermanskiej, nigdy nie wiem). Kiedys byla tam klasa zerowa przedszkola, tego
          za kościolem. Nie wiem, co jest w tym budynku teraz.
          No i jeszcze zostal jakis jeden czy dwa budynki w osiedlu malych domkow miedzy
          Srodziemnomorska a Rzymowskiego/Wilanowska.
        • mac242 Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 18.08.05, 10:45
          Korsykańska 7 od 1976 do 1999 :)
    • marchewek Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 08.06.04, 21:05
      mieszkąłem tam 18 lat jest spoko mi się podobało tylko mnie raziłóo ogromne
      pole które cały czas stoi puste i co jakiś czas przyjedzie cyrk albo wesołe
      miasteczko a poza tym cool pozdrawiam marchewek
    • Gość: mruq Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 17:29
      Myślę, że na początek trzeba wiedzieć, że to nie DZIELNICA ;PPPP
    • Gość: stegny do dupy Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.comernet.pl 10.06.04, 15:53
      mieszkam na stegnach od dwóch lat i ta dzielnica dała mi sie mocno w kość
      najpierw zostałem zatakowany (chcieli ode mnie komórkę) i to się działo w
      pobliżu szkoły niedaleko śródziemnorskiej . za dwu pokojowe mieszkanie płace
      400zł czynszu.klatka odrabana i pomazana sprayem. ciągle w sypie śpią
      bezdomni . w blokach ludzie zamknieci za kratą jakby ktos chciał im krzywde
      zrobic. a po śródziemnomorskiej jeżdżą jak po autostradzie(nie tylko osobowe
      ale ciężarówy także)w kranie jakas ciecz wodopodobna, trzeba jeżdzic po wode do
      powsina. ale jest plus taki ze jest gdzie pojeżdzić na rowerze (powsin wilanow
      etc.)
      • gosiasz1 Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 03.07.04, 22:29
        Pozdrawiam wszystkich mieszkanców Stegien. Mieszkałam tam całe moje młode życie.
        Nadal mieszka tam moja mama i moja najlepsiejsza od czasów podstawówkowych
        przyjaciółka z rodziną.
        Dużo się zmieniło od moich czasów. Po wyjściu za maz przeniosłam się 11 lat
        temu w inny rejon Warszawy . Ale moje dzieci bardzo lubią jeździć na Stegny,
        bo tam są najlepsze place zabaw.
        gosia
    • wojtow Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 01.02.05, 14:25
      Ogromnym plusem Stegien jest lokalizacja ja mieszkam w bloku tuż przy
      skrzyżowaniu Św. Bonifacego i Sobieskiego. Do przystanku autobusowego 4-5 min,
      gwarno nawet wieczorem, nie boję się wracać. Dojazd wszędzie idealny: do metra,
      do Centrum, na Sadybę, do Wilanowa, na Pragę, do Ursynowa itd. - idealny i
      szybko.
      Pod tym względem rewelacja.
      Mieszkam pół roku nic mi się nie przytrafiło, nikt mnie nie zaczepiał jesli
      chodzi o opryszków. Owszem sporo ludzi i zawsze coś się dzieje, ale ok.
      Dobrze mi się tu mieszka i chciałabym zamieszkać na stałe na tym osiedlu.
    • Gość: mru_mru Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.05, 23:21
      Na Stegnach brakuje od strony Sikorskiego ekranów dzwiękoszczelnych. Hałas jest
      tak uciążliwy, że brak słów. Ekrany TAk. Hałas NIE.
      • Gość: krokodylGienio Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.chello.pl 02.02.05, 16:18
        Znam to miejsce od 76ego.
        Parę słów: -od Sikorskiego spaliny na maxa(nie polecam),
        -od Sródziemnomorskiej wylewa często Potok Służewiecki i zalewa piwnice
        budynków na odcinku od stacji benzynowej(przy wylocie na Bonifacego) do Capri,
        -Czarnomorska zaczyna się bazarkiem a kończy stacją benzynową( co kto lubi),
        -Rożek to głównie hotele salon opla i stacja benzynowa,
        kilka budynków visavis szkoły,
        -wysokie (relatywnie) czynsze i opłaty, myśle, że na całych Stegnach,
        -z administracją ciężko się dogadać (południowe),
        -sp-nia Energetyka...nie przesadzę jeśli powiem, że największy moloch w mieście
        ze wszyskimi tego niestety nieprzyjemnymi konsekwencjami (czasem ręce opadają).
        Bezpieczeństwo jak wszędzie. Na to niema reguły. Jak nie szarżujesz to przez
        sto lat będzie dobrze. Jak masz pecha albo szukasz kłopotów to znajdziesz.

Trzy (~) podstawówki w tym jedna integracyjna i jedna z basenem, dwa
        przedszkola, przychodnia rej, poczta itd.
        Miejscami zacisznie i bardzo zielono. Gdybym miał coś polecić to
        czteropiętrowce na Południowych w okolicy Sobieskiego/Śródziemnomorskiej
        (blisko do dyliżansów).
        Budują się nowe budynki (6 pięter) przy skrzyżowaniu Sobieskiego/Bonifacego.
    • wojtow Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 07.05.05, 07:59
      No własnie polecacie moje śmieci. Uwaga :) Z okna widzę nowo budujące się
      bloki, czy ktoś wie kiedy zakończą tę budowę ? Mój balkon i szyby są tak
      codziennie zakurzone, że szkoda gadać.
    • zuzannanatalia Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 07.05.05, 12:03
      czesc,
      wychowalam sie na Stegnach, na Rozku czyli na prawo od czarnomnorskiej jadac od
      sobieskiego :) na Burgaskiej
      wspominam super, zreszta latam tam czesto do przyjaciolki (mysmy sie
      wyprowadzili kilka lat temu) i chodzimy na spacery pozno-wieczorne od lat
      przynajmniej 20 (hehe). I zawsze iuwazalam, ze ta okolica byla najlepsza do
      zamieszkania, nie ta od Bonifacego i jeszcze dalej w strone Wilanowa tylko
      wlasnie tu, blisko
      Ale poniewaz chcesz tam zamieszkac, odpowiem - NIE. Juz pisze dlaczego: zulia i
      menelia sie zrobila, czesc moich kolegow z SP teraz obstawia okoliczne sklepy z
      piwkiem, non-stop widze wieczorami okupowane laweczki przez "cudowna mlodziez"
      z piwkiem tudziez z innymi uzywkami:(
      zreszta moja matka zdecydowala sie stamtad wyprowadzic (ku mojej rozpaczy, w
      koncu to moj dom rodzinny) ze wzgledu na narkotyki - ktore doslownie zagoscily
      wszedzie, nie omijajac mojego rodzenstwa
      Jedym slowem - osiedle sie stacza:(
      Ale kurcze, moze tak jest wszedzie tylko ja niedzisiejsza:( zamienilam to na
      ursynow i nie bylo lepiej tylko, ze ja pamietam Stegny inaczej.
      Co do plusow- dobra komunikacja do centrum, blisko do Centrum (w sumie, mimo,
      ze metra niet) sklepy ok (tradycyjnie brak knajp, ale nie dziwne)
      zielono, bardziej niz na ursynowie, sporty sa (naleczowksa np - silka, w SP 212
      w pile graja, jest SP integracyjna jakby byly dzieci - przy Bonifacego, na
      Barcelonskiej jest niezly basen). Bloki w sumie ok, jakos tam o nie dbaja
      Nawet ze spoldzielnia nie bylo zadnych przekretow, ale nie mam aktualnych info.
      To tyle.

A teraz poczytam inne komentarze:)

pozdrawiam i mama nadzieje, ze mimo wszystko udzieli Ci sie atmosfera moich
      ukochanych Stegien.
    • Gość: Dotka Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.spray.net.pl 12.08.05, 22:09
      up :)

rozważamy zakup mieszkania przy Katalońskiej, warto?
      • wojtow Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? 14.08.05, 07:43
        Sorki za wścibstwo - za ile ?
    • Gość: prazanin Re: STEGNY- co trzeba wiedzieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:55
      tere fere, srutu tutu. lipa bloki - wielka plyta. sciany cienkie. sasiedzi
      slysza wszystko i ty slyszysz sasiadow. nuda, sami starzy ludzie i sklepy
      SPOLEM zywcem z PRLu. wlasciwie rzadnych osiedlowych knajpek nie ma, poza
      SADYBA BEST MALL gdzie wieje pustka. jedyny plus jaki widze to ze jest
      niedaleko centrum i sa dobre polaczenia autobusowe ale nic poza tym. Jak ktos
      sie tu urodzil i wychowal to moze mu sie podoba. ja sie zprowadzilem z
      ukochanej pragi i juz po 2 miesiacach chce mi sie rzygac jak wyjrze przez okno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka