Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mniej znane Dolomity ... Civetta

16.02.07, 14:02
    ... czyli relacja 1(pierwsza).
    Zawsze będąc w Dolomitach chciałem odwiedzić Civettę i ciągle nie wychodziło.
    Leżąca nico na boku, z dala od głównych szlaków narciarskich Civetta jest
    obok S.Martino najrzadziej odwiedzanym terenem narciarskim Dolomitów. I
    bardzo dobrze, bo dzięki temu nie ma tam tłumów, a większość tras
    narciarskich jest w doskonałym stanie przez cały dzień. Dobrze było by, gdyby
    tak już zostało, bo miejsc takich jest coraz mniej.
    Zaczynaliśmy w Alleghe, skromnym miasteczku, zdecydowanie spokojniejszym niż
    większość znanych kurortów jak Canacei, St.Cristina... . Niepozorna dolna
    stacja gondolek, niewielki parking na którym o 10 są jeszcze wolne miejsca i
    absolutna cisza zapowiadały, że czeka nas spokojny dzień.
    Pierwsze wrażenie po wjeździe gondolką do góry nie najlepsze. Na Piani di
    Pezze infrastruktura dość przestarzała. Jakieś starawe wolne 2 krzesła, z
    których jedno nie chodziło, króciutka kanapa i orczyk. Dalej jednak było
    coraz lepiej. Im dalej od Alleghe, tym infrastruktura jakby nowocześniejsza i
    widać, że nowsza. Pojawiły się szybkie i wygodne kanapy, nowe gondolki (na
    Pecol) i ciągle bardzo niewielu narciarzy. Całą skiarenę Civeta (80km tras)
    można przejechać bez odpinania nart! Trasy łatwe i bardzo łatwe. Zaledwie
    kilka nieco trudniejszych. Nie jest to miejsce dla szukających mocnych wrażeń
    demonów szybkości. Raczej dla średnio jeżdżących i szukających spokoju i
    pięknych widoków. Świetne miejsce do nauki i rozwijania carvingu. Idealne
    miejsce dla narciarskich rodzin i chcących pojeździc z dala od dzikich
    tłumów, hałasów ... . Teren bardzo urozmaicony o dość skomplikowanej sieci
    połączeń wyciągowo-trasowych. Bardzo rozległy, położony na kilku wzgórzach i
    w kilku dolinach z 5 niezależnymi, dość odległymi od siebie stacjami
    początkowymi.
    Na tydzień dla dobrze jeżdżących, trochę za długo. Na jeden dzień dla
    chcących objechać wszystko, trochę za krótko, ale uważam, że warto oderwać
    się od wytartych szlaków w Dolomitach i odwiedzić Civettę.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,57446116.html
    Pozdro.
    Obserwuj wątek
      • 33662277pp Re: Mniej znane Dolomity ... Civetta 19.02.07, 07:59
        Też miałem tam przyjemność jeździć. Jak dla mnie super rejon.Mój pkt. startowy
        był z Pecol.Było zaraz po dużych opadach śniegu . Jazda na naturalnym śniegu
        na tych szerokich trasach to coś wspaniałego. Godna polecenia są dwie
        oświetlone trasy obok gondolki z Pecol i zjazd z Monte Fertazza do Pescul.
        Zdjęcia doskonale pokazują urok tego rejonu.
        • Gość: rk58 Re: Mniej znane Dolomity ... Civetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 12:23
          W pełni się z Tobą zgadzam.Byłem tan rok temu.Warto dodać iż kilka kilometrów
          na północ mamy Marmolade,na południu(kilkanaście km.)Falkade a na wschód
          Cortine.
      • Gość: Przemarl Re: Mniej znane Dolomity ... Civetta IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.15, 21:34
        Witam, ponieważ ma Pan ogromną wiedzę na temat ośrodków narciarskich we Włoszech, postanowiłem do Pana napisać i prosić o pomoc. Wybieram się z rodziną drugi raz do Włoch. Pierwszy raz byliśmy w Aprice. Jesteśmy średnimi narciarzami a więc ten ośrodek był dla nas idealny. Mamy zasadę, że nie jeździmy dwa razy w to samo miejsce dlatego chcielibyśmy wybrać się do rodzinnego ośrodka z dużą ilością niebieskich tras. Prosiłbym o pomoc w wyborze ośrodka. I może z jakim biurem najlepiej jechać. Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot.
        • maciejperkowski76 Re: Mniej znane Dolomity ... Civetta 15.09.15, 15:48
          Idealna dla rodzin jest Folgaria - sporo niebieskich tras, ale są również trasy dla wymagających narciarzy. Byliśmy tam na Wielkanoc, jak dla nas było super pod każdym względem. 6 dni słońca. Syn i córka jeździli w szkółce, a my rozkoszowaliśmy się jazdą, widokami, lokalnym winem. Wiele osób zna Folgaridę-Marilewę i zachwyca się nią, natomiast mało kto wie o urokliwej Folgarii. Bardzo mało ludzi na stokach. Od 3lat korzystamy z ofert Rozwiń Skrzydła i jak do tej pory byliśmy zadowoleni. Wygoogluj ich sobie i zobacz sam ocenisz, w tym roku bodajże też mają ofertę do Folgarii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka