Dodaj do ulubionych

skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd???

21.09.05, 09:35
Zawsze zastanwiałam się, dlaczego połzne i lekarze w czasie porodu każą
powstrzymywac się rodzącej od parcia, chociaż pojawiły się skurcze parte.
Dowiedziałam się, ze to dlatego,ze często parcie pojawia się, chociaż szyjka
macicy nie jest jeszcze rozwarta. Czy to jest możliwe? Tzn ja wiem, ze
wszystko jest mzliwe, ale mam wrazenie,ze to jest bardzo częste i wiele kobiet
wspomina to ze swojego porod, ze nie wolno im było przeć, bo nie było rozwarcia.
Moje pytanie jest takie:
Czy rzeczywiście jest to tak częste czy jest to zbytnia ostrożność lekarzy?
Skoro kobiety przez tysiąclecia rodziły instynktownie, to skurcze parte powiny
się pojawiać wtedy, kiedy należy już przeć, prawda? To w takim razie jak one
rodziły? Czy to jest jakaś dewiacja naszej cywilizacji? Z jednej strony kazą
nam słuchać swojego ciała podczas porodu (i chyba słusznie), a z drugiej
strony nie wolno go słuchać, zeby nie rozerwać sobie szyjki?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 21.09.05, 11:28
      Bo jak zaczniesz przeć przed pełnym rozwarciem do popęka szyjka macicy i to
      nieraz dość mocno co później wiąże się z szyciem szyjki i dłuzszym dochodzeniem
      do siebie.
      Może choć nie musi byc to później przyczyną nie rozwierania się szyjki podczas
      następnego porodu z powodu blizn na szyjce bądź problemy w ciąży,bo szyjka "nie
      trzyma".
      pozdrawiam Gosia
      • falka32 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 21.09.05, 18:48
        Ja rozumiem, ze jak się prze przed pełnym rozwarciem, tomoze popękać szyjka :) -
        chyba to wynika z mojego postu, ze to rozumiem, bo to logiczne.
        Nie rozumiem natomiast jak kobiety rodziły, kiedy nikt ich nie badał i nie
        wiedziały, ze nie mają tego pełnego rozwarcia - tzn czuły skurcze parte, to
        parły i tyle. Nie rozumiem, czy my w tych czasach jesteśmy jakies felerne i nasz
        organizm nam wysyła fałszywe sygnały, których nie wolno słuchać? Hormony mamy
        złe? Czy co?
        • malgosiek2 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 21.09.05, 22:46
          Moim zdaniem to raczej postęp w medycynie sprwaił iż są możliwości zbadania jak
          postępuje poród.Położnictwo tak naprawdę to młoda dziedzina,która sobie liczy
          ok.200 lat i dopiero od tamtych czasów ciążą,porodem i połogiem zajęli się
          lekarze i akuszerki.Poród odtąd stał się bardziej bezpieczny,a pomoc przy nim
          mniej wyczerpująca
          Nie jesteśmy felerne.Napewno wtedy kobiety również parły przy niepełnym
          rozwarciu tylko tyle,że o tym nie wiedziały i też były popękane lecz nie były
          szyte tylko zrosło się samoistnie.Tu raczej nie mają wpływu hormony tylko po
          prostu postęp i technika.
          Pozdrawiam Gosia
          • falka32 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 22.09.05, 09:37
            nei rozumiem, jak w ogóle przetrwał nasz gatunek, bo skoro
            - chęć parcia pojawia się przy niepełnym rozwarciu, więc rodzenie naturalne
            moze powodować rozerwanie szyjki
            - krocze i pochwa są za małe, zeby przeszło przez nie dziecko więc trzeba je nacinać
            - w zasadzie nie da się donosić ciąży bez duphastonu a urodzic bez oxytocyny
            - jeszcze w tv przed chwilą usłyszałam, ze kobieta nie ma z natury umiejętności
            własciwego przystawiania dziecka do piersi i powiedziała to pani dr doradca
            laktacyjny

- to w jaki sposób, do jasnej anielki przed wynalezieniem tego wszystkiego
            kobiety rodziły po dziesięcioro dzieci, wykarmiały je a niektóre jeszcze miały
            życie seksualne?
            - I w ogóle dlaczego tak jest u nas, a goryle np rozmnażają się normalnie?

Rozumiem, ze wtedy była większa śmiertelność przy porodach, ale zeby zasadniczo
            zmniejszyc smiertelnosc wystaczy chyba podstawowa higiena (nie badac pacjenkti
            po porodzie rękami nieumytymi po sekcji zwłok) i mozliwosc zrobienia cc. Nie
            mogę uwierzyć,ze natura nas akurat tak strasznie upośledziła, ze nie jesteśmy w
            stanie się rozmnazac bez interwencji lekarskiej.
            • malgosiek2 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 22.09.05, 10:01
              Oj coś mnie się wydaje,że z Ciebie niezły filozof:-))))))))))
              Pochwa nie jest wąska tylko raczej mało podatne krocze.
              Nie było Duphastonu,ale były w dużych ilościach porody przedwczesne,które
              niezbyt szczęśliwie się kończyły.
              Przecież nie wszystkie kobiety rodzą z oxytocyną(ja akurat nie).
              Myślsz,że w tamtych czasach kobiety miały satysfakcjonujące życie seksualne?
              Bo mnie się wydaje,że to raczej były"konieczne obowiązki małżeńskie"kobiety nie
              miały w wielu sprawach głosu czy nie mogły mieć własnego zdania nie mówiąc
              nawet o posiadaniu majątku i innych praw.
              Poza tym my jako ludzie płacimy z powodu ewolucji postawą pionizacji,którą
              teraz mamy.
              Ponadto żyjemy w stersie,źle się odżywiamy i wpływ środowiska również ma
              ogromne znaczenie.Za postępy cywilizacji teraz płacimy.
              Pozdrawiam Gosia
            • agulcia Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 22.09.05, 10:04
              Macie race w tych sprawach ale postęp medycyny duża wiedzana temat rozwoju
              płodu od poczęcia po poród juz duzo mowi za siebie.Statystyki podaja że kiedys
              pominmo większej liczby urodzeń była równiez większa liczba smierci u matek
              rodzących,teraz praktycznie sie o tym nie słyszy,kiedys matki umierały przy
              porodach z powodu krwotoków pęknięc itp.teraz nowoczesny sprzęt i postep
              naukowy pozwala na monitorowanie nieprawidlowosci i szybkie im zapobieganie
              Kiedys to był instynkt bylismy bardziej podobnie do zwierząt teraz sie i ludzie
              szmieniająmi poglądy i nasze organizmy onaczej reagują np. na choroby nie
              mowiąc juz o prawidłowym i instynktownym porodzie.
            • morelee Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 25.09.05, 22:31
              Jesteśmy faktycznie upośledzeni w tej materii. Mamy zbyt duże mózgi, a co za
              tym idzie także czaszki, i stąd problemy przy porodach. Komórek mózgu nie
              przybywa po urodzeniu i musimy się rodzic ze stosunkowo dużymi głowami.
              Podobnie mają buldogi i inne psy o przerośniętych czaszkach - im też często
              potrzebne jest cc, ale tam tylko kości dużo a nie mózgu.
    • falka32 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 25.09.05, 10:53
      Ciekawa jestem bardzo odpowiedzi pani doktor jako fachowca
      • aleksandrynka Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 03.10.05, 14:18
        falka, urodziłaś już?
        :)
        Nie jestem fachowcem, ale gdzieś czytałam, ze te sławne 10 cm to tylko
        orientacyjne są. Jedne potrzebują właśnie 10 do rozwarcia, inne aż 12, a
        jeszcze inne kobiety przy 8 są gotowe przeć i wszystko jest w porządku...
        • falka32 Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 03.10.05, 18:10
          jeszcze nie :)
          tez mi się wydaje, ze te 10 cm to nie musi być co do milimetra, ale chodzi o
          to,z e lekarze nie pozwalają przeć dopóki ich nie będzie. To mnie zastanawia.
          • aleksandrynka Re: skurcze parte przed pełnym rozwarciem - skąd? 03.10.05, 23:19
            może lekarze nie wiedzą, że czasami 8 wystarcza?
            A może boją się, ze jednak babka popęka...
            Dobre to Twoje pytanie, ale chyba bez odpowiedzi zostanie :)))
            Życzę wieeelu dobrych centymetrów, w sam raz, żeby gładko i szybko poszło (kto
            wie, może to już?)
            Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka