Dodaj do ulubionych

Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczego?

28.10.06, 11:49
Czy wiecie, że warszawskie szpitale są DZISIAJ w stanie pogotowia?
Moja mama ma właśnie dyżur. Dzwoniła, żebym nie wychodziła z domu do centrum i żebym nie jeździła metrem.
Super, co?
Oczywiście, żadnej wiadomości w mediach na ten temat.
Pacjenci z oddziałów pierwszej pomocy są przenoszeni do innych szpitali - robi się też zapasy chyba atropiny (?)=coś do zwalczania zatrucia sarinem.
A może któraś z Was też pracuje teraz w dużym szpitalu warszawskim ? Czy u Was jest tak samo?

Pozdrawiam w ten piękny i spokojny poranek...
Obserwuj wątek
    • asiaasia1 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 11:51
      Acha, a moja mama pracuje w Centrum Zdrowia Dziecka...
    • asiaasia1 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 12:02
      Na forum Warszawa ktoś pisze, że policja też jest dziś postawiona w stan wyższej gotowości.
      Supe, super...
    • elejna Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 12:51
      Słuchajcie zastanawia mnie dlaczego nagle krązy nad moim blokiem kolejny
      policyjny helikopter a moze mam przywidzenia ? obserwujecie cos takiego w
      Krakowie?
    • hankam Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 12:57
      Dobrze zajrzec na forum, wlasnie wybieralam sie do Arkadii.
    • gonia0012 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 12:59
      ...A pomyślałaś o akcji ZNICZ???
      Co roku w o tym czasie wszystkie służby sa w stanie podwyższonej gotowości...i
      śmigłowce też latają..
      • elejna Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:01
        jasne masz racje!napewno chodzi o akcje znicz!
        • elejna Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:04
          No ale wiesz jak jest z plotką wystarczy ze zaczeło sie od podwyzszonego stanu
          gotowosci ktory jest zwiazany z akcją znicz , jesli ludzie sobie te informacje
          przekazuja z ust do ust to łatwo dokładac i tworzyc na kocu głuchego telefonu
          moze okazac sie ze odwiedził nas sam Bin Ladenwink
      • beata985 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:02
        gonia0012 napisała:

> ...A pomyślałaś o akcji ZNICZ???
        > Co roku w o tym czasie wszystkie służby sa w stanie podwyższonej
        gotowości...i
        > śmigłowce też latają.

robi się też zapasy chyba atropiny (?)=coś do
        zwalczania zatrucia sarinem.

atropina i sarin raczej niewiele maja z akcją znicz wspólnego.
        • ciociacesia Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:07
          z tego co czytam na wikipedii to stosuje się ją przy reanimacji, co zgadzałoby
          się z akcja znicz.
          • gonia0012 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:08
            . Atropina jest estrem tropiny, czyli 3-hydroksytropanu i kwasu tropowego.
            Lewoskrętna atropina, czyli ester tropiny i kwasu (-)tropowego nosi nazwę
            hioscyjaminy. Występuje ona w niektórych gatunkach psiankowatych, np. w
            pokrzyku wilczej jagodzie (Atropa belladonna), lulku czarnym (Hyoscymus niger)
            oraz w bieluniu dziędzierzawie (Datura stramonium). Pokrzyk wilcza jagoda,
            zwana również beladonną, jest byliną, której rozmiary dochodzącą do 2 m
            wysokości, wytwarza lśniąco-czarne jagody. Rośnie w środkowej i południowej
            Eurazji oraz w północnej Afryce. W Polsce jest spotykana w południowych lasach
            i porębach. W trakcie wyodrębniania hioscyjaminy z surowca roślinnego łatwo
            następuje racemizacja kwasu (-)tropowego i powstaje atropina, która w małych
            ilościach towarzyszy hioscyjaminie w naturze. W praktyce stosowana jest
            najczęściej atropina.

Atropina wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego, przenika barierę krew-
            mózg, łożysko i przechodzi do mleka matki. Stosuje się ją jako lek
            przeciwskurczowy i przeciwbólowy. Rozszerza oskrzela i zmniejsza nadmierne
            wydzielanie śluzu w układzie oddechowym. Większe dawki hamują oddychanie,
            pobudzają centralny układ nerwowy, często wywołując halucynacje. Nawet w bardzo
            małych ilościach atropina powoduje rozszerzenie źrenic. Na tym działaniu oparty
            jest analityczny test jej wykrywania i zastosowanie w okulistyce do badanie dna
            oka. Atropinę podaje się również w skurczach jelit, układu moczowego, kolki
            żółciowej, a także w przypadkach zatruć insektycydami fosforoorganicznymi,
            niektórymi grzybami oraz glikozydami naparstnicy. Ze względu na działanie
            przeciwwymiotne stosuje się ją w chorobach lokomocyjnych.
          • beata985 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:09
            nie ma to jak dobra teoria spiskowawink
            hehe
            miejmy nadzieję,zeto tylko plotka.
            • elejna Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 13:16
              na forum Wa-wa ktos napisał ze akcja znicz nie ma nic wspolnego z mobilizacją
              słuzb medycznych , to jedynie akcja policyjnej drogówki, czy ktos ma sprawdzone
              informacje jak jest naprawde?
    • pesteczka5 A nie dlatego, że jest jakas impreza w W-wie? 28.10.06, 13:33
      "Życie Warszawy": Tydzień przed forum gospodarczym warszawskie szpitale zwolnią
      do domu chorych. Część operacji zostanie przesunięta. Dla uczestników szczytu i
      antyglobalistów szpitale zarezerwują półtora tysiąca łóżek.

Ilu chorych będzie musiało czekać na przełożoną na później operację? Ze
      wstępnych szacunków wynika, że z powodu forum ekonomicznego między 28 kwietnia
      a 2 maja opóźni się blisko tysiąc zabiegów. Na czas trzydniowego szczytu w stan
      gotowości zostanie postawionych około 20 szpitali. Dyrektorzy szpitali
      zapewniają: będziemy operować wszystkie tzw. ostre przypadki. Pozostali chorzy
      mają czekać, aż goście wyjadą ze stolicy - informuje dziennik.

Szpital Śródmiejski na Solcu, który jest najbliżej strefy zero, od 28 kwietnia
      do 2 maja zostanie wyłączony z codziennej pracy i przekształci się niemal w
      szpital polowy. Podobnie w szpitalu urazowym przy Barskiej. Tu pacjenci będą
      musieli zwolnić 57 spośród 182 łóżek. Na oficjalnych gości będą czekały miejsca
      w szpitalach przy Wołoskiej i Szaserów - pisze gazeta.

• monia145 :)))) 28.10.06, 13:43
        Pesteczko, ale mamy koniec października a tekst dotyczy kwietnia dwa lata
        temusmile))
        • pesteczka5 Re: :)))) 28.10.06, 14:05
          A to dałam plamę, 2 x sprawdzałam, 28 mi się zgadzałosmile)
          Jestem poza polską rzeczywisością i dlatego może nic mi ostrzegawczo nie
          zapiszczało.
          No to nie wiem. Chyba powinnam się trochę przewietrzyćwink Ale tak dla
          rozluźnienia może być!
    • courtney Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 14:12
      Zagrożenia nie ma, nie ma alarmu chemicznego, nie ma chmury chemicznych oparów.
      To wszystko zwykła plotka. W rozmowie z radiem ZET rzecznik policji zdecydowanie
      dementuje doniesienia o rzekomym alarmie terrorystycznym w Warszawie.

Plotkę sprawdziliśmy, bo na czerwony telefon Radia ZET dzwoniło kilku słuchaczy,
      którzy mówili, że w szpitalach są przygotowywane dodatkowe miejsca, ściągani są
      lekarze, a na ulicach pojawili się podobno policjanci z maskami przeciwgazowymi.
      Miało to świadczyć o rzekomym zagrożeniu atakiem chemicznym.

Warszawie jednak nic nie grozi. Funkcjonariusze Komendy Stołecznej zapewniają
      Radio ZET, że żadnego alarmu nie było i nie ma.
      • courtney Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 14:15
        Info pochodzi z
        www.radioz.pl/index.php?page=news&id=7010
      • owianka Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 14:37
        Hmm... Swoją drogą ciekawa jestem, czy gdyby to była prawda, to by potwierdził wink
      • asiaasia1 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 15:04
        A myślisz, że co innego policja powie?
        Sorry, moja matka nie dzwoniłaby do mnie z taką PLOTKĄ.
        Ja myslę, że robią znowu jakąś aferę przed WYBORAMI.
        • a.lenard Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 15:16
          asiaasia1 napisała:

> A myślisz, że co innego policja powie?
          > Sorry, moja matka nie dzwoniłaby do mnie z taką PLOTKĄ.
          to może zadzwoń do mamusi i się dowiedz coś więcej, skoro pracuje w szpitalu to
          pewnei im coś więcej mówili smile
          • asiaasia1 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 15:23
            Gdyby mówili im coś więcej , to na pewno by mi powiedziała.
            Ty też możesz zadzwonić do Centrali każdego szpitala w Warszawie lub sobie pogawędzić nawet z jakimś ordynatorem dowolnego oddziału na dyżurze.
    • courtney Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 14:18
      Skoro dementują oficjalnie te informacje zastanawia mnie skąd ta mobilizacja
      słuzb medycznych, bo jest na 100%.
      • l.e.a Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 14:36
        hmm, a pod artykułem z informacją Radia ZET ktoś ptyta : cyt" czemu metro jest
        zamknięte ? "

ale czy to prawda ? nie wiem, ja mam daleko do stolicy
    • asiaasia1 Dzwoniłam do mojej mamy i... 28.10.06, 15:44
      powiedziała mi, że słuszna ilość "mniej chorych" dzieci z różnych oddziałów została przepisana do hotelu obok szpitala (!!!), a dyrekcja szpitala jest na miejscu, co się nieczęsto zdarza w dni wolne teoretycznie od pracy. Nie ma innych wiadomości. Niczego innego nie przekazano personelowi. Jeszcze raz napiszę, że chodzi o CZD w Międzylesiu. Szpital dziecięcy.
      Akcja "Znicz"? Chciałabym... bardzo. W zeszłym roku nie było AŻ TAKIEJ mobilizacji...
    • j_aga Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 15:47
      Słyszałam, że coś się wydarzyło w Świerku, tam jest reaktor jądrowy.
      Pytanie na ile jest to poważne i czy nasz rząd powiedział by nam, że coś się
      dzieje złego, czy by to zataił, bo wyciekiem z reaktora nie ma się co chwalić.
      Lepiej nie wychodzić z domu szczególnie z dzieciakami, jeśli nie ma takiej
      konieczności, tak na wszelki wypadek.
    • mufka51 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 17:01

Nie tylko w Warszawskich...
      Nie możemy nigdzie wyjechać do odwołania,nikt nic nie wie.
    • marta76 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 19:41
      no i cos sie wyjaśniło?
      • mysz78 Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 20:33
        jest realne zagrożenie atakiem terrorystycznym w wawie, należy unikać
        hipermarketów i innych takich miejsc. ze szpitalami i atropiną to prawda. nie
        pytajcie, skąd wiem.
    • be.em w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:02
      może nasze forum czytają? wink nie ma ani wycieku reaktora, ani zagrożenia
      antyterrorystycznegosmile
      • mufka51 Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:09

W każdej plotce jest trochę prawdy...
        • be.em Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:11
          mufka51 napisała:

W każdej plotce jest trochę prawdy...

Albo ludzkie obawy osiągające szczyty hiperbolizacjismile
          • mufka51 Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:18

Nie wiem czy plotka ,czy nie.
            Na pewno to,że muszę być pod telefonem nie jest plotką.
            • be.em Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:20
              mufka51 napisała:

Nie wiem czy plotka ,czy nie.
              Na pewno to,że muszę być pod telefonem nie jest plotką.

To oznacza tylko starą prawdę: telewizja kłamiesmile Jak coś będziecie więcej
              wiedziały - dajcie znaćsmile
          • mufka51 Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:19

Hiperbolizacja..trudne słowo smile
            • be.em Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:20
              mufka51 napisała:

>
              > Hiperbolizacja..trudne słowo smile

w wikipedii znalazłamwink
              • marta76 Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:21
                Mufka a jakiej jestes specjalizacji?
              • mufka51 Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 21:59
                be.em napisała:

w wikipedii znalazłamwink

W wikpedii sprawdziłam...smile)
                • be.em Re: w TVN podali, że to plotka:) 28.10.06, 22:02
                  mufka51 napisała:

W wikpedii sprawdziłam...smile)

zrobiło się intymniesmile
                  • l.e.a znany już powód 28.10.06, 22:11
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=51124388&a=51149905
                    • be.em lea powtórz link bo nie działa:) 28.10.06, 22:16

• demarta Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 22:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=51124388&a=51149905
      • l.e.a Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 22:32
        albo sobie jaja na forum Warszawskim robią ? uncertain niesmaczne ?
        • be.em Re: Stan pogotowia warszawskich szpitali- dlaczeg 28.10.06, 22:35
          l.e.a napisała:

> albo sobie jaja na forum Warszawskim robią ? uncertain niesmaczne ?

kurcze, aż włączę TVN 24smile
    • be.em TVN 24 podaje: 28.10.06, 22:37
      nie ma zagrożenie terrorystycznego w Warszawie. nic o psycholach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka