Dodaj do ulubionych

biała bolesna plamka na brodawce

11.05.07, 08:36
Zrobiła mi się jak w tytule (tak jakbym przy ujściu kanalika) i nie wiem co to
i co z tym zrobić. Karmię od 1,5 roku i nigdy takiego czegoś nie miałam. Nie
jest to efekt przygryzienia (chyba bym zauważyła) ani chyba pleśniawki u synka
też nie (nie skarży się, ładnie je). Ostatnio miałam w tej piersi zastój, a
potem zapalenie, ale to już minęło. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Będę bardzo
wdzięczna
Obserwuj wątek
    • druuna Re: biała bolesna plamka na brodawce 11.05.07, 09:58
      Witaj! Może kanalik się "zatkał"? Pani Monika poradziła mi przystawiać mała jak
      najczęściej. Moja pediatra smarować rivanolem (nie skorzystałam!!!!). Mnie samo
      przeszło w zasadzie. Jesli dziecko dałoby rade sięgnąć w to miejsce to może
      ono "odetka"?
    • kaeira Re: biała bolesna plamka na brodawce 11.05.07, 10:11
      To jest najprawdopodobniej zatkane ujście kanalika. Może się robić od tego, że
      skóra "zarasta" ujście, albo że od środka się blokuje "zgęstniałym" mlekiem.
      Szczególnie przy zapaleniu czy zastoju może się zrobić. Ale moga byc róznorakie
      przyczyny.

spróbuj przed samym karmieniem wziąć gorący prysznic albo bardzo ciepły wilgotny
      okład przed i podczas karmienia. Albo tak samo, a potem odciągnąć ręcznie.
      Plamkę spróbować delikatnie zdrapać czystym paznokciem albo zetrzeć mokrą myjką.

Tu masz wypowiedź p. Moniki na ten temat:
      "Jesli ani
      karmienie, ani odciąganie nie spowodowało jeszcze znikniecia plamki, prosze
      spróbować rolując otoczke i delikatnie ugniatajac ja między dwoma palcami
      wycisnac ową plamkę (najpierw moze wyjsć takie jakby mleko z tubki, a później
      zacznie płynać normalne). Jesli taka działalność nie przyniesie poprawy trzeba
      przetrzeć brodawkę spirytusem, jałową igła bdelikatnie nakłuć (nie boli!!!)
      punkcik, jeszcze raz przetrzeć spirytusem i wtedy spróbować wycisnąć mleko.
      Powinno pomóc. jesli prz nakłuciu pojawi sie kropelka krwi w ciągu najbliższej
      doby prosze po karmieniu przecierać brodawke wodnym roztworem gencjany.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska"
      • sotto_voce Re: biała bolesna plamka na brodawce 11.05.07, 10:21
        Bardzo Wam dziękuję!
    • zaisa Re: biała bolesna plamka na brodawce 18.05.07, 08:26
      Dziękuję za rady:) Właśnie okazały się potrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka