Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd?

29.11.04, 15:26
Witam,
no właśnie,jestem bardzo ciekawa Waszych opinii o porannych programach dla
maluchów,które proponuje TVP 1.Moja prawie dwuletnia córcia ogląda z wielką
radochą Jedyneczkę,Domisie ją nudzą,a Budzika trochę się boi(zwłaszcza Pana
Tenorka i Piksela).Dzisiaj razem z nią oglądałam Budzika i trochę przeraziły
mnie siermiężne "efekty specjalne" rodem z PRL.Ale może się niepotrzebnie się
czepiam.Gdy tylko mamy okazję oglądamy swietne pogramy dla dzieci na BBC
Prime,kolorowe,nieskomplikowane,z fajnymi postaciami.
Chciałabym poznac Wasze opinie o polskich programach dla dzieci,bo wg mnie są
robione troszkę "na odczepnego",ot,oby coś tam było dla dzieci,jakieś
stworki,zabawy,piosenki,ale to wszystko jakies niedopracowane i bez
polotu.Czy tylko ja tak myślę?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jagnak Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 29.11.04, 21:46
      wiesz co, ja mam niespełna 19 m. córkę i od jakiś dwóch miesięcy oglądamy takie
      programy i moja mała najbardziej lubi właśnie Budzika, zawsze rano siada na
      kanapę i mówi :" włącić Budzik", lubi jak te postacie się poruszają i wariują,
      nie interasują ją skomplikowane przewody np. o tym jak rosną liście itp.
      jakiś miesiąc temu bardzo mnie zdziwiła, gdy po programie, gdzie postacie
      namawiały do czytania książek zaraz przyniosła stertę bajek i kazała mi usiąść
      i czytać- ona swoje ja swoje, od tej pory bardzo lubi bajki i nawet sama sobie
      opowiada co jest na obrazkach. Dodam, że ogląda sama ja wtedy coś tam robię,
      ślielę lub śniadanko albo zupkę, by była po spacerku i ją doglądam z doskoku;
      ufam tym programom;ale ona nie siedzi murem przed tym TV
      Jedyneczka bawi ją tyko wtedy jak śpiewają, a Domisiów to nie specjalnie lubi,
      jakoś ją nie interesują...
      W sumie to jej jedyna telewizja, bo jak na raziew to nie jest zainteresowana
      bajkami;
      "
      bajek na tyk kablowych kanałach nie puszczam i nie chcę żeby je oglądała; nasz
      kuzynek ogląda i to co widziałam to jak sama miałam koszmary;
      może jestem niedoinformowana do końca, ale wolę kupić Maję albo Uszatka w
      sklepie niż te bajki na kablówce.
      • golldi Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 30.11.04, 21:19
        Witajcie!
        Moja Ala ma 16 miesięcy i codziennie rano
        ogląda "Domisie", "Budzik", "Jedyneczkę" i wszystkie te programy jej sie
        podobaja. Na kotki w Budziku reaguje piskliwym śmiechem. Domisie jej sie
        podbają, bo są bardzo kolorowe(tak myślę), a jedyneczkę uwielbia jak skacze. Ja
        tyle zaobserwowałam. Zawsze ogladamy razem, bo Ala wtedy je drugie śniadanko.
        Pozdrawiam.
        Golldi
    • lenna79 Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 30.11.04, 23:00
      No cóż, mi Budzik najpierw sie nie podobał, okropna kukiełka, fuj sad, ale
      polubiłam ten program bo mój Adaś go wprost uwielbia. Spojrzałam na ten program
      bardziej z dziecięcej perspektywy i myślę, że ma w sobie dużo ciepłego humoru,
      jest wesoły, wszystko jest tam w rozsądnej dawce. Domisie rzeczywiście są
      nudne, Adaś ogląda je "z braku laku", bez entuzjazmu i okrzyków zachwytu,
      niewiele lepiej ocenia mój synek Jedyneczkę.
    • dgor Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 01.12.04, 22:09
      No cóż.... Mój Synek co prawda ogląda obecne programy ale nadal najbardziej lubi
      fragmenty programu Mama i ja z Margolą i Misiem, które udało mi się nagrać
      jeszcze przed Jego urodzeniem. Nagrywałam te programy w zupełnie innym celu i
      wtedy nie przypuszczałam, że będą je oglądć moje dzieci. Tymczasem są hitem i
      bardzo żałuję, że zastąpiono je wymienionymi przez Was produktami. Tamte
      programy były tak pełne ciepła i ... czegoś czego nie da się opisaćsmile I jeszcze
      ta osada. Niby sporo pozostało ale to już nie to. No cóż świat się zmieniasmile
    • sdomitrz Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 04.12.04, 15:39
      Co do bajek z kablówki - nam bardzo się podobał MINIMINI - praktycznie
      wszystkie bajeczki były bez agresji - pokazywano np. Miś w niebieskim domu, Miś
      uszatek, Reksio, Lolek i Bolek oraz bajki dla 3-4-latków - Olinek-okrąglinek
      lub Franklin i przyjaciele to były nasze hity. Fajne postacie, kolorowe
      pouczające bajeczki.
      Codziennie rano od 7-00 do 7-45 (czyli do wyjścia do przedszkola) synek oglądał
      bajki, a mama szykowała się do pracy, oraz robiła śniadanie.
      Niestety ten program jest dostępny tylko w Cyfrze+
      • lidbrz Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 05.12.04, 18:55
        Moja 2,5 latka uwielbia oglądać Budzika, Domisie po pewnym czasie Ją nudzą a
        Jedyneczka oglądana jest tylko do końca piosenki zapowiadającej program. O
        wiele lepiej bawi się oglądając Kubusia Puchatka.
        Pozdrawiam
        • hanka_79 Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 05.12.04, 19:24
          Maął lubi Budzika, Domisie też, ale chyba dlatego, że ogląda je sporadycznie. A
          co do kanału mini mini, są na nim bardzo ładne bajki, ogromny plus, że właśnie
          dla maluszków, ale mi samej już obrzydło oglądać 14 ten sam odcinek- tam ciągle
          są powtórki!!
    • magdagra Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 10.12.04, 21:54
      Moja 25 miesięczna córka uwielbia Budzika, Rudą, Pana Tenorka i Piksela!
      Rzeczywiście lalki są brzydkie, siermiężne (mała uważa, że Budzik nosi okulary,
      takie ma wyłupiaste oczysmile
      Ale program jest edukacyjny - Inga wie, że nie wolno zrywać muchomorówsmile
      Budzik ma melodyjne, sympatyczne piosenki i pełen jest śmiechu.
      Nudzi ją Igor i jego "Kolorowy Świat" - rzeczywiście, dziwactwa tam robią.
      Jedyneczkę lubi, ale tylko główną bohaterkę i jej skoki, Domisie też ogląda, są
      kolorowe i inne, pewnie dlatego.
      Nie do pobicia jest i tak wieczorynka z misiem Uszatkiem - nie lubi za to
      krecika, wcale się jej nie dziwię smile
      Ogląda rano program dla dzieci, potem tv trzeba wyłączyć, bo gdyby jej
      pozwolić, to oglądałaby cały dzień. A tak najwyżej godzine dziennie. Na pewno
      jest łatwiej coś zrobić, kiedy dziecko jest zajęte tv, ale to się tylko na
      maluchu źle odbije.
    • bpong Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 12.12.04, 00:44
      Moje dziecko ma 3 lata. Nie lubi Domisiow, Budzika akceptuje ale ja osobiscie
      uwazam to za malo ciekawy program. Ogladamy czesto BBC Prime, teletubies,
      twennies itd. David uwielbia te programy. Sceneria i pomysly sa znakomite.
      Zrobilismy pociag z kartonu, autobus itp. To sa programy, ktore ucza i
      rozwijaja wyobraznie. Ogromnie polecam BBC 14.30.
      Swego czasu ogladalismy Plastelinka (na Poloni) ale niestety sie skonczyl.
    • daka-78 Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 14.12.04, 22:20
      Witam! Jestem pedagogiem akurat nie tak dawno brałam udział w badaniach
      mających na celu ocęnę programów dla najmłodszych w TVP i muszę powiedzieć że
      programPT"Jedyneczka uzayskał bardzo złą opinie psychologów dziecięcych i
      pedagogów "Domisie program na licencji zachodniej więć nic nowego nie wymyślono
      a jedynie włączono polskich dość kiepskich odtwórców tych ról.Program"Budzik
      jest bez zastrzeżeń dlatego polecam!
    • zyrafa27 Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 16.12.04, 14:18
      witam
      jestem nianią 15 miesięcznego chłopca, od dwóch tygodni włączam mu programy dla
      dzieci wymienione przez was. I tak:
      - jedyneczka- dla niego średnio ciekawa,
      - domisie - b. lubi
      - budzik - pochłania wzrokiem wink
      najbardziej podoba mu się jak śpiewają, rozmowy między pacynkami (to budzik) i
      o dziwo- filmiki o zwierzątkach. Najmniej - kreskówki (jeżeli są w ww.
      programach, bo to jedyne które ogląda)
      • antysia30 Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 16.12.04, 22:41
        a moj synek 3,5 roku uwielbia budzika!!! mamy obie plyty z piosenkami - sa
        genialne wprost!!! Kubus nauczyl sie je spiewac bardzo szybko, sa rytmiczne,
        melodyjne i doskonale sie je spiewa razemsmile i duzo madrych rzeczy mowia smile
        jedyneczki ja nie lubie ale Kuba oglada. domisie mi sie najmniej podobaja za to
        sa najbardziej chyba edukacyjne. ja zawsze ogladam te programy razem z nim i
        komentuje jakies wazniejsze momenty. prawda jest ze Igor pokazuje rzeczy z
        kosmosusmile ale z drugiej strony plus za pomysly. i te bajeczki, ktore sa rano
        przed tymi prgramami - misiowanki, ruby i ten drugi kroliczeksmile i listy feliksa
        chyba - te bajki tez sa spoko. co do bajek w tv to ogladamy tylko dobranocki -
        moj bardzo lubi roztanczona Andżeline (co mnie bardzo bawismilew ogole mu nie
        pozwalam ogladac cartoon. wole zeby pietnasty raz obejrzal puchatka albo moj
        brat niedzwiedz albo boba budowniczego ktorego jest fanem.
        pozdrawiam,
    • w_ania Re: Co sądzicie o "Budziku","Domisiach"itd? 01.01.05, 22:13
      Budzik jest o.k. moja prawie 2 letnia Martynka uwielbia Budzika i Piksela i
      Pana Tenorka, Domisie ewentualnie mogą być natomiast jedyneczka jest zbyt nudna.
      Czasem oglądamy razem i stwierdzam iż te programy i bajki na jedynce są o niebo
      lepsze od durnych kreskówek w telewizji komercyjnej gdzie nikt nie zastanawia
      się nad potworami i innymi kretyńizmami w tych bajkach - sama miałabym koszmary
      po tego typu bajkach. Najbardziej ukochaną bajką jest pszczółka maja.
      pozdrawiam Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka