Dodaj do ulubionych

INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowlat

28.01.07, 18:26
Witam,

Oto opracowany przeze mnie skrót nowych zaleceń dietetycznych dla polskich
niemowlat. Sa one owocem VI Warszawskiego Forum Żywieniowego,które odbyło się
w Warszawie w dniach 16-17.11.2007. Brali w nim udział liczni specjaliści z
zakresu zywienia.
Autorami komunikatu koncowego,na którym sie oparłam są : doc. Janusz Ksiązyk
z Centrum Zdrowia Dziecka i doc.Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w
Warszawie

Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowlat karmionych mieszanką i piersią –
zalecane przez CZD oraz IMIDZ od 2007 roku.

1.MLEKO

Dla karmionych sztucznie :Utrzymanie karmienia mlekiem poczatkowym ( czyli z
1) do 6 miesiąca włącznie.
Zmiana na mleko nastepne dopiero od 7 miesiaca życia.

2.PIERWSZE POSIŁKI UZUPEŁNIAJACE

dla karmionych sztucznie – od 5 miesiąca zycia – przecier jarzynowy – zupa +
przecier owocowy – skrobane jabłko lub sok przecierowy – ok 50-100 g

dla karmionych piersią -nie wcześniej niż w 5 miesiącu- przecier jarzynowy -
zupa ,z dodatkiem kaszy manny (2-3 g/100 ml) 1 x dziennie

3. GLUTEN
dla karmionych sztucznie- dodatek kaszy manny do zupy od 6 miesiaca życia
(2-3 g kleiku/100 ml zupy)
niewielkie ilości pieczywa,sucharki,biszkopty w 10 miesiacu zycia

dla karmionych piersią- dodatek kaszy manny do zupy jarzynowej od 5
miesiaca życia
niewielkie ilości pieczywa,sucharki,biszkopty w 10 miesiacu zycia

UWAGA – wyjasnienie odnośnie róznic w czasie wprowadzenie glutenu-
przyjmuje sie ,ze karmienie piersią jest czynnikiem ochronnym przed choroba
trzewna czyli celiaklią – wiąząca się właśnie z glutenem w diecie.Dlatego
dzieci karmione naturalnie moga otrzymac go wczesniej,niz maluchy otrzymujące
mieszankę

Tu cytat ze strony zdrowie.med.pl
Choroba trzewna (celiaklia)
Jest to zaburzenie wchłaniania pokarmów zawierających białkowy składnik -
gliadynę (zawartą w glutenie i aweninie). Proces chorobowy prowadzi do
wygładzenia, spłaszczenia i poszerzenia kosmków jelitowych. Przy diecie
zawierającej gluten (ziarna pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia) występują bóle
brzucha, obfite stolce tłuszczowe i podwyższona ciepłota ciała. W końcu
dochodzi do zespołu złego wchłaniania.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 28.01.07, 18:28
      Ups,oczywiście forum odbyło się w 2006 roku ,a zalecenia nie są antycypacją .
      sorry ;)
      • gienia51 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 21.02.07, 14:59
        Ada 6 tygodni życia, karmiona piersią ciągle płacze, po karmieniu zasypia na
        krótko, budzi się i znowu bardzo płacze. Ma wzdęty brzuszek i zielone kupki.
        Bywa, że nie śpi w nocy i w dzień. Znajomi radzą przejście na butelkę. Lekarz
        nie pozwala. Co robić? Błagam o pomoc.
        • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 22.02.07, 19:36
          Witam,
          Proponuje podać leki przeciwkolkowe ( Infacol lub Bobotic lub Esputicon) oraz
          utrzymac karmienie piersią
          Pozdrawiam
    • mala_malgo Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 28.01.07, 18:49
      Witam serdecznie. Zastanawia mnie dlaczego pediatrzy doszli do takich wniosków -
      chodzi mi głównie o wprowadzenie z opóźnieniem mleka nr 2. Czy ono jest mniej
      wartościowe od 1? Pozdrawiam!
      • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 28.01.07, 21:08
        Uznano,ze nie ma wiarygodnych badań naukowych,które uzasadniłyby koniecznośc
        wczesniejszej zmiany mieszanki.
        Mleka nastepne maja odwrotny stosunek kazeiny do serwatki w porównaniu z
        mlekami poczatkowymi. Niektóre maluchy gorzej to tolerują
        Pozdrawiam
    • kakuba Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 30.01.07, 12:55
      jesli kaszka manna jest dopuszczona wcześniej to czy moge podac mojej córeczce
      (ukończyła 8 miesiecy) np. kaszkę mleczno-pszenną ? (np. Bobovita, Hipp)
      czy w kaszce przennej jest kaszka manna?
      i jak ewentualnie ugotować zwykłą kaszkę mannę dla dziecka? (najpierw na wodzie
      i na koniec dodać mleko modyfikowane?)
      • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 30.01.07, 22:30
        Witam,
        Pszenna to pszenna a manna to manna( tez z pszenicy,ale moim zdaniem bardziej
        ziarnista).
        Uwazam,ze mozna spróbowac podac pszenną
        Odnosnie kaszy manny
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=56067018&a=56152489
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=55168133&a=55291833
        Pozdrawiam
    • aguu5 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 02.03.07, 15:21
      Witam,
      Wracam do pracy na pol etatu gdy corka skonczy 4 miesiace.
      rozmawialam z pediatra jaki posilek wlaczyc i usłyszałam ze najlepiej bedzie
      kaszke mleczno ryzowa bezsmakowa jednak widze ze wg schematow powinna to byc
      zupka jarzynowa.
      co Pani sadzi?
      od niedawna mamy problem z kupkai sa raz na kilka dni. jaki posiłek bedzie
      lepszy na te problemy? zupka czy kaszka?
      • pasmo30 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 01.04.07, 23:42
        no kaszka to raczej nie.
        zupka lepsza, ale jeśli dziecko ma zaparcia to ostrożnie z marchewka.
    • justasa Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 05.04.07, 12:50
      pani dokzor jesli wprowadze mleko 2 w 7 mies. to w takim razie kiedy zaczac
      podawac 3?? na opakowaniu pisze ze mleko 3 podawac od 8 mies.w takim razie
      mleko drugie podawac tylko miesiac i nastepnie przejsc na 3??
      • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 09.04.07, 14:43
        Witam,
        Mozna spokojnie podawac mleko z 2 do konca pierwszego roku zycia
        Pozdrawiam
        • kaisa25 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 12.04.07, 15:48
          Pani doktor mam pytanie, moj synek jest karmiony butelka, to wg nowego schematu
          zywienia mleko nr 2 powinnam podac dopiero w 6tym miasiacu czy w 4tym, jak jest
          na opakowaniu?
    • tijgertje Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 18.04.07, 10:49
      Troche w szoku jestem.

barbara.gierowska napisała:
      2.PIERWSZE POSIŁKI UZUPEŁNIAJACE
      >
      > dla karmionych sztucznie – od 5 miesiąca zycia – przecier jarzynowy
      > – zupa +
      > przecier owocowy – skrobane jabłko lub sok przecierowy – ok 50-100
      > g
      >
      > dla karmionych piersią -nie wcześniej niż w 5 miesiącu- przecier jarzynowy -
      > zupa ,z dodatkiem kaszy manny (2-3 g/100 ml) 1 x dziennie

Zalecenia WHO sa inne, ale oczywiscie polscy lekarze wiedza lepiej:-))) Dla
      dzieci karmionych piersia zaleca sie wprowadzanie innych pokarmow dopiero po
      ukonczeniu 6 miesiecy, wczesniej tylko z konkretnych powodow i z zalecenia
      lekarza. Dlaczego nie mozna tego tak sformulowac? Z Pani sformulowania wiele
      matek karmiacych piersia uzna, ze NALEZY wprowadzac inne pokarmy w piatym
      miesiacu! Podobnie gluten, zaleca sie wprowadzanie go dla dzieci karmionych
      piersia, ktore ukonczyly 6 miesiecy, dla dzieci karmionych mieszanka 8 miesiecy.
      • ajtana Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 12.06.07, 18:29
        Pani doktor, a jakie jest Pani zdanie nt. karmienia jedynka do konca 1 roku?
        • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 16.06.07, 00:46
          Witam,
          Mozna , ale po co ?
          • agusiak.1 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 03.07.07, 14:05
            Prosze mi poradzić w jaki sposób mam dokarmiać małego. Ma 3 tygodnie. od samego
            początku mam mało mleka. Pediatra pozwoliła dokarmić w tych godzinach kiedy
            mały ma największe zapotrzebowanie. najczęsciej robimy to wieczorem. Dostaje
            Bebiko 1. Nie wiem tylko w jakiej kolejności to robić. Często jest tak, że
            wypije butelkę a za jakies kilkanaście minut potrzebuje znowu pić. przystawiam
            go do piersi. Pociągnie z 5 - 10 minut i mu wystarcza. A moze powinnam najpierw
            podac pierś, a potem butelkę?
            • ullecczka Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 17.07.07, 13:11
              najpierw karm dziecko piersią a potem dopajaj butelką
              im częściej podajesz pierś tym więcej twój organizm wytwarza pokarmu
      • binkaa Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 09.11.07, 11:35
        im pozniej wpraowadza sie inne posiłki niż samo mleczko tym trudniej
        dziecko je akceptuje
        • tabita_1 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 13.11.07, 11:54
          Nieprawda.Nie ma tu żadnych reguł.
    • gazunia Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 26.10.07, 22:46
      Dlaczego karmienie następnym mlekiem ( w naszym przypadku Humaną 2)
      dopiero od 7 miesiąca życia? Pierwszej córce dawałam, gdy skończyła
      4 miesiące, na szczęście nie miała i nie ma najmniejszych problemów
      zdrowotnych. Młodsz kończy niedługo 4 miesiące, dostaje już zupki i
      owoce, które kiedyś były od 4 miesiąca ,teraz po 4. Prawdę mówiąc z
      lekka głupieję, tym bardziej, że od znajomych zza granicy słyszę, że
      tam nowe pokarmy wprowadza się szybciej niż u nas. Z czego to wynika
      i czy naprawdę popełnię niewybaczalny błąd, gdy podam następne mleko
      dziecko, które skończy 4 miesiące?
      • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 29.10.07, 13:10
        Witam,
        Nie ma przymusu stosowania sie do nowego
        schematu.Mozna trzymac się wytycznych starego i
        podac mleko nastepne w 5 miesiącu.
        • gazunia Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 29.10.07, 23:17
          Dziękuję za odpowiedź, że nie ma przymusu to wiem, zastanawiam się
          tylko skąd wynikają te zmiany.
    • monia2480 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 23.11.07, 10:50
      witam! Moja córcia skończyła 3 miesiące, za parę tygodni zacznę wprowadzać nowe
      produkty. Czy lepiej podawać kaszkę czy kleik, i jak powinno wyglądać wieczorne
      karmienie by mój cukiereczek dłużej przesypiał?
      Pozdrawiam!
      • rudzik.2 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 27.02.08, 10:23
        Moje dziecko ma 4 miesiace i 2 tygodnie. Jest tylko na piersi, juz podwoila wage
        urodzeniowa, czyli wszystko w porzadku. Ale niestety jest dobrze dopoki ja
        zachowuje diete. Moge tylko ryz, ziemniaki, gotowane jablka i mieso krolika.
        Absolutnie kazda inna potrawa jaka probowalam wprowadzic do swojej diety
        wywoluje wysypke, wzdecia, nocny niepokoj i bezsennosc u dziecka.
        Lekarz kazal natychmiast zaczac podawac zupki z marchewki, pietruszki i selera,
        a tydzien pozniej soczek jablkowo marchwiowy. I karmic piersia nie dluzej niz do
        7 miesiaca. Twierdzi, ze problemy dziecka to nadwrazliwosc jelit na laktoze i
        dopoki bede karmic piersia beda problemy.
        Musze przyznac, ze wizja konca diety wydaje mi sie kuszaca, ale nie o mnie tu
        przeciez chodzi. Co robic? A moze na noc dac kleik ryzowy na moim mleku?
        A, i jeszcze jedno. Dziecko nie zna ani smoczka, ani butelki.
        Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.
        • brunette1 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 02.03.08, 17:36
          Moje dziecko (4 mies i 1 tydzień) ma skazę białkową. Karmię piersią i, zgodnie z
          zaleceniami naszej pani dr, spożywam nabiał, ale ograniczam nieprzetworzone
          mleko. Skutkiem mojej diety jest AZS - córka ma szorstką i zaczerwienioną skórę.
          Pani doktor twierdzi, że skaza z czasem minie, a eliminacja nabiału może mieć
          groźne konsekwencje. Na ostatniej wizycie zasugerowano nam rozszerzenie diety
          dziecka o marchew, ziemniaka i ryż. Zastanawiam się dlaczego tak szybko?
          Przecież to dzieci na butelce zaczynają po 4 miesiącu...
          Jestem najbardziej zaskoczona decyzją Twojego lekarza o zaprzestaniu karmienia
          piersią w siódmym miesiącu. Może skonsultuj to z innym pediatrą zanim
          wprowadzisz w życie? Co do kliku ryżowego to nie wiem w jakim celu. Żeby dziecko
          spało? Chyba nie tędy droga.
          Pozdrawiam
          • rudzik.2 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 03.03.08, 08:31
            Zamierzasz podać tą marchewkę, czy poczekasz do 6 miesiąca? Bo ja jednak teraz
            nie podam. Już nawet kupilam 3 sloiczki, ale zjem sama. W środę idziemy na
            szczepienie, to zapytam pediatrę z przychodni, co myśli.
            Strasznie nie lubię sytuacji, kiedy specjaliści dają wzajemnie wykluczające się
            porady; z jednej strony wiadomo, że dobrze jak najpozniej rozszerzać dietę
            alergika, a z drugiej slyszę, że powinnam już podawać zupki i soczki. Bądz tu
            mądry...
            • brunette1 Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 03.03.08, 09:05
              Właśnie. Moja pani doktor powiedziała, że sami lekarze gubią się w tych
              wszystkich zaleceniach. Więc to już pewnie od nas zależy, co z tym wszystkim
              zrobimy. Ja też kupiłam kleik i słoiczki, ale na razie leżą pod pretekstem, że
              nie kupiliśmy jeszcze łyżeczki ;-). Sama nie wiem. Na razie nie podam. Odezwę
              się jak się coś zmieni. Liczę również na info ;) W razie czego - mój nr gg
              4958287. Pozdrawiam
    • gabry_mama Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 11.03.08, 14:20
      Witam,
      Moja córka ma 11 miesiecy, wedłog nowych zalecen powinna zjadac 5
      posilkow dziennie + owoc. Jednak mimo tego, ze uwielbia jesc zjada 4
      posilki, oczywiscie w miedzy czasie jakis chrupek kukurydziany lub
      biszkopt. Rano zjada mleko pozniej obiad, znow mleko, jakis owoc i
      kaszka na noc. Chcialabym wiedziec z czego powinnam zrezyygnowac z
      porcji mleka czy np. zupki?
    • mpogus Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 25.04.08, 10:48
      Pani doktor!
      Jak uczestnicy forum i lekarze pediatrzy godzą nowe zalecenia żywienia z
      aktualnymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, która zaleca wyłączne
      karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy, wprowadzanie nowości w 7 m-cu,
      czy jest jakaś konkluzja?
      • barbara.gierowska Re: INFO: Nowe zalecenia dietetyczne dla niemowla 25.04.08, 14:52
        Witam,
        Po prostu rozwazaja kazdy przypadek
        indywidualnie i anlizuja oczekiwania Mamy
        dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka