Dodaj do ulubionych

Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!!

16.09.06, 11:24
Witam wszystkich!!

Czy ktoś z Państwa wie cokolwiek na temat budowy nowego kościoła praktycznie
przy samym lesie Kabackim (tuż za TESCO)? Przejeżdżając dzisiaj obok
zobaczyliśmy wielki plakaty obwieszczające koniec budowy kościoła za 289 dni.
Tragedia !!!
Codziennie spaceruje tamdędy mnóstwo ludzi, w pobliżu - 50 metrów sa bloki
mieszkalne.

Czy ktoś ma może informacje jakim prawem budują tam cokolwiek?
Obserwuj wątek
    • agawamala Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 16.09.06, 13:31
      Przecieram oczy ze zdumienia. Przecież to w linii prostej jakieś 1200 metrów (
      albo mniej) od budowanego właśnie kościoła przy Rybałtów. Na tej samej działce
      jest już całkiem spory kościół, ale podobno to kaplica.
      W promieniu mniej więcej 2 km są jeszcze: olbrzym przy Bażantanii, całkiem
      spory przy Stryjeńskich.
      Brak żłobków, przedszkoli, szkoły pracują na 3 zmiany. Nie ma szpitala ( nie
      licząc Centrum Onkologii) za to jest miejsce na liczne kościoły.
      • dwunastnica Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 16.09.06, 13:54
        Sam chodzę czasami do kościoła Przy Bażantarni.

Takie sumy lądują tam do tacy że nic dziwnego że "czarni" chcą więcej kościołów
        w tej okolicy.
        • schaetzchen Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 16.09.06, 14:37
          A ja myślę (i obym miała rację! :) że to jakaś podpucha. Byłam tam dzisiaj -
          wiszą 2 plakaty z - chyba - różnymi obrazkami. Mogę się mylić bo nie
          przyglądałam się dokładnie. Ale teren jest ogrodzony tylko taśmą, te 200 ileś
          dni to niecały rok - od zera mieliby postawić tak szybko kościół? W zimie? Może
          to właśnie jakiś komitet wyborczy na zasadzie - oni chcą kościoła, my wam damy
          szpital/przedszkole/szkołę itd.
    • metaphysics Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 16.09.06, 14:44

obok kreca serial komediowy "dylematu 5"

na banerach sa dwa rozne koscioly i inne cyfry
      • zakosio brakuje 5 kościołów do 100% normy 16.09.06, 16:00
        budowa tam kościoła jest w przyszłości bardzo prawdopodobna. Przy okazji afer z
        przekazaniem działki rekreacyjnej przez kaczora czarnym w okolicy Kopy Cwila
        wyszło, że diecezja warszawska wydała zarzadzenie, że jeden kosciół ma
        przypadać na 10 tys. mieszkanców. Parafia WNP ma 40 tys. Stąd kler uwija się
        przy dwóch tematach: Kopy Cwila i ZWM obok szkoły, żebypodzielić swój rejon na
        3. Ursynów ma około 130 tys stałych mieszkańców plus Ci co bez meldunku.
        Oznacza to że 13 kościołów to bezpieczne minimun. Czyli brakuje jeszcze bodaj
        5, bowiem 8 juz stoi. 2 w wymienionych wyżej lokalizajcjach, jeden za Tesco.
        Pozostaje kwestia dwóch kolejnych. Może ktoś ma propozycje? ;)
        • fboy Re: brakuje 5 kościołów do 100% normy 16.09.06, 18:26
          Jeden kosciół ma przypadać na 10 tys. mieszkanców?? TOĆ TO GRANDA!!!! Jeden
          kośćiół na 1 000 mieszkańców!!!!
          Ponadto proponuję , na każdym podwórku kaplica a na skrzyżówaniu krzyż!
          70% pensji oddawać na Kośćiół obowiązkowo, pozostałe 30% na tacę oraz po kolędzie.
          • nessie-jp Re: brakuje 5 kościołów do 100% normy 18.09.06, 20:01
            Hm, to jakieś żarty z tymi 10 tys. parafian? Czy serio mówisz? Bo jak serio, to
            może ja się gdzieś przeniosę, żeby statystyk nie psuć... Zamiast budować nowy
            kościół, można przecież rozparcelować wiernych. ;=)
        • agatka_s Re: brakuje 5 kościołów do 100% normy 18.09.06, 12:44
          a moze jednak by szkole zbudowac ? Mysle ze wszyscy wierni byliby zadowoleni...
      • pbulko Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 17.09.06, 18:21
        Czy wiecie może, jak można to sprawdzić co to naprawdę jest - czy to podpucha
        (kręcą tam serial) czy faktycznie ma tam powstać kościół?
        • zakosio Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 17.09.06, 18:28
          sprawdze i jutro dam odpowiedź
          • polkagris Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 18.09.06, 13:00
            Powstaną 2 nowe kościoły, po dwóch stronach "płytowej drogi" na łączce za
            Tesco. Proboszczowie już rywalizują który z nich szybciej zakończy budowę -
            stąd dwa różne banery...

Słysząc lamenty antyklerykałów wojujących już dopowiadam, że powyższe to tylko
            prawda telewizyjna na potrzeby filmu Dylematu 5...

P.S. Wolałbym kościół, albo nawet dwa zamiast Tesco...

• silvio1970 do twórców Dylematu 5 19.09.06, 12:59
              polkagris napisał:

> Słysząc lamenty antyklerykałów wojujących już dopowiadam, że powyższe to
              tylko
              > prawda telewizyjna na potrzeby filmu Dylematu 5...

myslę że twórcy filmu mogliby sobie poczytać nasze forum bo świetnie widać że
              archetypy utrwalone w oryginalnej serii zankomicie sobie radzą nie tylko w
              nowych czasach ale i w nowej, wirtualnej rzeczywistości.

wciąż mamy ciecia terrorystę tym razem motywującego mieszkańców do kopania
              tuneli i budowy osiedlwego highwayu, który na gruncie prywatnym okazuje się
              zapalonym ekoloiem protestującym przeciwko budowie stacji benzynowej i
              poszerzeniu drogi osiedlowej. mamy kilu klakierów, tłumy obojetnych i
              niezorientowanych i kilku dyżurnych dysydentów, dla których ucieczki spod
              cieciowej miotły sa jedynie intelektualną rekreacją.

mamy społecznosć forumową, która wznosi wirtualne kościoły tylko po to by
              zawczasu opluć rzeczywiste projekty. Jednoczesnie od tego samego kościoła
              domaga się by budował szkoły i przedszkola a następnie zamieniał je w lokalne
              oddziały Hogwart. wybiera sobie sejm i prezydenta tylko po to żeby sobie z
              nich dworować i bezustannie kwestionować legalność dokonanego wyboru.

jest super
              • java9 Re: do twórców Dylematu 5 19.09.06, 13:08
                piękny scenariusz by był ;)
    • nandinka Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 18.09.06, 14:42
      Jeśli to prawda, to jakaś paranoja!!! Kościół koło kościoła a jedno jedyne
      przedszkole państwowe na całe Kabaty. Moja córeczka rok temu tylko dlatego tam
      się dostała bo miałam sporo szczęścia i... jestem samotną matką. Na jedno
      miejsce w przedszkolu a nie w kościele:) przypada 5-6 dzieci. Myślę, że na
      Mokotowie jest mniej kościołów niż u nas. Nic nie mam przeciwko kościołom jako
      takim ale oczekuję trochę racjonalizmu i życiowego podejścia od władz naszej
      gminy. Przecież wiadomo, że na Kabatach zdecydowanie przeważają ludzie młodzi,
      którzy tym samym posiadają albo zamierzają posiadać dzieci. Ciekawa jestem
      gdzie te dzieci np. w wieku przedszkolnym się podzieją? Rodzice są zmuszeni
      wybierać między nie pracowaniem jednego z nich, opiekunką, dziadkami lub
      przedszkolami prywatnymi, których jest dużo ale opłaty oscylują w granicach
      1000 zł. Jeśli tak dalej będzie to przedszkola prywatne to będzie złoty
      interes. Władze w naszej gminie bez problemu posiadają grunty dla nowych
      spółdzielni i kościołów, ale z przedszkolami i szkołami jest wielki problem,
      wstyd!!!! To się nadaje do programu "Uwaga" albo do gazety.
      Pozdrawiam rodziców z Kabat:)
      • silvio1970 co jeszcze ma ci Kościół zorganizować? 18.09.06, 14:48
        nandinka napisała:

> Jeśli to prawda, to jakaś paranoja!!! Kościół koło kościoła a jedno jedyne
        > przedszkole państwowe na całe Kabaty.

do Kościoła masz o to pretensje? a jak już zrobią przedszkole czy szkołę to
        zaraz bedzie wpierdzelanie się w zasady, pieprzenie o indoktrynacji i państwie
        wyznaniowym.

Przedszkola leża w gestii władz samorządowych, więc masz okazję by wyrazić
        swoją dezapropbatę dla istniejącego stanu rzeczy. Możesz też sobie
        zorganizowac przeszkole za swoje prywatne pieniądze, być może te same które
        nigdy nie trafiły na tacę
        • agatka_s Re: co jeszcze ma ci Kościół zorganizować? 18.09.06, 14:51
          chyba chodzi o grunt na ktorym taki kosciol (juz abstrahujac czy to prawda czy
          fikcja filmowa !!!) powstanie.

Ja zawsze slysze ze szkoly nie ma gdzie postawic bo brak terenu.

• nandinka Re: co jeszcze ma ci Kościół zorganizować? 18.09.06, 14:56
          Jeżeli nie zauważyłeś to nie czepiam się kościołów jako takich. Mam pretensję
          do władz gminy, że nie myślą o tzw. przyszłości i nadzieii narodu. Ale fakt, tu
          się przyznaję, nawet nie wiem kto zasiada we władzach samorządowych na
          Ursynowie. Napewno to sprawdzę i pójdę na wybory:).
          Pozdrawiam
      • almami Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 18.09.06, 16:57
        trzeba bylo sprawdzic gdzie kupuje sie mieszkanie......
        • nandinka Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 18.09.06, 20:23
          Mieszkam na Kabatach już prawie 10 lat. Mój dom był jednym z pierwszych.
          Pamiętam, że mogłam się opalać przed moim blokiem a jak szłam na spacer pod las
          często nikogo nie spotykałam. Rozumiem, że takie są realia - osiedle musi się
          rozwijać. Ale denerwuje mnie to wykorzystywanie do przesady nawet "kawałka
          trawnika" żeby postawić nowy dom i upchnąć niemalże na siłę w nim ludzi jak
          sardynki każąc im jeszcze za to "niemało" zapłacić. Wiem, że działki na
          Kabatach są potwornie drogie ale nawet na starym Ursynowie nie ma takiego
          zagęszczenia jak tu, mogę niemalże zajrzeć sąsiadom do kuchni. Nigdy bym na
          początku nie pomyślała, że mogą tak blisko siebie wybudowywać domy. I skoro tak
          chętnie władze gminy wydają pozwolenia na budowę coraz to nowych domów
          (kościołów), dziwi mnie krótkowzroczność wyżej wymienionych: jedno jedyne
          przedszkole i szkoły państwowe tak przepełnione, że dzieci chodzą już na 3
          zmiany. Fakt, że nie każdego stać na zamieszkanie tutaj ale często się
          zapomina, że dużo ludzi pobrało kredyty nawet na 30 lat i nie każdego jest stać
          na opiekunkę lub przedszkole prywatne. Samorządowcy chyba o tym zapominają.
          • almami Re: Nowy kościół na Kabatach???? Tragedia!! 19.09.06, 07:28
            ćwierć wieku temu jeździłem do szkoły z Ursynowa do Pyr. Czasami wracaliśmy
            pieszo przez Las Kabacki do domu. Tam gdzie stoi Twój dom były dzikie działki z
            owocami.....)))) Pięknie było. Teraz zmieniając mieszkanie na większe nawet nie
            myślę o nowych , zamkniętych osiedlach z sąsiadem/sąsiadką topless w oknie ))))
            Masz rację , kadencja władz trwa 4 lata - co będzie potem to już nikogo nie
            interesuje(
            pozdrawiam
    • 3guziec Re: A co lepszy dom masonerii? 18.09.06, 14:46
      Kościół sie tam buduje dla niewierzacych praktykujacych. Jest taka kategoria
      ludzi. Nie dają żadnego świadectwa wiary.
      • metaphysics Re: A co lepszy dom masonerii? 18.09.06, 16:01

prywatne przedszkola to wcale nie sa takie kokosy, wystarczy szybka kalkulacja
        no chyba, ze ma wielu sponsorow i jeszcze jakies dofinansowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka