Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe kobiet pracujących

IP: 81.15.254.* 20.05.04, 19:06
Chciałam się podzielić jednym z łatwych przepisów na pyszne ciasto drożdżowe
(smakuje mnie i mojej rodzinie).
Oto przepis:
1)składniki
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj ( w tym jedno do posmarowania wierzchu ciasta)
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 4,5 szklanki mąki

2) wykonanie
Drożdże, mleko, 4 jaja i cukier dokładnie wymieszać i zostawić na 6-8
godzin. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu 1 kostkę rozpuszczonegi i
schłodzonego masła, 4,5 szklanki mąki i aromat. Ciasto dokładnie wymieszać
łyżką i wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką dużej blaszki.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (3 czubate
łyżki cukru pudru, 5 dkg masła i mąki tyle, aby zagnieść ciasto dające sie
utrzec na tarce od buraków). Piec w średni gorącym piekarniku.
- Smacznego!-

Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze 20.05.04, 19:17
      To ja robie jeszcze latwiejsze ;-)
      5 dkg drozdzy, pokruszyc, posypac lzyka cukru i lyzeczka maki, zlac cieplym
      mlekiem. Odstawic w cieple miejsce. W tak zwanym miedzyczasie wymieszac make
      (okolo 3-4 szklanek) 3/4 szklanki cukru, 1 albo 2 jajka, kilka lyzek maki
      kukurydzianej(nieobowiozkowo) 1/4 szklanki stopionego masla lub oleju,
      rodzynki, orzechy itp.. Dodac drozdze, jeszcze mleka, wymieszac. Wylozyc do
      blachy.Na wierzch mozna ulozyc kleksy dzemu lub powidel, posypac kruszonka
      (maka cukier maslo proporcje okolo 1:1:1), a nawet posypac corneflakesami,
      ladniej wyglada.
      Postawic w cieplym miejscu, niech troche podrosnie i potem do piekarnika
      nagrzanego do 180 stopni na okolo 45 minut.
      Zdaje sobie sprawe, ze to dosc beztroski przepis, ale ja jestem drozdzowa
      czarownica :-) Robie takie ciatsa, ze wszytskim oczy wychodza ;-))) a wogole
      sie nie przejmuje rosnieciem i tymi wszytskimi sparwami. Czassem wogole nie
      czekam,az cokowliek wyrosnie, od razu wkladam do piekarnika i ZAWSZE wychodzi
      puchate. Rodzina mnie przynajmniej raz w tygodniu napastuje o to ciasto. Moze
      dla tego, ze nie lubie jesc takich ciast, tylko bardzo lubie je robic :0
      • Gość: alice Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze IP: 81.15.254.* 20.05.04, 19:25
        Rzeczywiście, twoje ciasto jest łatwiejsze i ciekawsze, muszę jutro wypróbować.
        To moje bardzo wyrasta, czasami też dodaję bakalie, ale i bez nich jest
        smaczne. Pozdrawiam.
        • cynamoon6 Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze 20.05.04, 19:33
          Ono zawsze wychodzi. Daj znac, jak Ci poszlo.
          • Gość: alice Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze IP: 81.15.254.* 20.05.04, 19:37
            ok - odezwę się w sobotę.
            • bm_ka Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze 20.05.04, 21:04
              Ja też piekę ciasto drożdżowe ale moje rośnie trzykrotnie i wyrabiam je ok.25
              minut, jest przepyszne ale ooooogromnie czasochłonne! Jak Wy to robicie że Wam
              w tak uproszczonym przepisie, "wychodzi"? :-))
              • Gość: Cynamoon Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze IP: *.it / 62.233.189.* 21.05.04, 15:57
                Nie wiem. Drozdzowe zawsze wychodzi. Mojej mamie i ciotce rowniez. Z tym, ze z
                tej trojki ja sie najmniej przejmuje zasadami obowiazujacymi przy pieczeniu
                drodzowego. Jedyne, do czego sie stosuje, to "nastawione drozdze" stawiam w
                cieplmy miejscu, a gotowe ciasto wkladam do nagrzanego piekarnika.
                Moze tez istnieje cos takiego, jak "dobra reka" i moze ja ja mam?
                Ale wlasciwie dlaczego mialoby nie wyjsc innym, skoro wychodzi mnie?

Musze sie przyznac, ze lubie ciasta z lekkim zakalcem,twarde, gliniaste albo
                nieudane, czasem sa ciekawe w smaku (rodzinka puka sie w czolo) ale jakos
                jeszcze mi sie nie udalo takiego zrobic:-)
                Ale cos za cos, sa rzeczy w kuchni, ktore mi niezbyt wychodza :-)
                • linn_linn Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze 21.05.04, 16:18
                  Dobrze robisz, ze sie nie przejmujesz. To wszystkie te zasady powodowaly, ze
                  mialam problemy ze zrobieniem tego ciasta / tzn. nie bylo nigdy tekie, jak byc
                  powinno /. Potem na Mniamie nauczylam sie robic ciasto drozdzowe z lodowki.
                  Wyszlo bardzo dobre. Sprawe uproscilo jeszcze bardziej kupienie maszyny do
                  chleba.
              • Gość: kucharka z przypad Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 18:44
                Ciasto wstawiam do miksera i wyrabia sie 20 minut , a ja w tym czasie "gadam
                przez telefon")
      • chloee Re: ciasto drożdżowe-jeszcze latwiejsze 08.09.04, 11:52

hej

pare dni temu wygrzebalam sobie ten przepis i zrobilam wg niego placuszek ze
        sliwkami... robilo sie faktycznie prosciutko i smakowal nawet... ale nie wyrosl
        mi! :( dlaczego?! ja sie pytam ;-)
    • Gość: alice Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: 81.15.254.* 21.05.04, 16:31
      Przy wykonywaniu ciast drożdżowych , staram się utrzymać ciepło w
      pomieszczeniu, a to przeze mnie podane też czasami wyrabiam dłużej łyżką lub
      dłonią, ale to nie konieczne, bo i tak wyrośnie. należy pamiętać, że do ciasta
      drożdżowego należy dodac szczyptę soli, najlepiej do ubijanych żółtek, a wypiek
      będzie pulchniejszy i bardziej żółty. pozdrawiam.
      • Gość: Cynamoon Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: *.it / 62.233.189.* 21.05.04, 18:23
        Tak, aj tez dodaje odrobine soli. Do wszytskich ciast zreszta.
        Ale -uwaga- soli nie wolno dodawac do rozczynu!
        Chemik mi powiedzial :-)
        (gdzies spotkalam sie z takim przepisem)
        • Gość: alice Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: 81.15.254.* 22.05.04, 19:56
          Upiekłam p. Cynamoon ciasto wg twego przepisu. Smaczne, lekkie (bo niedużo
          tłuszczu). Dałam jajko i 2 żółtka, no i rodzynki (zapomniałam o skórce
          pomaranczowej).Wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam posiekanymi
          migdałami i cukrem. Wyrosło ładnie. Właśnie teraz dałam je swojej rodzinie.
          Widzę, że smakuje.
          Gdybyś była z mojej miejscowości, zaprosiłabym na degustację.
          Pozdrowienia.
          • Gość: Cynamoon Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: *.it / 62.233.189.* 23.05.04, 14:00
            Wiec degustuje wirtualnie ;-)
            Ciesze sie, ze smakuje.
            Mozesz tez kiedys sprobowac i bez tych zoltek, wcale nie jest "biedne" w smaku,
            na prawde, tylko bardziej light ;-)
            • linn_linn Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących 14.09.04, 15:53
              Cukier musi byc blisko drozdzy, a sol daleko od nich. Sol i cukier odpowiadaja
              za wlasciwe wyrastanie ciasta / nie za szybkie, nie za wolne /.
              • Gość: kucharka z przypad Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 18:53
                Rodzynki wkladam do butelki i zalewam rumem lub brendy, zakrecam butelka) Jak
                pieke ciasto drozdzowe to rodzynki, cudownie pachnace wysypuje z butelki))
                Ostatnio lezaly w butelce 2 tygodnie.
              • Gość: Aneta Re: ciasto drożdżowe kobiet pracujących IP: 81.15.254.* 14.09.04, 19:01
                Mi zawsze drożdżowe ciasto wychodzi takie sobie, bez rewelacji, więc chętnie
                wypróbuję któryś z podanych przez Was przepisów. I to chyba jutro. Napiszę
                potem jak wyszło. Dzięki za przepisy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka