Dodaj do ulubionych

konfitura z cytryny do herbaty

IP: *.chello.pl 03.11.04, 21:29
dostalam w sloiczku, kupione, z materialowa nalepka: konfotura cytrynowa...
bylo takie pyszne... widzial moze ktos z was totow Warszawie... albo wie jak
zrobic

dzieki z gory i z dolu
malgosimi
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: konfitura z cytryny do herbaty 03.11.04, 21:40
      Mam ksiazkę "przetwory z owoców i warzyw" M. Patten. Pełno tam ciekawostek w
      stylu marmolada z gorzkich pomaranczy itp
      Podejrzewazm ze z cytryn tez jest
      ale raczej cytowac nie będe, co ? Prawa autorskie itp..
      m.
      • Gość: malgosimi Re: konfitura z cytryny do herbaty IP: *.chello.pl 03.11.04, 22:21
        ach, widzialam to w ksiegarni! warte kupienia, jak myślisz (nie robie
        przetworów, ale dla konfitury z cytryny zrobilabym wyjatek)

dzieki Marghe, jak zwykle

malgosimi
        • marghe_72 Re: konfitura z cytryny do herbaty 03.11.04, 22:22
          Bikont i Makłowicz bardzo zachwalali.
          Mnie sie podoba. Pomysły sa interesujące.. marynaty wszelakie, galaretki ,
          chutneye
          Jestem za kupnem:) Koszt 29,90
    • Gość: qd Re: konfitura z cytryny do herbaty IP: 195.205.248.* 04.11.04, 09:34
      Wiem jak zrobić, bo sama robię od wieeeeeelu lat.

Trzy cytryny całe prządnie wyszorować, zalac wodą w garnuszku i gotowac gotowac
      gotować " aż słomką można przekłuć" . W praktyce, jeśli paznokiec twoj wlasny
      skorke przebije bez trudnosci, to gotowe. Niech ostygna w wodzie co sie
      gotowaly. Potem wode wylac, a cytryny cieniutko pokroic, wyrzucajac
      jednoczesnie pestki(praktycznie pokrojona jest skorka, a miazsz to mazia sie
      robi).
      Zrobic syrop z 1 szklanki cukru i cwierc szklanki wody, Na gotujący wrzucic
      pokrojone cytryny.No i gotowac na malym ogniu potrząsając od czasu do czasu.
      Akurat to potrząsanie ( NIE MIESZAĆ) jest ważne. Jak się skórki zrobią
      przezroczyste, nasiąknięte cukrem, to gotowe.
      Jeśli konfitura slabo wysmażona, to niestety pleśnieje dośc szybko, ale jest
      smaczniejsza. Mozna gorącą skladac do malych słoiczkow, wyparzonych, no i
      powinno sie zassac-wowczas dlugo moze stac.
      Mozna mocniej wysmazyc, ale traci nieco uroku.

Ja robie z tymi konfiturami kruchy torcik ( kruche, konfitura, kruche)z kremem
      cytrynowym na wierzchu.

Pozdrawiam
      Qd wielbicielka cytryn
      • julsza zrobilam wczoraj 05.11.04, 14:57
        a ze nie mam doswiadczenia w tzw. przetworach, wiec wszystko na wyczucie.
        wyszla taka bardziej przesmazona, bo wpadajaca w lekko brunatny kolorek. chyba
        odrobine za grubo pokroilam. jak na moj gust to jest za slodka i chyba next
        time sprobuje zrobic z mniejsza iloscia cukru. a moze jak wystygla to jest inny
        smak (probowalam na goraco, a rano nie mialam jakos ochoty).
        i moze mi ktos wyjasnic dlaczego potrzasac, a nie mieszac??? o co w tym
        chodzi???
        • marghe_72 Re: zrobilam wczoraj 05.11.04, 14:59
          Tez zrobiłam. Tylko nie wiem dlaczego nie spróbowałam :)
          Ale nadrobię.
          Mieszałam..
          m.
          • julsza Re: zrobilam wczoraj 05.11.04, 15:45
            to wymienimy w poniedzialek uwagi o smaku. moja ma jeszcze taki gorzkawy
            posmak.
            czy oprocz dodania do herbaty ma ona jeszcze jakies zastosowanie?
            • Gość: marghe_72 Re: zrobilam wczoraj IP: *.acn.waw.pl 05.11.04, 16:27
              wymienimy jak otworzę:)ok. Dam znać
              m.
      • quba Re: konfitura z cytryny do herbaty 08.11.04, 10:16
        zrobilam te konfiture ale wyszla bardzo gorzka
        jak myslicie czy to wina gatunku owocow czy tez gapa ze mnie niemilosierna i
        zrobilam ja zle ?
        pozdrawiam
    • Gość: goska Re: konfitura z cytryny do herbaty IP: *.gizycko.mm.pl 04.11.04, 13:47
      Znalazłam przepis na marmoladę cytrynową:

"Marmolada cytrynowa

U nas w Kaliforni pomarańcze i cytryny są w każdym ogrodzie, więc surowiec jest
      za darmo. Ponieważ lubię robić zaprawy, często robię marmoladę pomarańczową, a
      w tym roku po raz pierwszy zrobiłam cytrynową. Dla mnie sensacja - kwaśna, ale
      nie wykręca, świetna na chleb, szczególnie słodkie bułki, no a rozpuszczona w
      herbacie czy w wodzie daje doskonałe napoje.
      Robię ja tak (można podzielić proporcjonalnie i zrobić mniejszą)
      Potrzeba 35 cytryn i cukier.
      Z 10 cytryn wyciskamy sok i wyrzucamy skóry. 10 cytryn mielimy w calości w
      blenderze lub maszynce do mięsa. Z reszty cytryn (15) obieramy cieniutko skórę,
      najlepiej taką metalowa obieraczką do kartofli. Te skórki kroimy na cienkie
      paski. Z obranych cytryn wyciskamy sok, resztę odrzucamy. Cały sok łączymy w
      EMALIOWANYM garnku z cukrem w proporji objetościowej 1 szklanka soku/1,5
      szklanki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu aż farfocle z cytryny zaczną być
      przeźroczyste. W tym momencie dodajemy skórki i gotujemy na małym ogniu, aż
      skórki będą przeźroczyste. Teraz dodajemy całe zmielone cytryny i gotujemy na
      małym ogniu, bardzo często mieszając, aż będzie dżem. W połowie tego mieszania
      próbujemy, i jeśli jest straszliwie kwaśny, dodajemy więcej cukru. Stanie się
      on złoto-brązowy. Aby się upewnić, że jest gotowy, robimy tak: trzymamy
      talerzyk w zamrażalniku, gdy dżem wydaje się gotowy, kapiemy pół łyżeczki na
      talerzyk i po chwili próbujemy, czy jest odpowiedniej konsystencji. Jak nie, to
      jeszcze raz to samo po 10 minutach. Nastepnie ten wrzący gorący dżem przelewamy
      do słoików i natychmiast zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcia do góry nogami."
      www.kuchnia.com.pl/DiD/przetw.html
      • Gość: Ewa Re:muszę się pochwalić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:48
        Przed chwilą skończyłam, zrobiłam konfiturkę z cytryn (ale z 4 dużych)
        POEZJA! ależ to jest mniamnuśne!
        wyszło mi super, konfitura jest żółciutka, słodka ale nie jest wogóle gorzka.
        Musiałam to szybko wkładać do słoiczków bo pewnie bym to wszystko wszamała
        takie dobre.
        Jutro lecę po następne cytrynki!
        pozdrawiam
        • Gość: charlotte Re:muszę się pochwalić! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 13:05
          Według którego przepisu robiłaś? Co do zastosowania, to widziałam w "Smakach i
          Aromatach" przepis na szarlotkę z jabłkami, tzn. kruche, na to czątki jabłek i
          posmarowane na końcu marmoladą cytrynową.
          • quba Re:muszę się pochwalić! 08.11.04, 13:12
            robilam wg tego przeisu : Trzy cytryny całe prządnie wyszorować, zalac wodą w
            garnuszku i gotowac gotowac
            gotować " aż słomką można przekłuć" . W praktyce, jeśli paznokiec twoj wlasny
            skorke przebije bez trudnosci, to gotowe. Niech ostygna w wodzie co sie
            gotowaly. Potem wode wylac, a cytryny cieniutko pokroic, wyrzucajac
            itd..
            ale wyszla gorzka
            da sie wypic w herbacie ale zjesc by sie juz nie dalal

pozdrawiam
        • julsza a co zrobilas, ze nie jest gorzka? n/t 08.11.04, 13:24

• dagg Re:muszę się pochwalić! 10.11.04, 14:35
          Hej Ewa, co z którego przepisu korzystałaś?
          Może to czy są gorzkie zależy od samych cytryn??
          Pozdrawiam
          Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...
          • Gość: jacek1f Re:muszę się pochwalić! IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:39
            Też zrobiłem z 4 cytryn, dalem ciut wiecej cukru - wyszły swietne... Juz nie
            mam i musze robic znowu, mniam :-))
            • Gość: Ewa Re:zrobiłam tak jak Jacek:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 00:48
              z 4 cytryn i więcej cukru.
              myślę że też zależy chyba od cytryn.
    • Gość: angel Re: konfitura z cytryny do herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:43
      ja tez zrobilam!!! wyszlo nawet dobre, choc troszke mi przeszkadza gorzkawy
      posmak. ale mysle ze to wina cytryn.... po ich pokrojeniu, gby olizalam
      paluszki ;-) byly one o dziwo gorzkie a nie kwaśne!! nastepna proba z
      pomaranczami :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka