Gość: Gonia IP: 62.29.137.* 18.10.05, 11:18 Obił mi się taki przepis o uszy, a że kalafior w domu zalega chętnie bym zrobiła. Czy ktos ma może przepis? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bagatella Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 11:28 bardzo prosze, to jedno z moich ulubionych dan i ponoc wszystkim bardzo smakuje: podsmazyc cebulke i dodac mieso mielone, gdy sie zrumieni dodac 2-3 zabki czosnku. gorace jeszcze mieso wylozyc do formy do zapiekania i posypac tartym serem, na to wyrzucamy ugotowane rozyczki kalafiora i zalewamy mieszanka: 200ml smietany, natka pietruszki, 1 jajko, sol, pieprz i papryka w proszku. piec przez pol godziny w temp. 200 stopni i zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 213.17.230.* 18.10.05, 11:33 Ale kalafior miał być "nadziany". Też o tym ostatnio słyszałam, ale nie widziałam, ani nie jadłam. To mielone mięso ma być włożone w zblanszowany kalafior wydrążony od strony łodygi jakoś tak cwanie, żeby się nie rozwalił i wytrzymał potem dalsze zapiekanie. Tak to zrozumiałam. Bo to nie jest zwykła zapiekanka z kalafiorem, czy czymkolwiek innym. Bardzo lubię kalafiory, więc mi brzmiało smacznie, ale strach przed rozwaleniem wszystkiego w breję mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagatella Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 11:46 upss, chyba za szybko przeczytalam, masz racje ze autorce chodzilo o nadzianego kalafiora. nie robilam jeszcze, ale droga dedukcji postapilabym nastepujaco: calego kalafiora podgotowac na pol twardo i wydrazyc srodek, pozostawiajac dosc grube scianki i faszerowac jak napisalam plus wydrazony srodek kalafiora, to cos tak jak z faszerowana cebula czy kalarepka Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 11:55 Nic nie trzeba wycinać, zwyczajnie farsz doprawiony jak na gołąbki czy kotlety mielone "upychasz" pomiędzy różyczkami kalafiora i dusisz pod przykryciem w piekarniku pod beszamelem, sosem pomidorowym, sosem grzybowym czy jakim sobie chcesz. Pod koniec (jakieś 30-40 min) wierzch posypujesz serem i zapiekasz. Cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
anniac2 Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 11:52 Dawno temu robiliśmy tę potrawę u nas w domu. Kalafior podgotować.Mięso mielone przygotować tak jak na kotlety, dodać do mięsa trochę musztardy. Ona nadaje fajny smak.Upychasz to mięso jak się da pomiędzy łodygi kalafiora. Zawijasz całość w folię aluminiową i pieczesz trochę ponad godzinkę w piekarniku.Po upieczeniu zrobić na patelni zasmażkę z masełka i bułki tartej i polać tym kalafior. Kroić jak tort. Dobrze smakuje z ketchupem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 22:31 Akurat się ostatnio natknęłam, więc podaję linkę: www.gotowanie.wkl.pl/przepis9255.html Przepis niewypróbowany, ale zamierzam przyrządzić w najbliższym czasie. Jesli będziesz pierwsza to napisz, proszę, jak wyszedł. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 213.17.230.* 19.10.05, 08:52 Wszystko zrobiło się jasssssssssne. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Do zapiekania ten kalafior jest ułożony "zielonym do góry"? - jak to było w starym kawale. Wydaje mi się, że jeśli leży w takiej pozycji, jak rośnie, to mięso może powypadać, a jeśli leży korzonkiem w górę, to w miarę duszenia kwiat robi sie coraz bardziej miękki i to wszystko siądzie. Moze za bardzo filozofuję, ale mnie oświećcie, proszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.10.05, 09:14 juz dawno podawałam ten przepis. tak,kalafior "zielonym " do góry ;) i proponuję mocniej przyprawić mieso. Odpowiedz Link Zgłoś