Dodaj do ulubionych

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym

IP: 62.29.137.* 18.10.05, 11:18
Obił mi się taki przepis o uszy, a że kalafior w domu zalega chętnie bym
zrobiła. Czy ktos ma może przepis?
dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: bagatella Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 11:28
      bardzo prosze, to jedno z moich ulubionych dan i ponoc wszystkim bardzo smakuje:

podsmazyc cebulke i dodac mieso mielone, gdy sie zrumieni dodac 2-3 zabki
      czosnku. gorace jeszcze mieso wylozyc do formy do zapiekania i posypac tartym
      serem, na to wyrzucamy ugotowane rozyczki kalafiora i zalewamy mieszanka: 200ml
      smietany, natka pietruszki, 1 jajko, sol, pieprz i papryka w proszku.
      piec przez pol godziny w temp. 200 stopni i zycze smacznego
      • Gość: zadumana Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 213.17.230.* 18.10.05, 11:33
        Ale kalafior miał być "nadziany". Też o tym ostatnio słyszałam, ale nie
        widziałam, ani nie jadłam. To mielone mięso ma być włożone w zblanszowany
        kalafior wydrążony od strony łodygi jakoś tak cwanie, żeby się nie rozwalił i
        wytrzymał potem dalsze zapiekanie. Tak to zrozumiałam. Bo to nie jest zwykła
        zapiekanka z kalafiorem, czy czymkolwiek innym.
        Bardzo lubię kalafiory, więc mi brzmiało smacznie, ale strach przed rozwaleniem
        wszystkiego w breję mam.
        • Gość: bagatella Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 11:46
          upss, chyba za szybko przeczytalam, masz racje ze autorce chodzilo o nadzianego
          kalafiora.
          nie robilam jeszcze, ale droga dedukcji postapilabym nastepujaco: calego
          kalafiora podgotowac na pol twardo i wydrazyc srodek, pozostawiajac dosc grube
          scianki i faszerowac jak napisalam plus wydrazony srodek kalafiora, to cos tak
          jak z faszerowana cebula czy kalarepka
        • ba_nita Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 11:55
          Nic nie trzeba wycinać, zwyczajnie farsz doprawiony jak na gołąbki czy kotlety
          mielone "upychasz" pomiędzy różyczkami kalafiora i dusisz pod przykryciem w
          piekarniku pod beszamelem, sosem pomidorowym, sosem grzybowym czy jakim sobie
          chcesz. Pod koniec (jakieś 30-40 min) wierzch posypujesz serem i zapiekasz.
          Cała tajemnica.
    • anniac2 Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 11:52
      Dawno temu robiliśmy tę potrawę u nas w domu. Kalafior podgotować.Mięso mielone
      przygotować tak jak na kotlety, dodać do mięsa trochę musztardy. Ona nadaje
      fajny smak.Upychasz to mięso jak się da pomiędzy łodygi kalafiora. Zawijasz
      całość w folię aluminiową i pieczesz trochę ponad godzinkę w piekarniku.Po
      upieczeniu zrobić na patelni zasmażkę z masełka i bułki tartej i polać tym
      kalafior. Kroić jak tort. Dobrze smakuje z ketchupem. Smacznego!
    • akabe Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym 18.10.05, 22:31
      Akurat się ostatnio natknęłam, więc podaję linkę:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis9255.html
      Przepis niewypróbowany, ale zamierzam przyrządzić w najbliższym czasie. Jesli będziesz pierwsza to napisz, proszę, jak wyszedł.

Pozdrawiam :)
    • Gość: zadumana Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: 213.17.230.* 19.10.05, 08:52
      Wszystko zrobiło się jasssssssssne.
      Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Do zapiekania ten kalafior jest
      ułożony "zielonym do góry"? - jak to było w starym kawale. Wydaje mi się, że
      jeśli leży w takiej pozycji, jak rośnie, to mięso może powypadać, a jeśli leży
      korzonkiem w górę, to w miarę duszenia kwiat robi sie coraz bardziej miękki i
      to wszystko siądzie.
      Moze za bardzo filozofuję, ale mnie oświećcie, proszę:)
      • Gość: kojka Re: Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.10.05, 09:14
        juz dawno podawałam ten przepis.
        tak,kalafior "zielonym " do góry ;)
        i proponuję mocniej przyprawić mieso.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka