Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
      1998

1998

(20 wyników)
    • Czy ktoś z forumowiczów degustował to wino ? Rocznik jest dobry, literatura fachowa dobrze ocenia ten gatunek włoskiego wina z Piemontu. Mam okazję tanio zrobić mały zapas. To chyba jeden z tych gatunków, które mogą poleżeć jeszcze parę lat ( jak będzie dobre, to raczej parę miesięcy )
    • Czy to wino nadaje sie jeszcze do wypicia? O samym producencie udalo mi sie znalezc niewiele informacji, jedynie to, ze firma istnieje od 1705 roku. A jak z jakoscia ich produktow?
    • Gdzie jest haczyk? Pytam na poważnie, żadnych prowokacji pzdrw Tytus
    • Witam! czy ktos z szanownego grona forum wino gz mial do czynienia z tymi winami??? kupilem po butelce i czekaja na optymalny moment. jak wypije podziele sie notkam degustacyjnymi. moze ktos pil je lub z innych rocznikow, prosze o podzielenie sie notkami degustcyjnymi. a tak na marginesie, w swieta bozego narodzenia wypilem pauillac de chateau latour z 1997. mimo ze rocznik nie jest wspamnialy ale wino dalo mi duza przyjemnosc. polecam wszystkim! kapusta@konin.lm.pl
    • Od kilku miesięcy dostępne są w naszym kraju wina Felsiny - na dodatek w szerokim spektrum roczników. Mam pytanie do forumowiczów: który rocznik Fontarollo wart jest spróbowania ? Zakładam że 1997, ale móże również któryś z młodszych ? Będę wdzięczny za spostrzeżenia jeżeli komuś udało się degustować w/w supertoskańczyka.
    • w ostatnią sobotę, w towarzystwie Panaowcy, Joe-stru oraz naszych Lepszych Połówek wypiliśmy: Desiderio Merlot Cabernet Sauvignon 1998, Avignonesi (importer Bodega Marques): świetny, złożony bukiet, w smaku przeważa deska (trudno się dziwić, skoro wino było 30 miesięcy w beczce), ogólnie duże wino; Rosso di Montalcino Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona (imp. jw): bardzo fajne sangiovese, trochę lekkie nawet jak na rosso, ale OK, La Bernadotte 1997, AOC Haut Medoc, cru bourgeois, i...
    • Kochani forumowicze! Wrocilam z Portugalii i jestem ciagle pod wrazeniem. W ciagu 8 dni zjezdzilismy ten kraj glownie wzdluz (Porto, Coimbra, Fatima, Batalha, Lizbona, Algrave i wszechobecny ocean). O winach napisze pozniej, jak uporzadkuje notatki, glownie bedzie o vinho verde, bo zajadalam sie rybami. Znalazlam w Porto taka knajpke rybacka, gdzie za naprawde smieszne pieniadze objedlismy sie jak baki sardynkami z gilla (swiezo zlowionymi). Do tej pory mi sie snia po nocach, tak...
    • Torres(5)

Bedac na wakacjach na jednej z hiszpanskich wysp nie omieszkalem odwiedzic sklepow z winem a wlasciwie stoisk z winem w licznych "supermercado" . Poniewaz na winach hiszpanskich "rozumiem sie" slabo zaczalem testowac kilka czerwonych w umiarkowanej , choc dajacej normalnie w EU pewna satysfakcje cenie EUR 4-7 za flaszke . Wszystkie te wina jakies takie podobne , dla mnie jakby troche za kwasne , cecha wspolna to zazwyczaj ciekawy zapach przewyzszajacy znacznie smak , dlugosc itp. ...
    • Będę tam za tydzień. Wieczorem kolacja połączona z degustacją wina. Co pić a czego unikać? Coś tam znalazłem u Bieńczyka, ale nie ma to jak osobiste doznania. Proszę o podpowiedzi.
    • Znalazłem w cenie 28 PLN Banrock Station Chardonnay i Mataro-Grenache-Shiraz oba 1998 rok i mam w związku z tym dwa pytania: -czyż jest to raczej rocznik zbyt odległy, -cóż to jest ten mataro? Pozdrawiam
    • Już nie pamiętam kiedy poprzedni raz piłem Chianti, ale na pewno wieki temu. W tamtych czasach opleciona w koszyczek pękata butelka była dla mnie zwiastunem lepszego świata - ponętny wygląd jak silikonowy biust na krótko oczarował ale nie na tyle by uznać to wino za warte kolejnych grzechów. A potem "tak się jakoś złożyło..", że kieliszek prowadził mnie po zupełnie innych partiach Włoch. Nie bez znaczenia były tu pewnie nieciekawe wspomnienia octowego kwacha o aromatach cokolwie...
    • Jedno z lepszych win jakie pilem w przedziale 25-30 pln. Santana 100% Tempranillo 1998 Bodegas Victorainas (nalezy do Faustino). Bardzo pelne win0, czuc porzeczke i naturalnie mocno wanilie..........ale nie to jest najwazniejsze! To wino winno kosztowac 50 pln a kosztuje w warszawskim leclercu 23 pln.........POLECAM!!!
    • skoro mamy sezon na wojny, to przeprowadziłem w sobotę małą wojnę francusko - hiszpańską. Zawodnik hiszpański: Torres Gran Sangre de Torro 1998, Nicolas, 40 zł; zawodnik francuski: Duboeuf Moulin - a Vent 1998, Carrefour, 30 zł w promocji (normalnie 60). Obydwa wina były na teoretycznej granicy swojej "przydatności do spożycia", ale to chyba nie wpłynęło negatywnie na jakość. Gran Sangre, zdecdowany zwycięzca, to wino ciężkie, przyjemne, długie, niby masówka, ale z charakterem. Mo...
    • A co sadzicie o tym winie? Czy ktos zna? A mozwe ktos chcialby kupic, bo dysponuje swietnie przechowana butelka...
    • Ruffino ?(17)

Jestem miłośnikiem win włoskich. Wczoraj spotkała mnie miła niespodzianka , w moim ulubionym sklepie z winami pojawiła się oferta firmy Ruffino, ale dlaczego brakuje słynnej Ducale Gold Riserva. Czy może gdzieś jest? Rocznik 97 - rewelacja
    • Argentyna(17)

Cześć. Ciekaw jestem Waszych propozycji dotyczacych win z tego kraju. Mam z nimi więcej niż ograniczone doświadczenia. Piłem jakiś supermarketowy Malbec za ok18 PLN. Bardzo byle jakie. Oprócz tego Trivento reserva 1998 CS - Malbec, za ok. 35 złtoych. Też bez zachwytów, ot średnie. Wydawało mi się wtedy że przsadzili z dębiną zapominając o owocach. Znacie może coś dostępnego w Polsce , argentyńskiego , pysznego i najlepiej niedrogiego? Albo drogiego , ale za to zwalającego z nóg??? ...
    • Na pewno jest to Chile.Ja je dostalem ale, ale na pewno bylo kupione w kraju. Kamil
    • TOP 10(5)

Dzien dobry jeszcze w Starym Roku ... Proponuje zabawe na styczen : ulozenie listy 10 najlepszych win 2002 roku jesli chodzi o stosunek jakosc/cena - w 2 kategoriach : biale / czerwone (aby sie nie zgubic w wiekszej ilosci kategorii) Proponuje ograniczenie do win dostepnych na rynku polskim w dluzszym okresie czasu, w cenie do PLN 60. Pozostale punkty regulaminu ; - zawsze podajemy dokladna nazwe /miejsce zakupu/cene - jeden uczestnik podaje max...
    • Tradycyjnego watku z propozycjami przedweekendowymi nie bylo, to moze jakis poweekendowy. Prosze sie spowiadac, konfesjonal otwarty... Ja pilam Alcamo Rapitala, wrazenia na watku "Alamo". Pozdrawiam, Gaga
    • Drodzy wspolforumowicze! Obiecaliśmy już dawno temu, że sporządzimy „winiarską” relację z wakacji. Skoro tak to niniejszym dotrzymujemy danego słowa i oto, lo and behold, obiecana relacja. Swój przyjazd do pięknej Prowansji uczciliśmy kolacyjką w dosyć przypadkowo wybranej knajpce, która, jak się okazało, przyrządzała najwspanialsze małże jakie można sobie wyobrazić. Małże – żyjątka wodne, wiadomo – lubią pływać. I bardzo pięknie się pogodziły z uroczym bi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się