2009

(38 wyników)
  • Był już taki wątek założony przez vice versa ale jest zarchiwizowany a w związku tym nie można do niego coś dopisać. Dlatego zakładam nowy. Kuczyński o Tobinie: Podatek Tobina, czy nowa waluta rezerwowa? kuczynski.blogbank.pl/2009/09/09/podatek-tobina-czy-nowa-waluta-rezerwowa/ Zezowaty Zorro - Tobin - TAG zezorro.blogspot.com/search/label/Tobin wątek Vice_versa: forum.gazeta.pl/forum/w,17007,22664616,22664616,Podatek_Tobina_.html?t=1257603099242 I na koniec dzisiejsza wiadomość...
  • 2009(8)

Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego. Oto prognozy gościa z którym się zgadzam: tinyurl.com/GaryShilling2009 s&p 500 will go to 600 home prices will decline by another 20% consumer goods companies will go down now Buy dollar, Corp and Muni bonds
  • Przyglądam się danym dotyczącym produkcji przemysłowej za styczeń i nie mogę się nadziwić, że jeszcze nikt nie zrewidował prognoz PKB na 2009 rok. Moj typ to PKB w 2009 roku: -3% i to uważam za umiarkowany optymizm. Zakładam, że nie załamie się system bankowy, a drogie euro spowoduje substytucje importową (bo na ożywienie eksportu nie ma co liczyć). Nie wiem, jak można twierdzić, że nie będzie recesji. Musiałby się zdarzyć jakiś cud w drugiej połowie roku, bo początek roku jest be...
  • Zważywszy, że (na szczęscie :) wciąż jest to forum 'Polityka' i Gospodarka, pozwalam sobie skromnie założyć ten wątek. Wątek, którego uważam że brak, zwłaszcza patrząc na ważkość tematu. Wiem, że wyleje się tu masa komentarzy na poziomie technicznym, ale nie należy zapominać o aspektach czysto politycznych czy ideologicznych omawianych procesów w ekonomii. Polityka i ideologia wciąż stanowi fundament i tło światowych rozstrzygnięć. Aby (mam nadzieję) sprowokować dyskusję, pozwolę s...
  • Zdecydowanym faworytem jest wkroczenie na swiatowa scene grupy G-20. Kryzys umozliwil zebranie najwazniejszych panstw przy jednym stole. Jest to swego rodzaju rzad swiatowy (czy jego zalazek) w sprawach gospodarczo-finansowych. Wasze typy?
  • Moze nic nowego nie powiedzial, czego by nikt tutaj juz dawno nie wiedzial, ale mowi ciekawie. Jezeli ktos ma czas na zmarnowanie w mily sposob, prosze bardzo :) www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
  • I znowu działania pozorowane ze strony USA ws. wzmocnienia bezpieczeństwa Polski. A Polacy dalej ślepy bandwagoning....: 07.12. Londyn (PAP/Reuters, Media ) - Przeznaczona do stacjonowania w Polsce bateria amerykańskich rakiet Patriot to jednostka szkolna, której nie zamierza się uzbrajać w rzeczywiste pociski - głosi ujawniona przez Wikileaks depesza ambasadora USA w Warszawie z lutego 2009 roku. Depesza należy do zbioru 250 tys. tajnych dokumentów Departamentu Stanu, przejętych przez po...
  • Zycze wszystkim zdrowych i pogodnych Swiat i prosze nie przejmowac sie pesymistycznymi wiesciami ze swiata. Rownoczesnie jednak polecam goraco ponizszy artykul, poniewaz jest to dowod, ze najgorsze jeszcze ciagle przed nami. zerohedge.blogspot.com/2009/04/california-foreclosures-about-to-soar.html Ja ze swojej strony dodam, ze obecna sytuacja na rynku nieruchomosci rozni sie zasadniczo od tej z lat 2001-2003. Wtedy nie bylo takiego zalamania popytu na wynajem. Obecnie olbrzymia lic...
  • Ponieważ ta informacja jest wręcz horrendalna i była w kilku innych wątkach(grypa i szczepienia, przeludnienie, chemtrails, tajemnicza stronka z RPA) poruszana, a uważam, że warto jest to odrębnie przedyskutować i ostatecznie zinterpretować, wyjaśnić czy to ma miejsce, postanowiłem założyć wyłącznie poświęcony temu wątek. Ta sprawa jest kluczowa do rozstrzygnięcia, czy ktoś nas ordynarnie robi w konia kreując medialny humbug czy tego typu wydarzenia rzeczywiście miały i mają miejsce. Je...
  • Jest, nie ma, będzie plateau. W związku z tym, że się nie znam proszę o odpowiedzi.Jeżeli chodzi o termin to recesja to chyba jest ujemny przyrost PKB przez dwa kwartały z rzedu.
  • Nie mogę znaleźćlinka do art a bloomberga (ostatie 3 dni) w którym było o tym że nacjonalizacja pełna (przejecie assetów) = default w rozumieniu CDS. zatem nie rusza mnie taki nius www.nytimes.com/2009/01/23/business/worldbusiness/23sweden.html?ref=business Dodatkowo warto pamiętać że Yomama (Obama) zamierza zmienić reguły TARP i teraz chyba wielu po niego się nie zgłosi. Ja tu widzę większy problem....
  • czy po kredytach hipotecznych nadchodzi czas na masowe defaulty na kartach kredytowych? w sumie nic nowego, bowiem chociazby Przecinek pisal o tym juz dawno, jednak dopiero teraz trup wychodzi z szafy; gdzies na forum ponadto czytalem, ze gwaltownie zadluznie na kartach w USA, wiec problem narasta; Citi says credit card losses may rise through 2009 Bank suffers $1.4 billion hit from card-backed assets in latest quarter NEW YORK (MarketWatch) -- Citigroup said that it lost $1.4 bi...
  • Bony(20)

Ministerstwo Finansów sprzedało na przetargu bony 52-tygodniowe za 733,15 mln zł - podał resort w komunikacie. Szczegóły: Data przetargu 2.2 Rodzaj bonu 52 tyg. Podaż (mln zł) 900-1.000,0 Popyt (mln zł) 764,150 Sprzedaż(mln zł)733,150 Cena min 9.560,30 Cena śr 9.570,69 Cena maks 9.587,98 Rent maks 4,549% Rent śr 4,436% Rent min 4,250%
  • Jak wiadomo hipotetyczny wzrost PKB w Polsce był dzięki większej konsumpcji. (potwierdza to nawet propaganda) Sprzedaż wzrosła głównie dzięki samochodom z kratką i samochodom, RTV + meble. "Auta z kratką " główna przyczyna wzrostu sprzedaży to strach przed końcem odpisu vat, reszta to strach przed wyższym VAT. (toże eto propaganda potwierdza) Ale dokładnie jak to wygląda? Po tym jak w piewrszym krartale sprzedaż spadała, RTV AGD -16%, samochodów -14,1% żywności -7,7%!!!!! ksi...
  • Pan Minister rozbroił mnie stwierdzeniem: "Musieliśmy przełożyć znaczącą część wydatków z grudnia na styczeń. Nie mogliśmy ich wydać wtedy, bo mieliśmy nagły, ostry spadek dochodów."
  • Pojawiło się na forum kilka linków do tego tekstów. Moim zdaniem ta sprawa (i linki do wszystkich tekstów) zasługuje na oddzielny wątek. "Behind The Courtain" - www.mediafire.com/?3o3yrmsmywy Dla niecierpliwych polecam ostatni akapit. Na blogu Nathana pojawił się też komplet tekstów Amstronga: economicedge.blogspot.com/2009/04/martin-armstrong-article-anthology.html Powtórzę za blogiem linki do pdf-ów: - www.mediafire.com/?tjnoajjby5w - www.mediafire.com/?5t2jdgozy...
  • @rok 2010 Prognozy dużych podmiotów na 2010: ftalphaville.ft.com/blog/series/outlook-2010/
  • Otóż Rzepa("Rzeczpospolita") jako pierwsze z polskich mainstream'owych mediów poinformowało swoich własnych czytelników o obawach i rozsterkerkach względem tzw. świńskiej grypy oraz o konspiracyjnych podejrzeniach. W tym o Jane Burgermeister, firmie Baxter i kryminalnych zarzutach względem tej korporacji - co uważam za prawdziwe novum w przypadku tak opiniotwórczego medium jakim jest Rzepa. Czyżbyśmy byli świadkami przełomu i po tym artykule pojawią się kolejne informacje, również u kon...
  • tinyurl.com/8jwb46 co myślicie o prognozach Saxobank na 2009 r ? Poprzednie lata - 2007 i 2008 udało im się trafnie przewidzieć chociaz wtedy też mieściły się w kategorii "nie do pomyślenia"
  • Polecam: www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aoSjBHO2lOJk gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6796194,Goldman_Sachs_moze_stracic_miliony__rynki_narazone.html Najsmieszniejszy jest fragment o tym jak to teraz rynki sa narazone na manipulacje z powodu tej kradziezy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się