2009

(58 wyników)
  • Jak to jest z macierzyńskim? Wiem że w 2009 przysługuje 20 tygodni a od 2010 - 22 tygodnie. Czy do naliczenia urlopu liczy się moment narodzin? Tzn jeśli dzidzia urodzi sie 31.12.2009 to dostanę 20t, a jak 01.01.2010 to 22t?
  • witam, czy nie wiecie czy po macierzynskim przysługuje urlop zaległy plus cały wypoczynkowy za 2009 r + 2 dni opieki? po macierzyńskim zamierzam iść na wychowawczy , narazie na 1 rok i dlatego chciałabym wykorzystać max. ilość dni urlopu zanim pójdę na wychowawczy, czy pracodawca może mi nie udzielić tego urlopu w całości? dziękuję za odpowiedzi
  • Witam wszystkie Matki Polki :) Tak sobie latam po necie i odkryłam, że od 2009 roku mają być wydłużone urlopy macierzyńskie odpowiednio o 2 tygodnie w zależności, który to będzie poród. Czy któraś z Was coś wie dokładniej na ten temat? Czy to tylko projekty czy może już coś zatwierdzono? Pozdrawiam serdecznie :)
  • Witam Dowiedziałam się, że od 01.01.2009 wydłużeniu ulega urlop macierzyński z 18 do 20 tygodni (przy urodzeniu pierwszego dziecka). Mam pytanie czy ustawa obejmie również mamy, które urodzą w grudniu br i w dniu 01.01.2009 będą przebywały na urlopie macierzyńskim? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
  • w związku ze zmiana podatku jak to wygląda? jest określony przedział do 45 tys i 85 tyś. Ja przekraczam na dzień dzisiejszy 45 tyś dochodów, moja pensja jest wypłacona w styczniu za grudzień(pracodawca wstrzymał ze względu na podatek). W jakim progu jestem, bo przez cały rok płacę 19%. Ale skoro przekraczam po roku 45 tyś to jak dostanę pensje?
  • Czy to prawda, ze od 2008 urlop macierzyński wydłuża się z 14 do 16 tygodni?
  • W necie wyszperałam,że w 2009 ma wynosić 1276zł.Czy to już obowiązuje czy jest 1185zł?
  • pracuje od 01.01.2009 teraz dowiedzialam sie ze jestem w ciazy po jakim czasie moge isc na L4? ktos mi mowil ze od tego roku po 90 dniach przepracowanych.
  • Robie plan wydatków na 2009r., jeden z nich to Komunia chrzesniaka męża. Ile sie daje kasy lub jaki prezent "obowiązuję" od ojca chrzestnego?
  • Jakiego mam szukać? A może polecicie jakis sprawdzony, żebym sobie jakiegoś szpiega na kompa nie ściągnęła.
  • Witajcie Mamusie, Właśnie jestem po wizycie w ZUSie i wiem, że ustawa z 6 grudnia 08, podpisana przez naszego prezydenta 23.12.08 weszła w życie z dniem 01.01.09. Ponieżej podsyłam link ze zmianami: zus.pl/files/Macierzy%F1ski%20od%201%20stycznia%202009.pdf Gdyby się nie otwierał to na zus.pl, aktualności, Bieżące wyjaśnienia komórek merytorycznych Zakładu. Pozdrawiam :)
  • Na początku tego roku byłam na zwolnieniu lekarskim przez 3 miesiące. Za ten okres pieniądze wypłacał mi ZUS. Obecnie znów jestem na zwolnieniu, tym razem 3 tygodnie. Kto będzie mi płacił, ZUS czy pracodawca?
  • Jak to w końcu jest ? Będzie planowane 20 czy wciąż 18? Na jakim etapie jest teraz projekt? (pytam o 1 ciążę) dzięki z góry
  • Pracuję w budżetówce na czas nieokreślony. Termin porodu mam na 4 marca. Obecnie 32 tydzien ciąży i nadal pracuję. Trochę się już męczę i chciałabym w styczniu iśc na zwolnienie do końca ciąży. Proszę o pomoc - jak naliczą mi wynagrodzenie? Zaznaczam, że to będzie moje pierwsze L4 w ciąży. Ponadto od sierpnia pełniłam obowiązki Kierownika i dostawałam w związku z tym dodatek. Dodatek mam do konca stycznia 2010 r. Czy jak pojde w styczniu to licza z ostatnich 12 m-cy, czyli od st...
  • czy pracodawca moze mi odmówic urlopu za 2010 jesli biorę po macierzynskim ciurkiem wypoczynkowy za 2008,2009 i 2010?? bo i ile sie nie myle to za 2010 moze mi odmówic
  • Hej dziewczyny, zwracam się do tych zorientowanych w temacie, a mianowicie znających przepisy itd. Moje pytanie jest następujące, pracuję od kilku lat w tej samej firmie, w ub.r. wykorzystałam cały mój urlop wypoczynkowy tj. 26 dni. W tym roku 2009, na urlopie byłam 2 stycznia, 5 stycznia po weekendzie poszłam do pracy, a dzień później wylądowałam już w szpitalu bo okazało się, że moja ciąża jest zagrożona i tak na zwolnieniu lekarskim była aż do rozwiązania 28.07., od tego momentu do 1...
  • Witam, z tego co wiem od początku 2009 roku urlop macierzyński trwa nie 18 a 20 tygodni (jeśli się mylę proszę mnie poprawić;-)). Ale czy jest możliwe aby jednak mimo to mieć przyznane tylko 18 tygodni urlopu macierzyńskiego? Wczoraj dowiedziałam się, że księgowość w mojej pracy policzyła mi tylko 18 tygodni i albo się pomylili albo jest jakiś wyjątek o którym nie wiem... Jutro do nich zadzwonię, ale jeśli ktoś wiedziałby coś co mogłoby wyjaśnić te 18 tygodni zamiast 20-tu będę bardzo ...
  • Mam taki problem: urlop macierzyński skończy mi się w połowie listopada, potem chciałabym wziąć zaległy urlop za 2007 i za 2008, które po zsumowaniu skończą mi się w połowie stycznia, potem chciałabym jeszcze wziąć urlop w pełnym wymiarze za 2009 i przejść na wychowawczy.Czy jeśli złożę na początku urlopu macierzyńskiego podanie o udzielenie wszystkich tych urlopów po zakończeniu urlopu macierzyńskiego to czy pracodawca może odmówić mi udzielenia urlopu za 2009?Czy wniosek o wychowawczy...
  • Dziewczyny, moze jestescie w stanie pomoc. Musze to wiedziec wczesniej bo moja pani kadrowa jest absolutnie niekompetetna i wiem, ze jak cos zrobi to na moja niekorzysc lub bede musiala to okrecac i biegac z papierami po urzedach. Czy ten zasilek macierzynski to liczy sie srednia z ostanich 12 miesiecy przed miesiacem porodu? Czyli jezeli rodze we wrzesniu to od sierpnia 2009 do sierpania 2010? Tylko, ze ja od wrzesnia do grudnia 2009 pracowalam w miejscu ktorym pracuje nadal i m...
  • Prosze o info, jak to jest z wypłata becikowego a wizytami u ginekologa. Ktoś tu napisał, że trzeba przed 10 tc. Dlaczego? Jak w ogóle dostaje się becikowe? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się