2009

(33 wyniki)
  • Proszę rodziców wcześniaków o wpisywanie poniżej wszystkich danych potrzebnych do jego przekazania.
  • Dziewczyny, temat już kiedyś był ale nie mam czasu się dokopywać. Mam ogromną prośbę. Podpowiedzcie, gdzie warto zatrzymać się na czas hospitalizacji w CZD, aby było jak najbliżej szpitala. Chodzi o nocleg dla męża i Jasia. Może któraś z Was orientuje się, czy wszystkie oddziały są zamknięte, czy na immunologii można wychodzić z dzieckiem na spacery? Z góry dzięki za pomoc. ----- Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
  • Dziewczyny, pomocy. Potrzebujemy okularów na już i obawiam się, że w naszej okolicy nie dostaniemy okularów dla maluchów z oprawkami z fp. Okulistka mówiła, że przeważnie okulary robią od ręki, czy to prawda? Mamy tydzień, bo muszą być założone na działającej jeszcze atropinie. Czy orientujecie się może, gdzie zrobię szybko okulary w 3mieście? No i jeszcze jedno pytanie, jakie najlepiej brać, żeby były MOCNE, niezniszczalne i najlepiej takie, których nie da się ściągnąć :> ----- Ju...
  • Czeka nas pobyt na immunologii w CZD i prawdopodobnie pompy do podskórnego podawania immunoglobulin. Czy ktoś z Was spotkał się z tym tematem, czy może coś powiedzieć o pompach, czy są wypożyczane, czy trzeba jeździć do Wawy regularnie na podawanie immunoglobulin, czy można je aplikować samodzielnie? Czy pompy "instaluje" się tak samo jak pompy insulinowe? Będę również wdzięczna za opisanie warunków panujących na oddziale i jakieś namiary na nocleg w pobliżu CZD (dla męża), chociaż pewnie ...
  • Mam pytanie do rodziców wcześniaczków z silną dysplazją oskrzelowo-płucną. Mój syn (26 tydzień) był pod respiratorem 2 miesiące. Obecnie ma 10 miesięcy i 2 razy był już hospitalizowany z powodu zapalenia oskrzeli i płuc (pomimo Synagisu, karmienia moim mlekiem i wielkiej naszej ostrożności, np. unikania gości :-( Ostatnim razem stan był tak ciężki, że z powrotem trafił na OIOM i pod respirator... Na co dzień oddycha z różnymi "efektami dźwiękowymi" typu charczenie oraz furczenie w nosie. Każ...
  • Drogie mamy naszych kochanych wcześniaczków pisze do Was z prosbą o rade. Zuzia- wymarzona, wyczekana... ciaza bez zadnych problemow i nagle w nocy odplywaja wody i (coz nie chciala dłużej siedziec w brzuszku) przez cc na świat przyszła Zuza. Dostala 8/10 pkt. Ale miala problemy z oddychaniem najpierw kilka dob na CPAP-ie, pozniej maska, a pozniej noski. Nie przybierala na wadze, spadla do 1700 , wypisano nas do domku po 19 dniach z waga 2100g. Teraz Zuza wazy 5450 - 19 tydzien zycia ( ...
  • Potrzebuję sprawdzonych namiarów na miejsca, gdzie w miarę szybko mogę zrobić diagnozę SI. PPP, OWI w Gdańsku odpadają (okres oczekiwania 2-3 lata), więc w grę wchodzi pewnie coś prywatnego. Słyszałam o tej słynnej "guru" SI, możecie podać na nią namiary? Ona robi tylko terapię czy też diagnozuje? Będę bardzo wdzięczna. I drugie pytanie, jak wygląda taka diagnoza, czym się różni od "standardowej" diagnozy psychologicznej? ----- Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.20...
  • Witam. Od 14 sierpnia 2009 jesteśmy rodzicami cudownego, małego wcześniaczka Kacperka. Urodził się w 31 tygodniu ciąży przez cesarskie cięcie. Żona miała przedciażowe nadciśnienie tętnicze, a do tego doszła gestoza, centralizacja krążenia, spadek przepływów, małowodzie. Na 2 tyg. przed porodem została zabrana do Szpitala Wojewódzkiego w Tychach. Tam dostała odpowiednie leki, w tym na tydzień przed (nie do końca planowanym) zabiegiem sterydy na płucka dziecka. Dziecko na świat przyszł...
  • Witam! Od kiedy urodziłam mojego wcześniaczka szukam jak najwięcej informacji zwiazanych z nim. Tak trafiłam na to forum. Z tego co zauważyłam można tutaj uzyskać dużo wsparcia, którego potrzebuje ja i moj synek. Niestety jego tata nie do końca stanął na wysokości zadania i chyba sie w tym wszystkim nie odnajduje zwłaszcza ze oboje jesteśmy dość młodzi i jest to nasze pierwsze dziecko. Aleksander leży w szpitalu w Gdańsku na zaspie jego stan od 12 dni jest ciężki ale stabilny. Toleru...
  • Może podziękować swojej ukochanej mamusi :/ Wróciłam do domu i atakowana przez wszystkich jego AZSem "zrób coś z tym" trzasnęłam go na noc maścią Cutivate, bo miał strasznie przepoczwarzone czółko. Zrobiłam najgorszy błąd, już nigdy nie posłucham żadnego lekarza, który mi te gówienka przepisuje! Dzisiaj rano Jasiek obudził się z wielką, białą plamą na czole. Wybieliło mu to skórę. Tam, gdzie smarowałam. A doskonale wiem, że ze sterydami trzeba ostrożnie a najlepiej wcale. Czy ...
  • Witamy serdecznie wszystkich rodziców wcześniaczków ;) W poniedziałek zostaliśmy nieoczekiwanie rodzicami wpsaniałego, malutkiego kurczaczka - Marcelka. Nagły atak przedrzucawkowy spowodował, ze nie bylo czasu na wiele decyzji, tylko stół, ciecie i ratowanie zycia mamie. Maly urodzil sie o 16:50 w poniedzialek na Zelaznej. Wazyl zaledwie 850g. Taki malutki kurczaczek. Wyjety z brzucha sam zaczal plakac i oddychac. O 3 w nocy nastapilo pogorszenie i zostal podlaczony do respiratora. Dz...
  • Moje stonki po skończeniu 4 miesiąca dostają codziennie jabłko, marchewkę - ale wszystko do tej pory ze słoiczka, bardzo rzadkiej konsystencji. Do tej pory wszystko było ok. Niedawno przeszliśmy na bardziej gęste posiłki (np. kaszka ryżowa z jabłkami, zupka jarzynowa) i zrobił się problem. Po paru łyżeczkach u chłopaków robi się coś na kształt rzężenia, jakby mieli wydzielinę (np. mokry kaszel) i dopiero porządne odkaszlnięcie pomaga. U Jaśka trochę lepiej, ale Misio charczy ja...
  • jak Wy sobie dajecie rade? ja nie wiem co robic ze soba. trafilam do szpitala i lezalam 4 tygodnie. mialam nadzieje ze poleze jeszcze dlugo ale niestety w sobote Krzys przyszedl na swiat. jego stan jest bardzo ciezki ... i moj rowniez
  • Mojego Michałka urodziłam siłami natury 27 lutego 2009 roku.Ważył 970 g i mierzył 37 cm. Walka o to by był była długa,pełna perypetii,lęków,strachów. W 21tc poszłam na rutynowe comiesięczne badanie-i tu zaczyna sie nasz dramat-okazało się, że pęcherz płodowy jest w pochwie,szybka decyzja mojego ginekologa-natychmiastowa hospitalizacja.Nie mogłam tam trafić natychmiast,bo mąż w delegacji,córcia w przedszkolu a teściowa nieosiągalna.Znikąd pomocy.Nogi trzęsły mi się,serce kołatało.Gdy ud...
  • 1. Problem. Michał od jakiegoś czasu podczas zabawy (najczęściej w łóżeczku, jak sobie siedzi) ma takie tiki, tzn. ruchy głową. Próbowałam go nagrać, ale robi to jak nikt nie widzi. Najczęściej zdarza mu się, jak są sami w pokoju. Obserwuję go z ukrycia i jak mnie zobaczy, przestaje się kiwać i się uśmiecha. Sporą część dnia spędzają na zabawie na dywanie w dużym pokoju i wtedy baaaardzo rzadko się kiwa. Co to może być? Do neurologa z tym uderzyć? Od razu poproszę namiar na dobrego neurolo...
  • jak ustawa definiuje pracę zarobkową? etat? czy jeśli miewam zlecenia (umowy o dzieło w 99%), to mogę zapomnieć o świadczeniu? dzięki za odpowiedź! Gosia
  • Hej, mam pytanie do mam, które diagnozowały dziecko w PPP. Mamy tam niedługo pierwszą wizytę u psychologa i nie wiem, czego się spodziewać, na co się przygotować? Jak taka wizyta wygląda? Wiem tylko tyle, że na każde dziecko poświęcą 1,5 godziny i dopiero psycholog decyduje o wizycie u logopedy. Jeśli któraś z was może mniej więcej opisać jak to wygląda i na co zwrócić uwagę, z góry wielkie dzięki. ----- Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 17.10.2009 r.
  • Kobiety, ratujcie! W środę zaczął mi wyłazić ząb, w czwartek zaczęła się gorączka, wiec skoro to 8 na dole to gorączka musi być (tak mi powiedział dentysta). Nic z tym nie robiłam. W piątek zaczęło boleć gardło, do tego wysoka gorączka 39,8 st., którą zbijałam polopiryną. Ale cały czas żyłam przekonaniem, że to od zęba i tak spuchłam, że aż gardło pobolewa. Sobota identyczna, chociaż z rana czułam się lepiej, za to wieczorem nie mogłam już nic przełknąć. Niedziela rano - koszmar...
  • Pisałaś w wątku o inhalacjach coś o tym, że pulmonolog pukał się w głowę odnośnie nebulizatora (tak zrozumiałam). Mogłabyś powiedzieć coś więcej? Czy ten baby haler jest lepszy? My do tej pory cały czas inhalujemy nebulizatorem, ostatnio sporadycznie, na szczęście. Jednak nebulizator jest dosyć uciążliwy (mamy omrona), 10 kropli Berodualu + sól, za chwilę 2 ml Pulmicortu + sól - inhalacja czasami trwa nawet 45 minut. Czytałam kiedyś, że to niedobrze, powinna trwać najdłużej 10 minut. Z taki...
  • Mamy podejrzenie alergii - nie wiadomo na co. Zwracam się do mam, które mają doświadczenie w tym temacie - czy robi się testy alergiczne małym dzieciom (3 lata)? Słyszałam, że te zwykłe testy mogą wyjść fałszywie. Są jakieś specjalne? Czy u Waszych dzieci są takie objawy: częste (nawet co 2 tygodnie) zapalenie oskrzeli, rozwijające się bardzo szybko, w ciągu 1-2 dni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się