-
Gdzie szukać rodziny adopcyjnej do adopcji ze wskazaniem? Chodzi o to, żeby dziecko od razu trafiło do rodziny, bez długich formalności. Sprawa pilna, dziewczyna jest już w piątym miesiącu.
-
Jesteśmy dopiero przed szkoleniami i nie wiem jeszcze wszystkiego, ale czytając na necie o rodzajach adopcji zastanawiam się teraz nad pewnymi kwestiami.
Z tego co przeczytałam to adopcja niepełna - nie, przy całkowitej nigdy nie można rozwiązać stosunku prawnego, więc z tego co zostaje to adopcja pełna.
Napewno chcielibyśmy aby dziecko miało nowy akt urodzenia, aby miało nasze nazwisko, aby miało prawo do dziedziczenia i nie posiadało żadnych roszczeń do swoich biologicznych rodziców i odw...
-
czy sa na forum mamy ktore adoptowaly , lub oddaly dziecko do adopcji ze
wskazaniem?
Czy moze mi ktos powiedziec jak wyglada procedura adopcji ze wskazaniem
w "praktyce"
z gory dziekuje bardzo.
-
Witam.
Jestem tu calkiem nowa. Wczesniej odwiedzalam tylko forum i nieplodnosci teraz zaczynamy z mezem myslec tylko o adopcji.
Zaczne od przedstawienia sie:
Mam 28 lai, 6 lat zamezna.
Oo 2 lat mieszkamy w Niemczech i tu tez sie leczylam w klinice nieplodnosci. Stwierdzono u mnie PCO a potem niedrozny jajowod. Poszlam na laparoskopie. Lekarz zalecil plastyke jajowodu. Laparoskopie przeszlam bardzo zle , mega bol. Prosilam zeby zrobiono mi ja tylko raz obojetnie czy to plastyka czy usun...
-
Witajcie!
Jak zauważyłem, na forum znajduje się wiele osób dopiero planujących adopcję. Wraz z moją żoną adoptowaliśmy dwójkę dzieci w wieku wczesnoszkolnym; mamy też wśród znajomych aż pięć rodzin zastępczych. Pozwólcie więc, że podzielę się z Wami naszymi doświadczeniami w tym zakresie.
Planując adopcję, wspólnie z żoną mieliśmy wiele różnych oczekiwań i wyobrażeń na ten temat. Jak się później okazało, wiele z nich było błędnych. Na kursie adopcyjnym spotkaliśmy wiele par, które miały...
-
Witam.
Moja przyjaciółka prosiła mnie, abym zadała tutaj pytanie, które już przez jakiś czas krąży po jej głowie.
Otóż planuje ona wraz z mężem adopcję. Jednak nie dlatego, że są bezpłodni albo dlatego, że sama nie chce zajść w ciążę. Marzy ona o tym, by adoptowanemu dziecku dać nowy dom i kochającą rodzinę. I właśnie tutaj nasuwa się jej pytanie. Czy żeby dziecko mogło być zaadoptowane wystarczą te właśnie argumenty?
Kiedy mnie zadała to pytanie, zapytałam się jej "A nie wolałabyś mieć wł...
-
Witam, moj brat i bratowa kilka dni temu adoptowali dziecko. Na razie jest to adopcja tymczasowa. Zastanawia mnie dlaczego nikt z ośrodka adopcyjnego nie pytał mnie o zdanie w tej sprawie, na przykład o moj stosunek do dzieci, o to czy chcę byc krewna adoptowanego przez brata dziecka.
Osobiscie nie mam nic przeciwko temu, żeby brat adoptował dziecko, ale ja nie chcę byc krewną tego dziecka. Nie chcę, żeby po mnie dziedziczyło i nie chcę miec obowiązku zajmowania się dzieckiem w przypadku sm...
-
Witam,
dzis jedziemy na drugie spotkanie do Ośrodka Adopcyjnego. Cieszę
się,że się w końcu zdecydowaliśmy. Żałuję tylko ,że trzeba tak długo
czekać, ale każd miesiąc zbliża nas do końca.
Boję się nie wiem czy się sprawdzę jako rodzic, ale dam z siebie
wszystko.
Jak Wy sobie radzicie? Na jakim jesteście etapie? Czy juz
widziałyście dziecko, które zostanie z Wami?
-
Witajcie!
Mam pytanie (może ktoś się orientuje): Czy jako obywatle Polski możemy adoptowac dzieci z Chin, Korei, itd...? Czy są jakieś ośrodki, agencje, które się tym zajmują?...
W Polsce bardzo długo czeka się na adopcję, a tam dzieci czekaja...
Pozdrawiam,
Dosia
-
Witam,
Czy sa tu na forum rodziny, które mając własne biologiczne dzieci adoptowały dziecko/dzieci? My mamy dwuletniego syna, mamy po 35 lat i chyba zdecydujemy się na adopcję. Ta myśl towarzyszyla nam od dawna, chcielismy miec troje dzieci, narazie się nie udało, chcemy adoptować, może być rodzeństwo. wiemy, że dzieci adoptowane nie mogą być starsze od biologicznych, ale nie znam innych obostrzeń. Czy sa jakies? I jeszcze jedno pytanie - wiem, że przygotowanie do adopcji i oczekiwanie na dz...
-
witam,
spotkaliśmy się (ja i moja żona) z matką, która chce oddać dziecko do ośrodka adopcyjnego. Jesteśmy już zarejestrowani z żoną w ośrodku, jednak nie mamy pewności, że tego dziecka ktoś po prostu nam nie przejmie. Poza tym czas, formalności, szkolenia też zajmą kilka - kilkanaście tygodni i nie mamy pewności że otrzymamy to dziecko. Matka jest zdecydowana przekazać dziecko nam, jako rodzinie zaufanej i z polecenia. Boi się oddać dziecko do ośrodka - i przekazać nieznajomym. Dziecko ma 3...
-
Rozważam adopcję dziecka, ale ma mnóstwo wątpliwości zwiazanych z adopcją. Postanowiłam więc napisać na tym forum. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.Naprawdę ,nie wiem z kim mogłabym o tym rozmawiać...
- co jeśli dziecko będzie miało FAS? upośledzenie umysłowe? Przecież zdecydowana większość tych kobiet pije w ciąży...czy wtedy dam sobie radę, czy się nie zalamię?
- co będzie, jeżeli zobaczę Dzieciątko i poczuję, że to nie to? czy będę w stanie odmówić? Czy to będzie znaczyło, że nie ...
-
Dziewczyny, czy któraś z Was słyszała coś o możliwości oddania
zarodków do adopcji?
Przeszłam udaną stymulację do in vitro, zaszłam w ciążę i mam jeszcze
dużo zamrożonych dobrych, zdrowych zarodków.
Myślę, że dla wielu kobiet możliwość podania takiego zarodka mogłaby
być szansą na zajście w ciążę.
Nie wiem jak i gdzie szukać takich kontaktów/możliwości?
Może któraś z Was coś słyszała?
-
Sama mam już jedno dziecko Maciek 13 lat, ale niestety z powodu choroby
raka szyjki macicy i usunięcia jej nie mogę mieć więcej dzieci. Dlatego też
adoptowałam Michałka, który ma teraz 5 lat i mój biologiczny syn dziwnie się
przez to zachowuje. Ogólnie wcześniej był przeciwko adopcji, ale co ja się
będę go słuchała, bo i tak to ja będę na niego zarabiała i ja się nim
opiekowała. No niestety małym dzieckiem jeszcze z adopcji trzeba się dużo
bardziej zajmować niż starszym, które sobie...
-
wiem że był juz taki temat ale tym razem chyba trochę o nim inaczej.
Nie jestem mamą adopcyjna, ale przyjaciółką takiego adopcyjnego domu. Rodzina przewspaniała, rodzice i dzieci zakochane w sobie bez reszty, cudowni, chociaz dzieciaki łobuziaki i z charakterkami w wieku 8 i 6lat. Dzieciaczki nie są rodzeństwem biologicznym i do domu trafiły jako niemowlaki. Rodzice mówią innym o tym że dzieci sa adoptowane, ale maluchom nie maja odwagi tego powiedzieć, dla mnie największy błąd chociaz troch...
-
Dzisiaj w TVN Style w programie "Miasto Kobiet" o godz. 22.30 będzie poruszany temat adopcji.
Będą w studiu matki biologiczne które oddały dzieci do adopcji a także matki adopcyjne.
Myślę, że warto zobaczyć.
-
Czy nieuleczalna / przewlekła choroba u jednego z potencjalnych rodziców oraz wiek 40+ u drugiego muszą wykluczyć możliwość adopcji ?
Czy cały proces jest o wiele bardziej skomplikowany?
-
Witam,
czy jest szansa żebym adoptowała dziecko kiedy jestem samotną matka ?
Mam juz synka, jestem po rozwodzie...
Czy to jest jakieś przeciwwskazanie ? czy bedę miała takie same szanse jak małżeństwo?
Może ktos już przez taką adopcję przechodził ?
-
Czytam pełne grozy posty o fatalnych skutkach adopcji dziecka
starszego. Ogromny kontrast z pełnymi szczęścia postami adopcyjnych
rodziców maleńkich dzieci. Czy jest az tak żle?
-
Witam
Zatytułowałam swój wątek, jak ten, który jest już na forum, ale jestem na innym etapie niż autor w/w wątku (troll??). Potrzebuję opinii, rady osób które adoptowały dziecko, mając już swoje biolo (jak to piszecie :-)).
Mam 31 lat, mój mąż 32. Mamy 5-letniego syna. Ponad rok temu rozpoczęliśmy starania o drugie dziecko, "udało" się w styczniu tego roku i po raz drugi w maju... jak się domyślacie - bez szczęśliwego zakończenia.
Ponieważ bardzo przeżywałam stratę moich aniołków, stwierd...