adopcja

(10 wyników)
  • Mam takie pytanie: Jedno z rodziców nie ma praw do swoich dzieci. Wyrok sądowy prawomocny. Drugie ma nowego partnera i ten nowy partner chce te dzieci adoptowac. Podpowiedzcie jak to wygląda prawnie? Skalda sie zapewnie jakis wniosek do sądu rodzinnego. Czy ci Państwo musza mieć sformalizowany zwiazek? Mnie sie wydaje ze tak. I teraz czy dzieci po takim procesie adopcyjnym otrzymują nazwisko "nowego" ojca?
  • Wiem, wiem, pytanie z innej beczki, ale może ktoś się orientuje w tych sprawach?
  • przejrzałam archiwum ale nie znalazłam sytuacji jak nasza zatem prosze o pomoc i możliwe wyjasnienia: 1. biologiczny ojciec : ojcostwo ustalone sadownie,; calkowicie pozbawiony władzy rodzicielskiej; brak kontaktu (jedna próba wizyty w ciągu 7 lat); alimenty zasdzone ale niepłacone ( wciągu 7 lat jedna wpłata w wysokości 50 , tak tak 50, pln). Nie byliśmy małżeństwem. 2. nowy partner: będziemy mieć drugie dziecko; kocha Kubę, mają świetny kontakt etc etc. Wie o wszystkim oczywiś...
  • adopcja(8)

Mam pytanie odnośnie adopcji. Czy gdy ojciec biologiczny nie ma praw rodzicielskich musi się zgodzić na adopcję? Czy może to być bez jego zgody. Pozdrawiam
  • Ciekawa jestem czy któraś ma takie doświadczenia. Niedawno wyszłam za mąż i mój obecny mąż chce adoptować moją córkę. Ale ona ma w papierach ojca. No właśnie - tylko w papierach. Ojciec mojej dwudziestomiesięcznej córeczki widywał się z nią tylko kilka, może kilkanaście razy, zawsze na moją prośbę. Czasami raz na cztery miesiące, czasem raz na tydzień, po moich smsach - "Jestem w Twoim mieście, czy chcesz wziąć dziecko na spacer?". Nigdy nie wiadomo kiedy się odezwie. Zawsze dosta...
  • Może ktoś będzie wiedział - czy jest w Polsce mozliwość adopcji dziecka przez osobę samotną? Jakie trzeba spełnić warunki?
  • Tak się zastanawiam, czy jest mozliwość założenia przez samotną kobietę rodziny zastępczej, albo możliwość adopcji, albo rodzinnego domu dziecka. Zawsze o tym marzyłam...a nie wiem czy będę jeszcze z kimś. Mam córkę i chciałabym mieć więcej dzieci, nie koniecznie własnych, chciałabym dać miłość dzieciom, które tego bardzo potrzebują....
  • rozmawiałam na ten temat z M. po ślubie chce przysposobić Małego nazwisko możemy dziecku od razu zmienić kwestia tylko danych jako ojca nie wiem z jednej strony chciałabym, aby ojcem w dokumentach był M., który już nim prawie jest z drugiej zaś strony - jest to rzeczywiście w pewien sposób mieszanie w życiu dziecka synek wie, że ma ojca ale też wie, że obok siebie ma M., na którego zaczyna mówić TATA więc tu nie chodzi o wiedzę dziecka tylko czy to ma znaczenie - kto jes...
  • Czy któraś z was mogłaby mi dokładnie opisac w jaki sposób przeprowadzic adopcje? Biologiczny nie ma nadanych praw. Gdzie powinniśmy się z mężem zgłosic? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrac.
  • takich ktorych dzieci widuja sie przynajmniej od czasu do czasu z biologicznym tatusiem-jak zwracaja sie do nexta? jakie sa stosunki miedzy nimi? aaa no i czy nextowie mysleli moze o adopcji waszych dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się