Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      adopcja

adopcja

(81 wyników)
    • Znalazałam jedynie stary wątek juz zarchiwizowany, a ponieważ nawiązały ze mna kontakt dwie siostry misjonarki - jedna z Tanzanii, a druga z Kamerunu postanowiłam na wszelki wypadek temat odświeżyć. Troche o Tanzanii ze strony bo tam jest dramatycznie: "Misja tanzańska jest w sytuacji dramatycznej. Misje prowadzi siostra z Polski wraz z siostrami tanzańskimi, pracują one 7 dni w tygodniu, w zasadzie 24h na dobę w placówce misyjnej – ośrodku opieki Mji wa Huruma („Miasto Miłosi...
    • Co myślicie o adopcji, czy macie jakies doświadczenia? czy stawiacie na środowisko czy na geny? co w większym stopniu determinuje zachowanie człowieka wg ematek?:)
    • Mam parę pytan i byłabym wdzięczna za odpowiedzi :) Czy po oddaniu dziecka do adopcji dziecko potem będzie miało jakieś moje dane? Czy w szpitalu ostatecznie są mi odbierane prawa rodzicielskie? Czy będę miała jakieś wiadomosci o tym czy dziecko zostało wzięte do adopcji? Czy jest jakis termin czasu w ktorym mogę zmienić jeszcze decyzje? z góry dzieki :)
    • Czytam sobie wątki o aborcjach, nastoletnich ciążach, skrajnie trudnych wyborach i nie rozumiem, dlaczego adopcja to takie zło. Wiele osób stawia niemal znak równości pomiędzy adopcją i aborcją. Zawsze pojawia się myśl, że dziecko pójdzie do domu dziecka, będzie wykorzenione, skrzywione, porzucone itd. A przecież tak nie jest. Nikt nie oddaje dziecka zboczeńcom pedofilom, kierownikowi gangu pobierającego organy. Trafia do pełnej rodziny, małżeństwa z jakimś stażem, ludzi bliskich sobie, nie ...
    • Witajcie drogie emamy, piszę tu bo muszę się wygadać, jest mi cholernie ciężko, nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Może ktoś był w takiej sytuacji jak ja? Dokładnie rok i dwa miesiące temu oddaliśmy z mężem do adopcji naszą córeczkę. Wtedy wydawało mi się, że jest to najbardziej słuszna decyzja jaką mogliśmy podjąć. Mamy dość ciężką sytuację finansową i mimo, że oboje dobiegamy 30tki, mieszkamy w maleńkiej kawalerce, bo nas nie stać na wynajem większego lokum. Nie możemy liczyć też na pomoc ...
    • 3,5 roku temu adoptowałam świnkę morską przez stowarzyszenie. Cudny zwierzak, bardzo się z nami związał. Reagował na imię, coś tam "łikał". Prosiaczek był grzeczny, całkiem mądry (na tyle, na ile takie małe zwierzątko może być mądre). Kochaliśmy go bardzo. 3 tygodnie temu zastaliśmy świnkę nieżywą. Było nam bardzo źle, z córką przepłakałam kilka dni. Dość szybko postanowiliśmy pomóc jeszcze jednej śwince (też przez stowarzyszenie). Ta myśl pozwoliła nam się pozbierać. Zgłosiłam się do ki...
    • Witam wszystkich. założyłam taki sam wątek na forum adopcja, ale widzę, że tu większy ruch i odzew więc pozwolę sobie powtórzyć pytania. Mamy z mężem jedno biologiczne dziecko i bardzo dobrą sytuację majątkową.Niestety po urodzeniu dziecka zachorowałam na przewlekłą, nieuleczalną chorobę i obecnie z uwagi na stan zdrowia nie mogę mieć drugiego dziecka. Moja choroba jest z gatunku tych, z którymi w miarę samodzielnie się funkcjonuje, konieczne są jednak częste wizyty w szp...
    • Na forum ciaza i porod pojawil sie problem - dziewczyna po 40 zaszla w ciaze nie wie co robic, maz mowi ze jej decyzja. Napisalam ze zawsze moze tez oddac do adopcji/sprzedac (nie widze powodu dlaczego kobieta mialaby sie meczyc za darmo - ciaza to nie takie hop-siup uczciwa rekompensata moim zdaniem sie nalezy, chociaz zwrot kosztow, opieka nad ciezarna etc) No i forum jak zwykle mnie zaskoczylo - nie dosc ze uslyszalam ze za takie gadanie mozna pojsc do wiezienia, oddac do adopcji to moze j...
    • Przeczytalam watek o adopcji i troche zdziwily mnie komentarze i stwierdzenia, ktore czesto gesto padaly w stylu "takim jak Ty nie powinno sie dawac dziecka", albo "mam nadzieje, ze Twoj wniosek zostanie odrzucony". A byly to komentarze uzasadniane rzekoma ZLA motywacja pewnej forumki do adopcji dziecka. No i teraz zastanawiam sie. Jaka jest waszym zdaniem ta dobra, WLASCIWA motywacja do adopcji? Zawsze wydawalo mi sie, ze motywacja jest zapewnienie niechcianemu dziecku dobreg...
    • Napisałam już na forum ADOPCJE ale tam rzadko ktoś zaglada więc powtórzę sie tutaj. Jesteśmy przeciętnym małżeństwem z ośmioletnim stażem.Mamy dwójkę cudownych chłopców :) Ale... mężowi marzy sie córeczka i bardzo,bardzo usilnie próbuje namówic mnie na kolejne dziecko.Ja natomiast tez bardzo pragnę malutkiej córeczki ale... mam za sobą trzy ciąże z czego jedna zakończyła sie poronieniem a dwie były wysokiego ryzyka i na podtrzymaniu.Panicznie boje sie kolejnej ciąży-nie dam rady psych...
    • dziecku, ze jest adoptowane? Powinno wiedziec, czy lepiej oklamywac? Pytam, bo znam pare, ktora z roku na rok pograza sie w klamstwach na temat porodu itp. Chlopczyk ma 8 lat i wyjatkowo duzo na ten temat pyta. Osobiscie uwazam, ze jest juz b. pozno na powiedzenie prawdy, ale jednak jeszcze nie za pozno. Chlopczyk zostal adoptowany w wieku okolo 12 miesiecy. Na marginesie, jest b. trudnym dzieckiem i obawiam sie, ze kiedy dowie sie o wszystkim (a dowie, bo takie rzeczy wychodza predzej c...
    • Adopcja.(102)

Byłybyscie w stanie zdecydowac sie na adopcje,chodzi mi o taka decyzje psychiczna. Udzwignely byscie to,czy raczej nie?
    • www.feminoteka.pl/news.php?readmore=3480 Czyli obalenie naszej wielkiej, ogólnonarodowej fobii, jak to geje i les rwą się do adopcji dzieci. Ja to już szału dostaję, bo ilekroć rozpoczyna się dyskusja - czy tu, czy w realu - na temat legalizacji związków między osobami tej samej płci zaraz ktoś wyskakuje niemal rwąc szaty na sobie z rozpaczy krzycząc: "ale bez adopcji dzieci!!!" tak, jakby to był jedyny postulat w tej sprawie.. Podczas gdy często ona w ogóle nie pada. Myślę, że to w wi...
    • Adopcja(15)

Czy ktoś się orientuje jak przeprowadzane są testy psychologiczne i wywiad środowiskowy u osób starających się o adopcję? Czy jest możliwe, że rodziny znajdujące się na liście oczekujących mogą zostać z niej wykreślone? A teraz motywy mojego pytania: Ciekawi mnie jak to jest możliwe, że rodzina patologiczna ma szansę na adopcję? Przeszła wszystkie badania pozytywnie i jest na liście oczekujących. Warunki materialne: własne mieszkanie bez kredytu, ona dobry zawód, dobre pieniądze, wykształcen...
    • Adopcja(68)

Czy myślałyście kiedykolwiek o adopcje dziecka.?Ja mam jedno swoje 3 letniego chłopczyka i myślę coraz częściej o adopcji.
    • Wiecie co zastanawiam sie nad adopcja dziewczynki ma 1,5 roku. W sumie moj mały ma 15 m-cy. Tylko boje sie zaczynac bo wiem ze nie mam mozliwosci. Nie wiecie co potrzeba i jakie sa wymagania co do matki adopcyje. Oczywiscie warunki mieszkaniowe super a nawet bardziej. Pracuje. Ta dziewczynka ma matke ale tygodniami nie wraca do domu a opiekuja sie nia jej dziadkowie co tez juz maja swoj wiek, babka ma stwardnienie rozsiane. Mała bardzo sie przywiazuje do ludzi i bardzo cierpi z powodu brak...
    • Oglądałam dzisiaj kilka odcinków o ciążach nastolatek - niektóre dziewczyny (nastolatki) oddawały dzieciaki do adopcji. I cały czas tłucze mi się po głowie że gdyby jedna z moich 2 córek zaszła w ciążę jako nastolatka i wpadła na pomysł oddania dziecka do adopcji - stanęłabym na głowie żeby tak się nie stało...włącznie z adopcją dziecka lub przejęciem całkowitej odpowiedzialności za wnuka/wnuczkę. Z drugiej strony rozumiem że w niektórych sytuacjach tak jest dla dziecka chyba najlepiej - jedn...
    • są tutaj jakieś emamy "adopcyjne"? było ciężko? słucham relacji rodziców adopcyjnych i jestem pełna szacunku dla tego co robią:) www.polskieradio.pl/82/1041/Artykul/333757,Historia-Ani-i-Marka
    • Dziewczyny kiedys czytalam w jakiejs gazecie ze jest mozliwosc wysylania jakiejs tam kwoty euro czy w dolarach dla jakiegos konkretnego dziecka w krajach afrykanskich.Taka adopcja na odleglosc.Dziwczyny czy mozecie jakies linki podeslac?A moze ktos wplaca takiemu afrykanskiemu dziecku juz pieniazki i moze mi wytlumaczyc jak to dziala?Pozdrawiam
    • jakie warunki trzeba spelnic zeby adopotowac dziecko? Zastanawiam sie nad tym. Lubie dzieci ale sama chyba nie zdecyduje sie bo mialam problemy w ciazy i chyba nie dam rady drugi raz. Ale synek jest smutny i mowi ze chce miec brata, moze adopcja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się