Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      cebula

cebula

(20 wyników)
    • Ziemniaki z jabłkami (to przepis ponoć z Podkarpacia) 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 posiekana cebula, sól, 6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków, 2 łyżki wytrawnego białego wina Jabłka włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę, gotować przez 3 min, odstawić. Masło rozgrzać w dużym rondlu dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając Ziemniaki dodać do smażonej cebuli, doprawić solą, wlać wino, jabłka z wodą, zamieszać przykryć. Go...
    • Drodzy wegetarianie! Ponieważ jesteśmy w końcu na forum kuchni wegetariańskiej, może więcej uwagi poświęcimy potrawom z warzyw i owoców? Proponuję na początek zająć się ziemniaczkami. Czy znacie jakies smakowite dania przyrządzane z tej pysznej byliny? Znalazłam fajny tekst o ziemniakach właśnie, niechaj będzie "teoretyczną podbudową" kulinarnego wątku: Pochwała kartofelka Mają swoich zwolenników i przeciwników. Ci ostatni twierdzą, że ziemniaki mają niewielką wartość odżyw...
    • Na poczatek klasyka - dhal z czerwonej soczewicy z pomidorami Skladniki: 100g pomidorow, bez skorki, pokrojonych 100g czerwonej soczewicy 1 cebula, obrana i drobno pokrojona 2 zabki czosnku, wycisniete 1 lyzeczka oleju 1 lyzeczka musztardy 1 lyzeczka kminku 1/2 lyzeczki zmielonej papryki szczypta chili pieprz czarny 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego 450ml wody Namoczyc soczewice w wodzie przez 30 minut. Podgrzac olej w garnku i delikatnie usmazyc cebule i czosnek, az bed...
    • znacie jakies przepisy na dobre sosy do makaronu? z gory dziekuje:)
    • Poszukuję przepisów jw., zależy mi, żeby miały dość stabilną konsystencję (kanapki do pracy). Potrafię robić tylko sojowy z warzywami, ale jest to dość czasochłonne. Miło będzie, jeśli dodacie info. o sposobie przechowywania, tzn. jak długo wytrzyma w lodówce, czy można mrozić. Z góry dziękuję.
    • Cześć! Słuchajcie, potrzebuję szybko pomysłów 'jedzeniowych', mam studenckie praktyki w centrum ogrodniczym, straszna harówa, 8 godzin dziennie... i pół godziny przerwy na zjedzenie czegoś. Ponieważ nie mam możliwości podgrzania czegokolwiek, noszę ze sobą porcję płatków, jogurt i owoce. I wymyśliłam sobie sałatki oparte na ziemniakach, kaszy, ryzu czy makaronie. Tzn. wymyśliłam ogólną koncepcję, ale pogubiłam sie przy połączeniach. Mam całe mnóstwo świetnych przepisów, ale na wczesną ...
    • Jestem już jakieś 2 lata weg. i zawsze mam problem na grillu z przyjaciółmi. Macie jakieś pomysły oprócz tostów czy bananów? Z góry dzięks za odp /Damian
    • Składniki: -Kasza jęczmienna - 100 gr -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -10-15 dag orzechów włoskich -1 marchew -1-2 łyżki bułki tartej -mleko sojowe -majeranek , bazylia , oregano -sól , pieprz -2-3 łyżki mleka sojowego Sposób przygotowania : Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew,zioła przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.
    • Czy moglibyście podrzucić mi jakieś fajne przepisy na zdrowe potrawy z kaszy jęczmiennej, gryczanej z warzywkami, strzączkowymi itd.? Nie wykluczam jaj i nabiału. Będę wdzięczna!
    • poprosze o jakies sympatyczne przepisy. Dziekuje :-)
    • Ostatnio widzialam zupe, ktora gotowal (przygotowywal raczej, bo bez gotowania;) Pascal(?) i narobila mi smaczku, choc wydaje sie dziwna... Wzial melona (takiego pomaranczowego w srodku) kilka pomidorow i swieze oregano. (Juz na mysl o swiezych zioklach cieknie mi slinka) Pokroil pol melona i pomidory na drobno, dodal kilka lodyg oregano (powiedzmy 3, bo chyba tego duso nie bylo) i wszystko mikserem zmielil. Dodal oliwy i pieprzu, a potem druga czesc melona pokroil w kawaleczki,...
    • Hej, hej, co wegetarianie polecają na czas Świąt? Czy macie jakieś przepisy, odpowiednie na okres Świąt, a bezmięsne? Pozdrawiam wielkanocnie, świątecznie!
    • Nie wiem skąd kluchy, ale mniejsza z tym. Planowałam jakiś czas temu zrobić ryż z mango. W tym celu zakupiłam 2 papryczki chilli. Ponieważ nie udało mi się nabyć mango, papryczki leżały sobie i trochę przeschły. No więc postanowiłam coś z nimi zrobić. Pokroiłam drobno cebulę, niezbyt dużą. Pokroiłam dużo bardziej drobno papryczkę, jedną. Podsmażyłam jedno i drugie na oleju z winogron, dorzuciłam mrożonkę typu 'warzywa na patelnię' z ziemniakami i brokułami (zaczęłam od ziemniaków). Po...
    • Nie jem mięsa od niedawna i tak naprawdę dopiero się w to wgłębiam, szukam ciekawych, łatwych do przyrządzenia potraw i tanich przede wszystkim !! Idzie wiosna i zaczną się imprezy grillowe i co można ciekawego przyrządzić?
    • Pasztet(11)

Jakby ktos mial przepis (lub link do) ktory moge zrobic na swieta (w ramach konkurencji dla tego miesnego :) to bylabym bardzo wzieczna. Taki pieczony mam na mysli, nie paste.
    • mniam, mniam, zamaczam ciecierzyce, gotuje ja, ostatnie pol godziny gotuje z warzywmai: seler, marchewka, por, potem wywar odlewam, dodaje soku z cytryny, cebule, czosnek, papryczke chilli, rozne przyprawcy, ale koniecznie kmin rzymski, wode, aby bylo latwiej zmiazdzyc mikserem i gotowe
    • Gotuję soję, ale niewiele mam w domu warzyw , co mozna zrobić mając , papryke, brokuły, kalafior, marchew , cebulę, czosnek,....Coś prostego, ale smacznego da się zrobić?Czekam na propozycje. Pomóżcie:)
    • Czy wegetarianin może stosować przy uprawie warzyw i kwiatów opryski tępiące szkodniki upraw ? Typu ślimaki, turkucie podjadki, mszyce i inne robaczki?
    • Poszukuję przepisów kulinarnych, w których składnikiem są boczniaki. Czy boczniaki mogą być podstawą dania, czy raczej zawsze są dodatkiem?
    • Czy poza tzw. konsumpcja bezposrednia nadaja sie do czegos jeszcze? Moze jakas ciekawa salatka? I jeszcze jedno: czy sa szkodliwe dla zdrowia? w tym tygodniu zezarlem juz 4 :( Prosze o przepisy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się