Dodaj do ulubionych

pasztety/ pasty do kanapek

27.08.03, 13:17
Poszukuję przepisów jw., zależy mi, żeby miały dość stabilną konsystencję
(kanapki do pracy). Potrafię robić tylko sojowy z warzywami, ale jest to dość
czasochłonne.
Miło będzie, jeśli dodacie info. o sposobie przechowywania, tzn. jak długo
wytrzyma w lodówce, czy można mrozić.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: hair Re: pasztety/ pasty do kanapek IP: *.acn.waw.pl 27.08.03, 13:26
      ostatnio wyprobowalam swietny przepis na paste fasolowa
      trzeba ugotowac fasole, podsmazyc cebulke na patelni, wszystko zmiksowac,
      trzeba dodac olej, wode (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) i przyprawy
      analogicznie postepowac mozna tak z soja, grochem czy roznymi rodzajami fasoli
      wiecej przepisow na dodatki do kanapek znajdziesz na
      www.puszkkka.spinacz.pl
      tam jest nawet odpowiedni dzial
      pozdrawiam
      • marchewunia Re: pasztety/ pasty do kanapek 27.08.03, 18:10
        Mniam mój ulubiony temat!:-)

Najlepsza do kanapek to pasta z soczewicy, ja ją pasteryzuję albo po prostu
        przechowuję w lodówce:

PASTA Z SOCZEWICY
        1 szklanka soczewicy, 1 szklanka pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki
        oleju, 1/2 łyżki bazylii, sól
        Soczewicę gotować z czosnkiem do miękkości ok. 40 min. Odsączyć i zemleć.
        Cebulę udusić na oleju, dodać sól, bazylię i zmieloną soczewicę - wymieszać.
        Przechowywać w chłodnym miejscu, używać do smarowania chleba.

Ta tez jest bardzo dobra myślę że da radę aby nie wypadała z kanapki
        (przechowuję tak samo jak z soczewicy)

PASTA WARZYWNA

3-4 marchewki
        2 pietruszki
        kawalek selera
        maly por
        3 cebule
        3-4 lyzki oleju
        przyprawy: sol, pieprz, papryka
        lyzeczka maki ziemniaczanej
        lyzka musztardy
        natka pietruszki

Warzywa: marchew, pietruszke i seler zetrzec na bardzo grubej tarce. Jasna
        czesc pora i cebule drobno pokroic. Podsmazyc wszystkie warzywa krotko na
        rozgrzanym oleju, dodac pieprz, papryke i sol. Przelozyc podsmazone warzywa do
        rondelka. Zalac szklanka wrzacej wody, przykryc i dusic do prawie calkowitego
        odparowania wody. Dodac make ziemniaczana wymieszana z dwiema lyzkami zimnej
        wody, jeszcze zagotowac Po zestawieniu z ogniapaste przyprawic musztarda,
        wystudzic. Przelozyc do salaretki, przykryta przechowywac w lodowce. Pasta
        jest najsmaczniejsza nastepnego dnia! Podaje sie do razoweg chleba. Mozna
        posypac zielenina.

To tyle narazie, pozdrawiam

MaRsIeWkA
        • apolka Re: pasztety/ pasty do kanapek 28.08.03, 10:01
          Wielkie dzięki, wypróbuje na pewno (fasoilę i soczewicę), taką pastę z warzyw
          to też robiłam, tyle że razem z fasolą albo soją, wogóle to zawsze była jakaś
          smaczna improwizacja wokół tych składników (+ cebula, marchew, papryka,
          pomidory, itd.), doprawiałam ziołami prowans., czosnkiem i kminkiem... .
          A czy zna ktoś pastę ze słonecznika + czosnek + coś tam (wiem, że nie jestem
          precyzyjna)?
          • marchewunia Re: pasztety/ pasty do kanapek 28.08.03, 11:07
            hej!

No ja mam jakieś dwie ze słonecznika ale jesio ich nie robiłam, plosę:

PASTA ZE SŁONECZNIKA Z MAJERANKIEM

słonecznik,
            cebula,
            majeranek (na 2 paczki słonecznika ok. 1 średnia paczka majeranku),
            sól,
            czosnek (do smaku w zależności od upodobań),
            pieprz ziołowy,
            woda (przegotowana).

Słonecznik lekko podpróżyć na suchej patelni (bez tłuszczu). Zmielić w
            maszynce do mięsa lub mikserem. Dodać uprzednio podpróżoną cebulę, majeranek,
            sól, czosnek, pieprz ziołowy (w ilości zależnej od upodobań smakowych) i tyle
            wody, aby została utworzona konsystencja pasty. Wszystko razem zmiksować i
            podawać z ogórkiem, pomidorem czy papryką.

PASTA ZE SŁONECZNIKA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM
            200 g słonecznika podpróżyć na suchej patelni. Następnie włożyć go do blendera
            i dodać 0,5 szklanki wody, sól, pieprz ziołowy, czosnek, koncentrat pomidorowy
            do smaku. Po wyjęciu z blendera dodać trochę posiekanej cebulki. Pastę tę
            można przygotować również za pomocą miksera.

Smacznego!

Marsiewa
            • Gość: marta Re: pasztety/ pasty do kanapek IP: *.slp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 10:22
              Najpyszniejszą pastą na świecie jest pasta z cieciorki:
              cieciorkę trzeba namoczyć na noc, ugotować (ok. 1 godz, moze 1.5)
              jeszcze ciepłą zmielić dodając ugotowaną marchewkę (2-3, zależy jak kto lubi),
              do tego czosnek (tez do smaku), dużo soli, oliwę z oliwek lub olej z pestek
              winogron. acha i jeszcze można dodać trochę płatków owsianych zalanych
              wrzątkiem (trochę muszą postać, zeby się zrobiła taka paćka :). (Płatki i olej
              nadają jej gładziutką konsystencję, bo bez tego będzie się rozpadać)
              Pychotka!!!
              Naprawdę polecam! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka