Forum Zdrowie Candida
ZMIEŃ
      chleb

    chleb

    (35 wyników)
    • No właśnie, sama już nie wiem jak to jest z tym chlebem, na pewno ma być na zakwasie, dziś kupiłam cleb z mąki z amarantusa na zakwasie z piekarni Lubaszka. Smakuje w miarę, nawet mały trochę zjadł - czy taki może być, nie jest taki ciemny jak razowy ale ciemniejszy niż zwykły chleb. I co może być?
    • robilam juz chleb na zakwasie dwa razy, ale nie udal sie. raz byl plaski, a raz wyrosl, ale w srodku byl lepki jak glina, mimo ze go pieklam i suszylam termoobiegiem. prosze o jakis przepis, ktory wam sie sprwdzil :)
    • two.xthost.info/bookeh/londyn/chleb.html Umieściłam ten przepis na forum Borelioza (sama choruję na boreliozę), bo grzybica jest niestety nieodłączną towarzyszką boreliozy. Ale pomyślałam sobie, że może tu też się komuś przyda. Może ułatwić życie zwłaszcza tym osobom, które - podobnie jak ja - nie mogą jeść pszennego pieczywa pieczonego na drożdżach. Tu, gdzie mieszkam, czyli w Londynie, żytni chleb pieczony na zakwasie jest praktycznie nieosiągalny. Drogą prób i błędów nauczyłam się więc ...
    • lub sodzie czy jest możliwy? Zna ktoś przepis? Bo na zakwasie jest kłopotliwy w wykonaniu. thx
    • czy mogę jeść chleb żytni na zakwasie upieczony z mąki zytniej wysokoprzerobionej, a więć NIERAZOWEJ ?? proszę o poradę:( gubię się już....
    • Proszę niech mi ktoś pomoże, już się w tym wszystkim pogubiłam, czytam stare wątki, sprawdzam w wyszukiwarce i nie znajduję jednoznacznej wypowiedzi. Czy w 1 etapie leczenie można jeść chleb na zakwasie bez drożdży czy nie ? Czy można jeść wazę. Znalazłam jeden chlebek tej firmy w którym nie ma drożdży i jest pełnoziarnisty. Pozdrawiam. Ida.
    • Poznaniacy poradzcie- gdzie kupujecie chleb na zakwasie? Nie chodzi mi jednak o sklepy ze zdrową żywnością- chleb tam jest drogi i zazwyczaj po prostu niezbyt świeży, taki skamieniały. Które piekarnie oferują chleb na zakwasie, który można kupic świeży codziennie? Gdzie można go kupić w centrum miasta?
    • Czy to dobrze czy źle, ze po chlebku wasa pierdzę za duzo?:) Jem go od 2 miesięcy, ale te gazy pojawiły sie od 2 tygodni. Wy tez tak macie?
    • Zakładam osobny topic bo to dość ważne pytanie. Własnie dziś zakupilem w piekarni 3 bochenki chleba razowego na naturalnym zakwasie. Twarde to to jak diabli, ale smaczne. 2 od razu poszły do zamrazarki a jeden zapodam (tzn. nie cały tylko 3 pajdki z warzywami itp). Przykładowa kanapka to grubo posmarowana masłem i na to grubo ogórkow, rzodkwi i cebuli, po czym spory łyczek oliwy z oliwek. Pytanie - czy 3 kromki rano i 3 wieczór to nie za duża dawka (w końcu bezpiecznego bo ra...
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25353407&v=2&s=0
    • Przepraszam, że prowadziłem Was niechcący w błąd mówiąc o tym, że niska temperatura wymrozi drożdże. Zrobiłem specjalnie ciasto, dodałem drożdży i wrzuciłen na dobę do zamrażarki. Niestety, po rozmrożeniu ciasta i pozostawieniu go w cieple, zaczęło rosnąć. Doświadczenie to powtórzyła moja pacjentka. Dlatego nie polecam w diecie chleba żytnio-razowego na zakwasie kupowanego w sklepie, gdyż nigdy nie można mieć pewności, że nie jest robiony na drożdżach.
    • 1.W artykulach umieszczonych na tym forum, zaleca sie w pierwszym etapie leczenia choroby jedzenie min.chleba zytniego -pelnoziarnistego.Jak sie ma to do faktu ,ze ow chleb zawiera drozdze? Szlag mnie dzisiaj trafil.Juz mialam placic za niego , kiedy sie zorientowalam co zawiera.To samo sie tyczy marmolady bez cukru.Znalazlam taka,ale zawiera on fruktoze, ktora tez jest zaliczana do skladnikow, ktorymi zywi sie grzyb.Czy ktos mi moze powiedziec o co w tym chodzi? 2. kupilam kefir ...
    • Czy też tak reagujecie: to chlebie żytnim na zakwasie mam od razu potworne wzdęcia, natomiast po razowym pszennym nie. Dlaczego skoro żytni jest zdrowszy???
    • Robiłam zakwas z maki zytniej razowej i trzymałam go w garnku pod przykryciem 4 dni, tak jak w przepisie dr Janusa i......spleśniał mi :( stał w kuchni na szafce, niemieszany. Co źle zrobiłam? a może mozna kupić gotowy w sklepach ze zdrową zywnościa?
    • Maxion1 - gdzie kupujesz chleb na zakwasie??? dzieki za Twoje stronę Pozdrawiam gorąco
    • Czy można ją pić ( zamiast kakao ) razem np. z mlekiem ryzowym? Jest to podobno naturalnie słodkie podobne w smaku do kakao.
    • piszecie ze zero pieczywa. to co mam jesc? jakie pieczywo? dodam ze nie mam czasu noi zapału do pieczenia chleba. bo ciagle chce mi sie spac i słaba jestem
    • 2 miesiące temu wyszła mi w kale candida sp (średnio liczne). Lekarz pierwszego kontaktu stwierdziła, że to nic takiego bo ma to większość z nas więc po prostu mam unikać słodyczy i drożdzy. Jednak lekarz u którego lecze się na alergie stwierdził, że Candida to jest główna przyczyna moich obrzęków twarzy przy alergi na grzyby, pleśnie i kurz. Postanowił, że mimo diety przeisze mi Trioxal i Fluconazole na przemian z odstępami w czasie. Jestem w trakcie leczenia i czuję się dobrze...
    • Witam ! Mam pytanie odnośnie pieczywa chrupkiego, czy stosując dietę przeciwgrzybiczną w pierwszym etapie mogę jeść pieczywo pełnoziarniste żytnie w postaci wafli podaję jego skład: Pęczak żytni 53% Pęczak pszenny 46% Sól 0,75 % I jeszcze jedno znalazłem sklepie chleb żytni na zakwasie, ale niestety ma w składzie drożdże, więc nie wiem czy mógłbym go stosować w czasie diety(pewnie nie?) Bo jeśli z tych produktów żadnego nie mogę jeść to chyba nie dam rady stosować tej diety....
    • Moniko, po przeczytaniu watkow na forum mialabym do Ciebie pare pytan poniewaz u mnie sprawa wyglada podobnie jak u Ciebie.Mecza mnie nawracajace grzybice pochwy natomiast nie mam zadnych dolegliwosci innych oprocz zmeczenia.Doczytalam sie ze Tobie pomogla dieta bezcukrowa dlatego chcialam zapytac sie Ciebie czy od razu przeszlas na diete bezcukrowa czy nie jadlas tylko slodyczy? Czy zrezygnowalas rowniez z chleba,ziemniakow i bialej maki? Czy jadlas owoce? Czy pilas kawe ze smieta...

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się