Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      chleb

    chleb

    (20 wyników)
    • Witam Piekłem w życiu różne chleby, jedne się udawały inne nie. Niektóre były pracochłonne w przygotowaniu (np. pół godziny ugniatania ciasta), ale mam jeden taki, który łatwo się robi i zawsze się udaje. Skład: -zakwas -1,5 L wody -1 kg mąki żytniej (ja używam razowej typ 2000) -0,5 kg mąki pszennej -1 szklanka zarodków pszennych -1 szklanka płatków owsianych -1 szklanka ziaren słonecznika -1 szklanka siemienia lnianego -1 szklanka pestek dyni -3 łyżeczki soli Wszystkie składn...
    • z Łotwy ? Jest tak pyszny , że można go jeść bez żadnych dodatków , dosłownie rozpływa się w ustach. Bochenek tego chleba jest mały ale ciężki , widocznie wkładają dużo serca do jego wypieczenia .
    • -chleba jem sporo moje ulubione to z amarantusa, pumpernikel i Pan Tadeusz - czarny chleb na zakwasie wg recept litewskich - piekarnie oferują teraz wspnialy wybor - chleb pelnoziarnisty, z soja z czrnuszka z siemieniem lnianym i rózne inne pysznosci - jem duzo chleba bo przy mojej aktywności fizycznej dostarcza mi węglowodanów , ktore dają energię potrzebną w sporcie jem duzo ale tyle ile potrzeba mojemu organizmowi- dlatego jestem szczupły
    • Czyli jak się produkuje jedzenie, dokument, pozbawiony dialogów, od jedzenia pochodzenia roślinnego do zwierząt i wyrobów z nich. Surowy obraz bez zbędnych sugestii. Jestem ciekawa Waszych opinii. Ja znalazłam film tylko w jednym miejscu w całości. www.youtube.com/watch?v=nGk2HEp6yVc&feature=related
    • chleb(6)

      witam serdecznie! Od jakiegoś czasu piekę w domu chleb, ale zastanawiam się jak to zrobić, żeby skórka chlebowa była lśniąca i brązowa jak sklepowy chleb, mi tak nie wychodzi:-( Proszę o poradę. Kaśka
    • orkisz to super zboże znane juz w starożytności własnie zajadam chleb orkiszowy jest.. super a orkisz to zboże , kóre samo w sobie moze byc podstawa zdrowego wegetariańskiego żywienia ma duźo białka, sporo tłuszczu, żelaza, witamin można robic też kaszke kiełki > kto jeszcze ma możliwość tym się zajdać ?
    • chodzi mi o paste z soczewicy lub soi.zeby miala wyrazny smak, konsystencje i odpowiednie przzyprawy oraz nadawala sie do wekowania.prosze o pomoc.ola
    • wiadomosci.onet.pl/1515145,242,1,wodka_zdrowsza_od_soku,kioskart.html Jego rada brzmi: "Ograniczcie spożycie chleba i jedzcie więcej ryb, jajek, masła – wszelkich protein pochodzenia zwierzęcego".
    • Słuchajcie, czy ktoś może mi polecić jakiś fajowy sklep internetowy z żywnością ekologiczną obsługujący Warszawę? Ja do tej pory namierzyłam jeden - zresztą sympatyczny- www.ekosfera.pl.
    • Wojbus napisał: > - Bardzo ściśle przestrzegamy zasad wegetarianizmu, nie jemy nawet ryb i > jaj - mówi Robert. - Sama piekę chleb i ciasta, do których zamiast jajek > używam śmietany - mówi Beata. Czyli wyrobów z mleka, a więc pochodzenia zwierzęcego. TO NIE WEGANIZM! A więc wojbus nie podaje przykładu skrajnej, ortodoksyjnej diety wegańskiej - jako wg jego przekonań prakonań w pełni zdrowej bezpiecznej. Próbuje nam zamydlać oczy i kłamie.
    • to sa dopiero moje poczatki wrezygnacji z miesa i tak sie zastanawiam co jecie na kolacje i sniadania, z czym jecie kanapki?
    • Jeżeli taki wątek już był to z góry przepraszam. Czy mógłby ktoś podać mi rodzaje wegetarianizmu i wyjaśnić pokrótce na czym polegają? Dzięki.
    • Właśnie przeczytałam artykuł www.abee.linart.pl/od%20kuchni/od_kuchni- margaryny.htm i wyłączam margarynę z jadłospisu. Tylko czym smarować chleb? Może słyszeliście albo czytaliście o czymś, co zdecydowanie powinno się wykluczyć z menu? Chociaż zważywszy na postępującą degradację środowiska, nawet brethingowcem nie jest dziś zdrowo zostać :-(
    • Jestem tu od niedawna, klikam po różnych wątkach i moje ogólne wrażenie - wegetarianie i nie wegetarianie (ci sympatyzujący) stworzyli sobie grupę wsparcia ideologiczno-środowiskowego. Bardzo to przyjemne. Pozdrawiam Karina
    • www.rozanski.gower.pl/nigella.html nasionka dostepne w sklepach wystraczy zemlec i dosypywac np. do chleba, do sałatek do wszelakich mas , twarożków (także z tofu) działanie prozdrowotne - gwarantowane przez Naturę
    • Czesc, mam pytanie czy moze ktos wie gdzie i czy wogole mozna kupic w Polsce zarodki pszenne (wheat germ) w takiej sypkiej postaci. Ksztaltem przypomina to troche otreby. Poza tym moze ktos piecze chleb w domu i wie gdzie mozna dostac make razowa (np. zytnia)? Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki. Pozdrawiam.
    • wie ktos?
    • W czasie gdy Wy produkujecie tu zbędne wymiany zdań, że ten na tego wrzuca i to nieładnie, ale lepiej żeby tamten a tamten nie wchodził tu, no i jeszcze Lechu rzuca sektami, postanowiłam na chwilę pójść do szkoły:P...Było zakończenie i przyszedł taki śliczny piesek, że aż mnie wmurowało:-), doszłam do wniosku, że powinnam częściej widywać się z tym jakże pouczającym budynkiem...pies wyglądał jak duży szczurek, wił się z radości i tak wymachiwał ogonem , że prawie wszystkim sinia...
    • wystarczy 5-8 kilo
    • maja klopoty ze znalezeniem osob do przyuczenia do tego strasznego zawodu. Strasznie mnie ucieszyla ta wiadomosc.

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się