Dodaj do ulubionych

Lubię cmentarze

09.07.11, 23:08
Kto mnie zna ten wie, że lubię. Dwa tygodnie temu szukałem aktorów na cmentarzu w Skolimowie, znalazłem, spisałem epitafia i będę ich "obrabiał" na Wikipedii. A dziś, dziś plany mi się zmieniły i postanowiłem wykorzystać ładną pogodę do poszukania braci Melaków. Zapytacie kto to był? Główna ulica Ząbek nosiła kiedyś, w poprzednim systemie nazwę Braci Melaków. Na pytanie zadane kto to, usłyszałem że komuniści zabici w Ząbkach czasie wojny. No to pojechałem rowerze na cmentarz w Ząbkach poszukać tych Melaków. Pytam ludzi, nikt nic nie wie, ale ja jestem uparty. Po godzinie łażenia (bo ja uparty jestem, a cmentarz mały) znalazłem mogiłę z pochowanymi "komunistami". Było ich trzech, zabito ich 21 kwietnia 1944 na stacji w Ząbkach. Złapali ich hitlerowcy, przywiązali do słupa, oblali benzyną i podpalili. Ząbki się bardzo rozrosły i nikt nie wie, że była ulica Melaków i że są tacy pochowani.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Lubię cmentarze 09.07.11, 23:29
      A tak swoją drogą czy wiecie z czego się składa pomnik?
      Jest sarkofag , stela i nekrolog lub epitafium.
      • skiela1 Re: Lubię cmentarze 10.07.11, 16:53
        Tez lubie cmentarze.Po spacerze szybko sie wraca na ziemie troszke jakby spokojniejszym/w kazdym badz razie ja tak mam/

Niesmile nie zastanawialam sie nad tym z czego sklada sie pomnik-dobrze wiedziec.

Ps.czy na cm. Brodnowskim mozna poruszac sie rowerem?

a jezeli chodzi o Marki to kogo Ty sie tam pytales?smileStarych juz nie ma albo nie widac, a mlodzi to 'emigracja'smile
        • sibeliuss Re: Lubię cmentarze 10.07.11, 17:02
          Na Bródnowskim co raz więcej osób korzysta z roweru, zakazu nie ma.
    • piotr_57 Re: Lubię cmentarze 10.07.11, 20:07
      No ale w końcu byli komunistami czy nie ?? ?
      • sibeliuss Re: Lubię cmentarze 10.07.11, 22:49
        Ależ oczywiście, należeli do KPP i Armii Ludowej.
        • piotr_57 Re: Lubię cmentarze 13.07.11, 15:40
          sibeliuss napisał:

> Ależ oczywiście, należeli do KPP i Armii Ludowej.

No to Ci powiem jak mawiała moja babcia:
          Takich to nie może spotkać żadna niesprawiedliwość, wszystko im się należało.
    • keepersmaid Re: Lubię cmentarze 10.07.11, 20:09
      Tez lubie.
      Ostatnie odkrycie to miejscowy cmentarz zolnierzy amerykanskich z grobem generala Pattona.
      • tjbazuka Re: Lubię cmentarze 11.07.11, 04:17
        Lubię cmentarz ewangelicko-augsburski na warszawskiej Woli i Powazki .
        Muszę kiedys odwiedzic cmentarz żydowski na Okopowej.
    • una_chica_loca Re: Lubię cmentarze 13.07.11, 14:41
      Uwielbiam smile A czym starszy i mroczniejszy, tym lepiej smile
      Absolutnie zauroczona jestem łódzkim cmentarzem żydowskim. Warszawski też jest niesamowity, ale ma nieco inny klimat.
      • sibeliuss Re: Lubię cmentarze 14.07.11, 22:46
        Muszę pojechać do Błonia, byłem tam tylko na kirkucie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka