Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      cukrzyca

    cukrzyca

    (8 wyników)
    • Jakiś czas temu pisałam na forum o mojej córce. W wieku 2,9 lat zdiagnozowano u niej cukrzycę oraz Hahimoto. Teraz córka ma 7,5 lat i do tej pory Hahimoto nie wymagało leczenia, bo wyniki były doskonałe. Dziś poraz pierwszy była wizyta u endokrynologa( do tej pory były kontrole w poradni diabetologicznej) i po obejrzeniu wyników przez lekarke córka dostała lek. TSH-3,82 mIU/ml fT4- 16,2pmol/l Euthyrox N - dawka:12,5 to na poczatek bo TSH od kwietnia wzrosło. I tu moje pytania: ...
    • Miesiac temu u mojej curki wykryto cukrzyce a teraz dowiedzialam sie ,ze ma jeszcze hashimoto.Czy hasimoto jest powiklaniem cukrzycy ,czy moze odwrotnie.Wiem ,ze z cukrzycy nie mozna sie wyleczyc ale czy ta druga choroba jest wyleczalna.Moze to glupie pytania ale na razie nie mam sily czytac wszystkiego i sie boje ,bo czym wiecej wiem tym bardziej jestem przerarzona jej przyszloscia.
    • Czy to prawda ( bo mnie postraszono ), że niedoczynność idzie często w parze z cukrzycą? Chyba bym nie chciała, że tak kolokwialnie stwierdzę..
    • Jestem ciekaw ile z nas ma cukrzycę typu 1 bo to podobno często występuje z hashimoto
    • TSH 6,39 <0,27-4,20> FT4 22.08% [wynik 1.1, norma (0.93 - 1.7)] FT3 60.00% [wynik 3.44, norma (2 - 4.4)] Widzę, że ma dysproporcję między hormonami, ale nie wiem, co jej doradzić - ma coś brać dodatkowo? Na razie bierze Euthyrox 100. Na Hashi choruje kilka lat, prócz tego ma cukrzycę i jest otyła. Dziękuję w jej imieniu.
    • To chyba ta choroba. Mam cukrzycę T1 od 14 lat insulinozależną spowodowaną autoagresją. 12 lat temu zgłosiłam lekarzom dolegliwość - że w szyi mi tak jakoś szeroko, że ślinę ciężko przełykam. Zrobiono tylko usg tarczycy i powiedziano, że nic mi nie jest. Potem przez lata dokuczały mi czasem te uczucia pełnego gardła. Zaciskałm je chustką, żeby mi się tak "to" nie rozlewało w tej szyi. Dokuczały mi ataki gorąca, ale cukrzyca to tłumaczyła. W ostatnich latach nasiliły się stany lękowe. Ur...
    • Jestem mamą 3,5 letniej Karoliny u której w marcu zeszłego roku wykryto cukrzycę i od razu hashimoto. Mała przy wykryciu miała TPO 4 tys, ale TSH było w normie i nie podjęto żadnego leczenia. Do tej pory robiliśmy dwa razy badania kontrolne, TSH jej spada i weszła nawet w nadczynność, ale leczenia nadal nie podjęto. Czasem się zastanawiałam czy ona naprawdę ma hashimoto, bo u mnie w rodzinie mama i siostra mają nadczynność a ja czekam na wyniki.
    • Czciałam zapytać czy ktoś ma objawy niedocukrzenia i czy należy to wiązać z hashi, czasami moje zawroty głowy są spowodowane niedocukrzeniem(tak myślę), nigdy wcześniej nie miałam takich objawów zanim zaczęłam chorować. Wystarczy, że mam miesiączkę albo przejdę stres i cukier mi spada, mierzę go sobie wtedy stąd wiem. Czuję się wówczas nieciekawie.

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się