-
Cześć, Wiem, że ten tema był już poruszany na forum ale może ktoś wie gdzie znaleźć dokładne wskazówki jak kupić mieszkanie w Hiszpanii, co jest potrzebne np NIE. Może jest strona internetowa z tymi wszystkimi informacjami. Z góry dziękuje.
-
Uważajcie na fotoradary w Hiszpanii. Właśnie otrzymałem po wyjeździe w październiku 2010 mandat za zbyt szybką jazdę. Ograniczenie było do 80 km/h. Jechałem 100 km/h. Fotoradar znajdował się około 100 m za znakiem, na dużej tablicy informacyjnej na autostradzie koło Grenady. Nie przypuszczałem ze policji hiszpańskiej chce się ściągać mandaty od obywateli UE za tak niewielkie wykroczenie.
Samochód był z wypożyczalni, więc tym bardziej sprawa wydaje się skomplikowana. Nic bardziej mylnego. Pol...
-
Witajcie,
Planuję się wybrać z żoną w pierwszej połowie lipca na południe hiszpanii, pozwiedzać, poplażować i poćwiczyć język hiszpański w jego naturalnych warunkach.
Napewno chciałbym zwiedzić Grenadę... chciałbym zaliczyć także takie miasta jak Alicante i Sevilla, jeśli macie jakieś podpowiedzi, lub po prostu praktyczne informacje to się podzielcie. Może znacie też jakieś ciekawe miejsca do plażowania, w samym szczycie sezonu musi to być jako codzienny punkt programu, bo obawiam się, że ...
-
Czytaliście to:
wiadomosci.onet.pl/swiat/hiszpania-lato-rozpocznie-sie-dopiero-we-wrzesniu,1,5526965,wiadomosc.html
Ja jestem załamana :( Wakacje zabukowane na drugą połowe lipca. Liczyłam na porządne upały.. I co teraz jak nie bedzie pogody?
-
Hola Amigos!
Napiszę kilka moich spostrzeżeń z pierwszej wizyty w Hiszpanii w Salou.
Samo miasteczko typowo turystyczne jak nasze nadmorskie miejscowości. Dużo Rosjan, Anglików i niestety wszystko pod nich jest tam zrobione. W knajpach ciężko o hiszpańskie jedzenie skoro Hiszpanie stają na głowie żeby robić tylko jajka sadzone, fasolkę i bekon. Może i miło pojechać tam i posmakować angielskie puddingi, ale wolałabym jednak coś "miejscowego". Plaża przy promenadzie całkiem niezła, pias...
-
Kocham podróżować, zwiedzać, poznawać nowe miejsca i nowych ludzi, ale samotne wypady za granicę to dla mnie żadna przyjemność. Tak więc... chętnie poznam kogoś, kto uwielbia podróże do Hiszpanii i nie tylko :) Chciałabym spotkać tu kogoś z kim zwiedzę, poznam kawałek świata :)
-
Witam,
jako , że jestem początkująca w wyjazdach na własna rękę chętnie dowiem się od Was o wczasach w Hiszpanii na Costa Brava i Majorce "samemu" bez BP.
- jakimi liniami
- jaki wybraliście dojazd z lotniska
- jaki hotel (z jedzeniem czy bez)
- z jakiej firmy wypożyczyliście samochód
Wyczytałam juz co było możliwe na forum a chętnie poczytam coś nowego.
A i najważniejsze ile wyszla wasza wyprawa
-
-
Wybieram się do Hiszpanii , pod namiot,w drugiej połowie lipca. Czy jest szansa, że na campingach znajdę miejsca bez uprzedniej rezerwacji? I czy faktycznie wybrzeże jest tak bardzo zabudowane i zatłoczone ? Czy jadąc od północy znajdę jakieś nieduże mieścinki z campem i niezbyt zatłoczoną plażą? Słyszałam opinie, że całe wybrzeże jest zabudowane , zatłoczone itp Więc mam obawy, ale jednocześnie chciałabym bardzo zobaczyć też Hiszpanię. Preferujemy spokojny wypoczynek, więc nie będziemy ubo...
-
witam, od lat campinguję w Grecji lecz w tym roku może będę zmuszony zmienić kraj - padło na Hiszpanię, gdyż nigdy tu nie byłem. Proszę o podpowiedź co do fajnego campingu nad morzem, ulokowanego z dala od popularnych, zatłoczonych i obleganych przez turystów miejscu. Jedyne czego potrzebuję to sklepik, lokalna knajpka i możliwość zwodowania RIBa. Z góry dziękuję za podpowiedź!
-
22.09 wróciliśmy z tygodniowej wycieczki do Hiszpanii. Lot tam i z powrotem liniami Ryanair, na miejscu przemieszczaliśmy się pociągami, metrem i autobusami. Miejsce docelowego pobytu- Calafell (miejscowość turystyczna na tracie Barcelona- Tarragona). Byliśmy 3 razy w Barcelonie i 2 razy w Port Aventura. Oto garść spostrzeżeń na gorąco:
- BARDZO WIELKIE kłopoty językowe. Hiszpanie generalnie nie mówią w żadnym języku, poza ich własnym. Nawet w miejscach, gdzie znajomość angielskiego wydaje s...
-
Witam i proszę o rady. Znajomi chcieliby się wybrać do Hiszpanii. Ze względu na koszty chcą zrezygnować z samolotu i jechać autokarem do Hiszpanii i tam trochę poobjeżdżać i pozwiedzać. Ma być tanio, oni się liczą z tanimi hotelami i wyżywieniem np HB, rozumieją że jak tanio to trzeba zrezygnować z pewnych rzeczy.Czy możecie polecić biuro które organizuje takie wyjazdy?
-
W tym roku planujemy pobyt w Hiszpanii na początku września. Jedziemy samochodem. Trasa
zaplanowana, noclegi też. Zawsze nastawiamy się aby jak najwięcej po drodze zobaczyć Wyruszamy z Łodzi 29.08. Nocleg w Dreznie - tani hotel. Następny nocleg w Lindau(Eurocamp) Dalej przez Szwajcarię na nocleg w Genui - tani hotel. 3 dni Eurocamp - Lazurowe wybrzeże.
7 dni Eurocamp w Platja D'Aro. Porót przez Chamonix - 2 noclegi. Następnie nocleg w Colmberg w tajemniczym zamku. I już z powrotem w Polsce...
-
zapraszam na mój raczkujący blog o Hiszpanii i nie tylko:
szkicehiszpanskimpiorkiem.blogspot.com/
pozdrawiam serdecznie
-
witam serdecznie !
w tym roku wybieramy sie do Hiszpanii z biurem Orlando travel, a dokładniej to na obiazdówkę pt. 7 krajów w 14 dni czy jedzie moze jeszcze ktoś w pierwszym terminie ? no i jeśli ktoś był to proszę o napisanie jak wyglądała podróz i w jakim standardzie był hotel w Hiszpani :).
-
Proszę o odpowiedzi na temat wypoczynku w Hiszpanii.
Jaki region Hiszpanii odwiedziliście?
W jakim Hotelu byliście?
Czy wykupywaliście dodatkowe wycieczki, jeśli tak to jakie?
W jakim celu odwiedziliście Hiszpanię?
Czy zamierzacie tam kiedyś jeszcze pojechać?
Jak oceniacie poziom świadczonych usług w hotelach Hiszpanii?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam ;)
-
Słuchajcie, chciałabym wyjechać w najbliższy długi weekend, do Hiszpanii. Czasu już niewiele, więc najlepiej, jakbym w najbliższych dniach zarezerwowała jakąś wycieczkę. I tu mam pytanie - czy ktoś z Was był w Hiszpanii z Almaturem? Jak oceniacie wycieczkę ogólnie?
-
Za niespełna miesiąc przeprowadzamy się do Hiszpanii (Granada). Chciałabym się dowiedzieć, jak tam funkcjonują żłobki/przedszkola. Bo naszą trzylatkę musimy od sierpnia koniecznie zapisać do przedszkola (na mnie czeka praca). Słyszałam, że przedszkole w Hiszpanii to już część tzw- zerówki czy coś takiego. No i że w lecie nie funkcjonują - zamiast do przedszkola, dzieci chodzą do tzw. szkoły letniej (mniej godzin dziennie, więcej luzu).
A jak jest ze żłobkami? Chcemy zapisać małego od wrześn...
-
czy ktoś był na takiej objazdówce? mają biura cos takiego w ofercie. ale nie wiem czy ponad 4000 km w kilkanascie dni jest do "przezycia"... Sam dojazd autobusem z Polski do Hiszpanii, a potem objazd półwyspu...Jakie wrażenia macie, jak odbywa sięzwiedzanie? warto, polecacie, odradzacie...?
-
Witajcie,
dawno dawno temu (to nie będzie bajka) zarezerwowaliśmy sobie rodzinnie bilety do Malagi. Ciągle mieliśmy w pamięci, że to jeszcze dużo czasu a tymczasem minuty uciekają i długi weekend majowy zbliża się nieubłaganie a my niewiele mamy ustalone. Szukam więc u Was pomocy i wsparcia, bo gdzie indziej jeśli nie tu? :)
Lecimy rodzinnie do Malagi na tydzień. Planujemy objazdówkę, jeszcze się zastanowimy, jak to zrobić, ale na wstępie borykamy się z problemem samochodu - jesteśmy z ...
-
Witam, może ktoś wybiera się pod koniec czerwca samochodem do Hiszpanii? Planujemy wyjazd na 2-2,5 tygodnia. Zamierzamy trochę pozwiedzać po drodze (Monako, Nicea itp.), dojechać do Barcelony a dalej to już sprawa otwarta... może Kraj Basków albo trochę na południe? Chcemy trochę pozwiedzać, ale ze względu na dzieci też trochę czasu spędzić na odpoczynku. Mamy dwie córki (10 i 3 latka) więc jeśli ktoś z pociechami w podobnym wieku ma ochotę na taką wyprawę to czekam na kontakt!