Forum Na emigracji Kobieca Polonia
ZMIEŃ
      hiszpania

hiszpania

(12 wyniki)
    • Pozwalam sobie podczytywać Twoje posty, bo bardzo mocno rozmyślam o wyjeździe do Hiszpanii i Twoje doświadczenia są na wagę złota :) Mam takie pytanko dot. systemu edukacji, z którym mieliście naoczne i osobiste doświadczenia ;) Mój synek ma 4 lata (skończy w sierpniu) i intryguje mnie kwestia jak to tam wygląda, od jakiego wieku jest obowiązek szkolny, jak funkcjonują przedszkola - czy są kosmicznie drogie jak w niektórych krajach, czy działają w sensownych godzinach pozwalającym rodzicom n...
    • swego czasu pisalam ze chcialabym przeniesc sie z rodzina na stale do hiszpanii. tak tez zrobilismy, od wczoraj jestesmy na razie w cabopino. niestety po drodze, na parkingu skradziono nam a raczej mi torebke z ... no wlasnie cztery paszporty, moj dowod osobisty, kasa, karty kredytowe i platnicze, karty do ubezpieczenia zdrowotnego i mnostwo innych rzeczy. z tego co sie zorientowalam przed wyjazdem potrzebujemy NIE zeby tu "zaistniec" jest nam potrzebne do zapisania malego do sz...
    • hej,jestem mamą 2 letniego dziecka,chętnie poznam mamy mieszkające w Hiszpanii,niekoniecznie z okolic Valencji,pozdrawiam
    • ... juz w wakacje i zostac. czy jest na tym forum ktos kto juz tam mieszka i zmagania z meldunkami, ubezpieczeniami zdrowotnymi, lekarzami i szkolami ma za soba?? no tak ale ze mnie matol, to od poczatku witam Was serdecznie :). kilka slow o mnie jestem zona ;p, mama dwojki szkodnikow, jedno wczesnoszkolne, drugie za dni kilka skonczy rok, mieszkamy jeszcze Polsce, ale jak w temacie zamierzamy wyprowadzic sie do Hiszpanii. urodziny, takie luks kobiece bo cale 30, mialam 11.0...
    • Witam Was, to moj 2 watek, ale przedstawiam sie tu. Mieszkam w Hiszpanii, region Murcja. Mam 25 lat, tutaj jestem od niedawna. Wlasnie zaczynam nowa prace jako tlumacz na budowie (coz, typowo kobiece zajecie :P). Internet miewam - w domu nie mam, pisze od mojego chlopaka, ktory ma stale lacze. Wasze forum obserwuje od dosc dawna, reprezentacji w Hiszpanii praktycznie nie macie, wiec sie zglaszam. Pozdrawiam wszystkich cieplutko
    • Chcę wyjechać do Hiszpanii. Czy ktoś zna jaką firmę pośredniczącą w wyjazdach? Proszę o kontakt.
    • mam pytanie jako ze oboje tu nie pracujemy mamy wykupione ubezpieczenie prywatne, ale wiadomo ono nie obejmuje opieki pediatryxcznej dziecka w zakresie tzw podstawowym czyli dbanie i wszelkie bilanse, szczepienia itd. wiem ze powinnam miec cos takiego jak ksiazeczka rodzinna, glownie chodzi mi o dzieci (bo my z mezem juz jako takie opieki lekarskiej nie potrzebujemy a w razie naglych przypadkow mamy ubezp prywatne). nie mam pojecia jak to zalatwic, bo jezyk u mnie jeszcze kuleja...
    • Hej, czy sa tu tez jakies Polki mieszkajace w Hiszpanii???? Czy tez jestem w tym calkiem osamotniona? :-(
    • a tak sobie chwilke mam to Wam napisze co u mnie ;) jak pisalam tak zrobilismy czyli poczatiem kwietnia wrocilismy do PL. tu oczywiscie zabiala mnie po raz enty biurokracja. przerejestrowanie auta chociazby, rzecz ze niby prosta i maloskomplikowana, zajela nam ponad 3 tyg bo... widzi mi sie urzednikow UM tiiaaaaa. maloletni wrocil do szkoly do "starej klasy" i po raz enty zaskoczyl mnie mega pozytywnie, bo nadrobil szybciorem i odnalazl sie w rzeczywistosci ekspresowo. oooooooo d...
    • wklejam tu wpis z innego watku. sylwek zaproponowal zebym zalozyla taki watek. w sumie pomysl wydal mi sie fajny o tyle, ze faktycznie moze jak ktos przeczyta to, co tu sobie bede klikac to moze mu sie kiedys przyda.chcialabym zamieszczac info tzwpozyteczne jaki takie wolne wnioski moje, czasami po prosrtu opisac co sie dzieje.mam nadzieje ze nie macie nic przeciwko :) i tak na wstepie mieszkam tu w Hiszpanii (Andaluzja) od konca lipca po przeroznych "przygodach" chyba zaczynam ...
    • Dziewczyny, od jakiegos czasu chodzi za mna ten temat. Tak sie sklada, ze nieciekawa praca to wlasnie moi przypadek. Pracuje w administracji (obsluga biura, ksiegowosc), w firmie budowlanej. Poszlam tam bo myslalam, ze moze byc fajnie, ale widze ze nie jest. Lubie kontakt z ludzmi a tu zarzucona jestem stosem faktur. Lubie tworzyc, jestem kreatywna, a tu musze wszystko robic wedlug utartego schematu. Lubie przebywac z ludzmi na poziomie, a otoczona jestem nieukami po podstawowce (...
    • Nie wiem jak u Was ale tu u ,mnie (Hiszpnia) balety chyba lepsze niz w Polsce z tej okazji. Napiszcie czy swietujecie i czy Wasze zyciue sie w jakis sposob zmieni z powodu tego wydarzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się