Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      kapusta

    kapusta

    (568 wyników)
    • Niestety za dlugo gotowalam i odeszlam na chwile od mieszania i od teraz czuć woń spalenizny . Da się tego jakoś pozbyć?
    • Mam kiszone w calosci liscie kapusty. Chcialabym zrobic z nich golabki, najchetniej wegetarianskie, z ziemniakow z cebula, z grzybami albo cos w tym stylu. Najwieksza zagwozdke mam jednak z sosem - ze smietana ? z pomidorami ? zwykly rosol ? Zupelnie nie mam pomyslu, zeby sensownie polaczyc te wszystkie smaki. Ktos pomoze ? Z gory dziekuje.
    • Kiszoną od kwaszonej?!
    • Podrzućcie mi proszę DOBRY przepis na kapustę czerwoną. Taki żeby nie była bardzo tłusta, ale żeby miała jakiś smak - robiłam z paru przepisów i była kompletnie bezsmakowa. Może być na ciepło i na zimno. Podobno dobra jest z dodatkiem octu - typu marynaty..... Dzięki!
    • Witam, będę robić na wigilię pierogi z kapustą i grzybami. Chciałam zrobić je kilka dni wcześniej ale nie chcę zamrażać. Ile mogą leżeć w lodówce żeby na wigilię były smaczne? Myślałam żeby w środę zrobić farsz a w czwartek lepić. Nie za wcześnie?
    • No cóż...wydawało mi się, że kapusta, którą zakupiłam na potrawę wigilijną nie jest zbyt kwaśna. Niestety mam anginę i smaku za bardzo nie wyczułam. Udusiłam kapustę z grzybami, śliwkami i przyprawami (liść laurowy, ziele ang, pieprz, goździki, majeranek) ale wydaje mi się, że jest za bardzo kwaśna. Czy jest jakiś sposób na odkwaszenie kapusty ale bez konieczności ponownego przelewania wodą, płukania itp. Nie chcę tej czynności robić bo kapusta wyszła idealna jeśli chodzi o konsystencję. Je...
    • białej. Mąż był na imprezie, na której p[odano to cudo. Wszyscy się zajadali, z nim włącznie a potem rzucili się do kucharza pytać o przepis. Niestety, skubany nie chciał podać, więc może wy coś wiecie? Na świecie istnieją cudowne, pyszne surówki z białej kapuchy, ale mnie nigdy nie udało się żadnej z nich zrobić, szczerze mówiąc poddałam się. Teraz zaświtała we mnie nowa nadzieja, że może na stare lata jednak coś pysznego mi wyjdzie. Tamta surówka była głównie z kapuchy, z jakimś serem typ...
    • zmielona karkówka, surowe cebula i czosnek posiekane, posiekana kapusta włoska, ugotowana quinoa i jakoś mnie zatrzymało w tym fantazjowaniu i czeka wyrobiona masa nie chciałabym zabić zapachu komosy ale jakoś nie wiem co z tym dalej po uformowaniu kotletów? wstępnie obsmażę i uduszę do dyspozycji mam wodę, rosół, piwo i przecier pomidorowy - bardzo dobry ale słodkawy i kompletnie nie umiem się zdecydować co zrobić pierwszy raz w ogóle robię kotlety z kapustą i komosą, kto ma pomysł ja...
    • Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie, gdyż mam nadmiar kapusty. W kuchni mojej jak tak zostawię to mi ona gnije. Jeżeli można mrozić to w jakiej postaci najlepiej? Dziękuję!
    • co się dodaje? papryke czerwona i...
    • Proszę o radę: mam sparzone liście kapusty na gołąbki, ale zabrakło mi farszu. Czy mogę je zamrozić i wykorzystać w przyszłości na gołąbki, czy się rozpadną? Pozdrawiam
    • witam podzielcie sie swoimi przepisami na mloda kapustke :) tak patrze w necie i tyle roznych przepisow jest i probuje po kolei ale jeszcze na swoj typ nie trafilam :)
    • kiszona oczywiście... Beczka od wielu lat ta sama, przepis też ten sam - bez zmian. Zawsze kapustę przykrywałam lnianą ściereczką. W tym roku załatwiłam super ciężkie bele dębowe (ponoć takie najlepsze). Wyparzone położyłam na ściereczkę, aby lepiej kapustę gniotło i na nie kamień (też wyparzony wielokrotnie). Cały czas kapusta była ok, a dziś jak podniosłam wieko beczki to się przeraziłam... Dębowe bele całe zapleśniałe!!! Ściereczka z wierzchu też. Kapusta pod ściereczką ładna, bez zmian sm...
    • czy to duży błąd?
    • Witajcie proszę o radę nt. dania obiadowego. Mam kapustę pekińską, piersi kurczaka, paprykę czerwoną. Czy pekinka nadaje sie do smażenia z mięsem kurczaka?
    • Kupilam kapustę włoską i jutro będę się za nia "brać"...tylko jak? co warto z niej zrobic i smakuje świetnie? wiem, że gołąbki...ale to mi troche za duzo roboty, moze znacie jekies przepisy na szybka kapuste no i smaczna oczywiscie...
    • Jak robicie białą kapustę na ciepło, jako dodatek do obiadu? Szukam jakiejś inspiracji bo mam całą główkę... U mnie zawsze dojrzała biała to albo ląduje w bigosie albo w gołąbkach, ew. w surówkach. Jako ciepły dodatek to tylko młoda, włoska lub czerwona. A teraz chciałabym zrobić pyszną na ciepło.
    • Aby pozbyć się goryczki - kapustę po skrojeniu należy zaparzyć i odlać wodę czy też posypać świeżą skrojoną kapustę solą i wycisnąć przed przystąpieniem do gotowania ? ps. jestem amatorem sztuki kuchennej :-)
    • Nigdy nie robiłam, w tym roku mam zamówienie, wrzuciłam w wyszukiwarkę i zgłupiałam, bo: - okazało się, że kapusta kwaszona, nie świeża - wszędzie jest mowa o boczku / wędzonce, więc jak się to ma do postnej Wigilii - co z grzybami? Dodaje się czy nie? A może kapusta z grochem i kapusta z grzybami to dwie różne potrawy? Na rozum i mój smak wzięłabym świeżą kapustę (może nawet włoską), suszone grzyby, olej lniany, i dodała osobno ugotowany groch. Ale czy będzie to Tradycyjny Danie Wi...
    • No właśnie. Kiedy jadam surówkę z kapusty na mieście, to najczęściej jest ona przecudownie chrupiąca i krucha. Kiedy próbuję to odtworzyć we własnej kuchni, nie wychodzi mi. Jaki jest sekret tych barowych surówek? Dodam, że octu nie wyczuwam. Czy chodzi o jakieś specjalne techniki obróbki kapusty na surówkę? To samo zresztą jest z cebulą dodawaną do śledzi...

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się