kierowca

(27 wyników)
  • Witam wszystkich, Jestem początkującym kierowcą. Niecałe trzy miesiące temu odebrałem prawko a od miesiąca sam jeżdże autem. Niestety mój tato nie miał prawa jazdy więc nie bardzo mogę poradzić się kogoś w pewnych sprawach dotyczacych utrzymania pojazdu.Przejde do rzeczy. Kupiłem auto i wiem że trzeba się nim opiekować. Pytanie do was mam następujące.Jakie czynności powinienem robić w miarę regularnie aby moj samochod miał dobrą kondycje i nie zaskoczył mnie czyms nagle na drodze. Chc...
  • Właśnie zdałem egzamin państwowy i tylko czekam na prawko. Mam pytanie do doświadczonych kierowców. Jak to jest z uzytkowaniem samochodu? Co po kupnie samochodu (w moim przypadku będzie to używana Corsa z 2000 roku) powinienem zrobić? Kiedy wiadomo, że trzeba "coś tam" wymienić? olej, płyny, paski nie paski, rozrządy itd.?;) Wiem, że moje pytanie może smieszyć, ale to mój debiut stąd pytam:)
  • Przesyłam zapytanie.Mam KIA Rio 1.4 z roku 2008.Wg proucenta powinna spalać średnio - trasa 5,6l/km a w mieście 6,2l/km a niestety spala w trasie 8,8 a w mieście 9,5.Co zrobić aby spalanie było mniejsze.Pozrowienia
  • witam, może nie każdy wie ale moim zdaniem eksplowatacja pojazdu to nie tylko częśći, naprawa i tak dalej ale to także paliwo, spalanie, tak zwany koszt eksploatacji. do niego wlicza sie również ubezpieczenie OC. dlaczego taki temat ? temat ten ma swój cel. owszem dyskusja ale coś jeszcze. chciałbym aby to był protest. dlaczego ? ponieważ firmy ubezpieczające auta wyznają zasadę : młody kierowca - głupi kierowca . dlaczego tak sformułowałem zdanie ? aby bardziej uderzało w myśli . chodz...
  • Witajcie Mam problem. Od pewnego czasu w mojej Astrze I dostaje się woda po stronie kierowcy. Jak długo pada i ulewnie to w aucie mam prawie 1 - 2 cm wody. Uszczelki w przedniej szybie zasilikonowałam. Byłam na przeglądzie w Oplu i nie znaleźli przyczyny. Może ktoś z was ma ten sam problem. Jak go rozwiązał? Pozdrawiam
  • Witam Panie Marcinie, Jak blisko kierownicy można ustawić fotel? Chodzi mi o ewentualne niebezpieczeństwo związane z otwarciem poduszki powietrznej, jeśli siedzi się zbyt blisko. Jakie wymiary ma poduszka powietrzna kierowcy (samochód - Skoda Fabia)? Pozdrawiam
  • Witam! Nie bardzo wiem co się dzieje, ale podczas deszczu, czy przy mokrej nawierzchni, podczas pokonywania wybojów czy też hamowania, samochód mój wydaje niepokojący stukot (coś jak werbelek, czyli parę stukotów jeden po drugim0 połaczony z towarzyszącymi mu wibracjami. Czasem aż mam wrażenie, że to dzieje się z moim fotelem (czyt. fotelem kierowcy), lub pod nim. Gdy nawierzchnia jest sucha objawy te nie występują. W związku z tym mam pytanie. Co to może być i czym to jest spowodo...
  • Spieramy sie z kolegą, czy wciśnięte sprzęgło przy rozruchu samochodu powoduje zmniejszenie oporów dla rozrusznika. Jak to więc z tym jest?
  • Witam, Napiszcie co sądzicie o różnych manierach kierowców. Jakie obserwujecie dziwne ( może szpanerskie, a może wręcz burackie ) zachowania kierowców ? A może sami się tak zachowujecie? Ciekawa jestem Waszych opinii i uwag na ten temat ...
  • Jestem zainteresowany załozeniem abs w w samochodzie Renault Laguna I. Czy ktoś może mi poriwiedzieć co musze kupić w tym celu tzn. jakie części. słyszałem że pompe od abs, czujniki i komputer. Czy cos pominąłem. I ile te częsci mnie więcej by kosztowały -używane, nie koniecznie nowe oraz czy zwykły ale dobry mechanik poradził by sobie z tym.
  • Chcialem sie dowiedziec czegos na temat docierania nowego silnika samochodu w przyszlosci przeznaczonego do wyscigow. Jest mi znana nowa metoda z chwilowym zwiekszaniem obrotow ponad te ktore zalecaja producenci a potem zamykaniem "przepustnicy". Ponoc nie wolno korzystac z oleju synetycznego a pierwszej zmiany nalezy dokonac po kilkudziesieciu kilometrach w celu usiuniecia zeszlifowanego materialu z procesu uszczelnienia cylindrow. Chodzi o dotarcie BMW 325i ze skrzynia SMG przezn...
  • - Cud gościu, że żyjesz – rzucił od niechcenia znajomy zawodowy kierowca, gdy zobaczył stan mojego auta. Awaria zrobiła na nim wrażenie. Nic dziwnego, w końcu odpadło mi przednie koło. Na szczęście do tragedii nie doszło, a usunięcie usterki okazało się dość banalne, tanie i momentami nawet zabawne. Więcej na blogu: pruchniewicz.pl/2009/07/31/ucieklem-grabarzowi-spod-lopaty/
  • pewna "świeżo upieczona" posiadaczka prawa jazdy stojąc na czerwonym swietle wrzuca jedynke. I tak stoi z wciśniętym sprzęgłem bo tak na kursie nauczyli. czy mógłbym prosić eksperta o zabranie głosu i stwierdzenie kto ma rację . Mąż czy pan instruktor?
  • Na początek: Suzuki Liana 1,6 kupiony u jednego z dealerów przy wylocie al. Jerozolimskimi na Pruszków jest na gwaracji. Autko OK jak ktoś jest zainteresowany opinia to zapraszam na priva. Po czterech miesiącach zaczął głośniej pracować nawiew ale tylko w pozycji nawiew na twarz oraz na nogi. słychać uciążliwe gwizdanie, w pozostałych położeniach jest OK. Jadę do dealera tam pan ogląda,ogląda nie mam przekonania czy on słyszy ten gwizd ale uparcie twierdzi że "nic szczególnego to ...
  • witam w związku z prognozami ze paliwo w lecie ma kosztować okolo 5pln za litr proponuje zorganizować protest kierowców tak aby rządzący obnizyli akcyze na paliwo i jednocześnie zmusili stacje do pomniejszenia ceny paliw o te kwote,
  • Za kilka dni odbieram nowy samochód (marki nie zdradzę, by nie wywolywać dyskusji o kapelusznikach...). Jestem do tego początkującym kierowcą (prawko od roku, sporadyczne jazdy). Jak powienem jeżdic, na co zwracać uwagę, czego unikać itp. Z gory dzieki!
  • Witam, Ostatnio dyskutowałem ze znajomymi o technice hamowania i jestem ciekaw również Waszych doświadczeń. W jaki sposób hamujecie? Czy podczas hamowania redukujecie bieg na niższy? Kiedy wrzucacie luz? pzdrw
  • Jaki wpływ nażywotność silnika ma jazda na luzie ?
  • Taki watek poruszono na forum auto moto i zaczela sie dyskusja po ktorej przeczytaniu jestem skolowana mam prawko juz 3 lata i jezdze dosyc regularnie od poczatku niestety badz stety jestem przypadkiem na ktory skarrzy sie autor watku naciskam sprzeglo w momencie gdy chce tylko zwolnic tak wiec hamowanie zaczynam od sprzegla tak mnie nauczono na kursie a pozniej nikt mi nato nie zwracal uwagi dopiero moje obserwacje sprawily ze inni kierowcy(glownie faceci)operuja troche inaczej spr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się