krysia8900 Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 13:26 Witam. Jechałam wczoraj autostradą ( perawdziwą - do Wrocławia ) i przez równy kwadrans utrzymywałam prędkość 100 km/h ( nic mniej , nic więcej ). Na mój babski rozum powinnam przejechać 25 km - ja przejechałam tylko 20. Dzisiaj pojechałam na stację diagnostyczną aby sprawdzić czy z moim lucznikiem wszystko w porządku i okazało się że wszystko jest ok. Czy może ktoś wytłumaczyć ( sensownie i logicznie ) jak to się dzieje, że choć jedziemy ze stałą prędkością np 50 km / h - w rzeczywistości w godzinę nie przejedziemy dystansu 50 km ? Pozdrawiam kierowców i kierowniczki > Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 15:27 krysia8900 napisała: (...) Dzisiaj > pojechałam na stację diagnostyczną aby sprawdzić czy z moim lucznikiem wszystko > > w porządku i okazało się że wszystko jest ok. (....) A jakoż ci ów Pan Diagnosta sprawdzał licznik?? - Pojechał aby na odcinek kontrolny ? pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
dark13 Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 15:46 krysia8900 napisała: > Witam. > Jechałam wczoraj autostradą ( perawdziwą - do Wrocławia ) i przez równy > kwadrans utrzymywałam prędkość 100 km/h ( nic mniej , nic więcej ). Na mój > babski rozum powinnam przejechać 25 km - ja przejechałam tylko 20. Dzisiaj > pojechałam na stację diagnostyczną aby sprawdzić czy z moim lucznikiem wszystko > > w porządku i okazało się że wszystko jest ok. > Czy może ktoś wytłumaczyć ( sensownie i logicznie ) jak to się dzieje, że choć > jedziemy ze stałą prędkością np 50 km / h - w rzeczywistości w godzinę nie > przejedziemy dystansu 50 km ? > Pozdrawiam kierowców i kierowniczki > kazde liczniki przeklamuja wystarczy tylko zalozyc inne opony i juz wynik sie zmienia ale u Ciebie wychodzi przeklamanie 20% to chyna za duzo moze zle mierzylas czas pamietaj ze jedna min przy 100km/h to ponad 1,5 km Odpowiedz Link Zgłoś
rozciapki Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 17:19 Mój znajomy porównywał kiedyś wskazania szybkościomierza ze wskazaniami GPSu. Okazało się, że ten pierwszy wskazywał prędkość kilkanaście kilometrów większą, niż GPS. Nasunęło nam się podejrzenie, że liczniki prędkości celowo zawyżają wskazania, aby, po pierwsze, uzyskać lepsze przyspieszenia do 100km/h (wariant porady "stłucz pan termometr, nie będziesz miał gorączki"), po drugie - wspomóc kierowców w tych "barbarzyńskich" krajach, gdzie fotoradary ustawia się na przekraczających dozwoloną prędkość o 1km/h. Niektórzy z powodzeniem stosują podobny trick dla poprawienia punktualności - każą swym zegrakom spieszyć kilka, nie zawsze wiadomo ile, minut. Odpowiedz Link Zgłoś
zaq26 Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 18:44 też kiedyś mierzyłem gps-em na autostradzie. polonez przy 100km/h rzeczywistej (tj. zmierzonej GPS) zawyżał o 12% - wskazywał 112 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Prędkość jazdy. 08.08.05, 20:06 zaq26 napisał: > też kiedyś mierzyłem gps-em na autostradzie. polonez przy 100km/h rzeczywistej > (tj. zmierzonej GPS) zawyżał o 12% - wskazywał 112 km/h "rzeczywistej" ?? przy bledzie okreslania pozycji przez GPS +/-15m a przed 2000r nawet +/-100m !! Odpowiedz Link Zgłoś