Dodaj do ulubionych

Jaka cena za ABS

11.08.05, 23:56
Jestem zainteresowany załozeniem abs w w samochodzie Renault Laguna I. Czy
ktoś może mi poriwiedzieć co musze kupić w tym celu tzn. jakie części.
słyszałem że pompe od abs, czujniki i komputer. Czy cos pominąłem. I ile te
częsci mnie więcej by kosztowały -używane, nie koniecznie nowe oraz czy
zwykły ale dobry mechanik poradził by sobie z tym.
Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 03:12
      zdumiony jestem. Powaznie mowisz?
      Cala wiazke kabli trzeba przepiac, to strasznie duzo roboty.
      Nie lepiej kupic calego auta z ABSem?

• krzeszewski Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 11:05
        poważnie :) może i dużo roboty ale słyszalem ze cena to gdzieś w okolicy 2000
        wiec sie oplaca tylko chcialbym sie dowiedzieć czy jakie są potrzebne czesci do
        tyego i ile mogą kosztować uzzywane oraz ile może wynieś robota za to wszyttko.
        no i czy rzeczywiscie dobrze slyszalem jesli chodzi o tą cene.
        • dark13 Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 11:20
          krzeszewski napisał:

> poważnie :) może i dużo roboty ale słyszalem ze cena to gdzieś w okolicy 2000
          > wiec sie oplaca tylko chcialbym sie dowiedzieć czy jakie są potrzebne czesci
          do
          >
          > tyego i ile mogą kosztować uzzywane oraz ile może wynieś robota za to
          wszyttko.
          >
          > no i czy rzeczywiscie dobrze slyszalem jesli chodzi o tą cene.
          tez uwazam ze to niedobry pomysl trzeba sporo czesci kupic i wymienic
          musisz kupic wszystkie elementy abs
          wymienic pompe hamulcowa ,czesc ukladu elektrycznego
          wszystkie piasty kol
          w sumie mozesz sie nie zmiescic w samych czesciach uzywanych do 2tys a jeszcze
          robocizna i fakt ze kupujesz uzywke wiec wiesz co kupisz?
          lepiej sobie odpusc a zaoszczedzone pieniadze przeznacz na doszkalanie techniki
          jazdy bo b dobry kierowca lepiej zachamuje bez abs niz z nim
          • emes-nju Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 12:54
            dark13 napisał:

> lepiej sobie odpusc a zaoszczedzone pieniadze przeznacz na doszkalanie
            > techniki jazdy bo b dobry kierowca lepiej zachamuje bez abs niz z nim

Z tym, ze ABS nie sluzy tylko do hamowania. Sluzy rowniez do unikniecia zablokowania kol w czasie np. omijania przeszkody, a to bez ABS wyzsza szkola jazdy.

A co do dobrych kierowcow bez ABS - hm... no mysle, ze kilka tys. w Polsce by sie znalazlo co to lepiej radzi sobie bez niz z ABS...
            • dark13 Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 13:11
              emes-nju napisał:

> dark13 napisał:
              >
              > > lepiej sobie odpusc a zaoszczedzone pieniadze przeznacz na doszkalanie
              > > techniki jazdy bo b dobry kierowca lepiej zachamuje bez abs niz z nim
              >
              >
              > Z tym, ze ABS nie sluzy tylko do hamowania. Sluzy rowniez do unikniecia
              zabloko
              > wania kol w czasie np. omijania przeszkody, a to bez ABS wyzsza szkola jazdy.
              >
              > A co do dobrych kierowcow bez ABS - hm... no mysle, ze kilka tys. w Polsce by
              s
              > ie znalazlo co to lepiej radzi sobie bez niz z ABS...
              >
              wlasnie to mialem na mysli-ABS to pomocny mechanizm ale sens montowania go do
              uzywanego samochodu mija sie z celem dlatego napisalem autorowi ze bardziej
              wydajne moze sie okazac wydanie tych pieniedzy na udoskonalenie tech. jazdy
              • romantic5 Re: Jaka cena za ABS 12.08.05, 14:12
                Jezeli nie ma co robic w domu (i w sypialni), ma sentyment do swego auta, to
                czemu nie. Watpie, ze zmieszczi sie w 2000 zl. Potrzebne sa nie tylko naboje.
                Rurki, przewody i jeszcze kupa zelastwa. Wg mnie to zwyczajna prowokacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka