anipei 09.09.06, 20:32 Witam! Proszę o radę jak wcześnie należy sadzać dziecko na nocnik i jak do tego sie zabrać?Mam ośmiomiesięcznego synka i zastanawiam się czy to już odpowiednia pora czy jeszcze powinnam zaczekać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia2711 Re: nocnik 09.09.06, 20:49 moja córeczka ma 9 miesięcy i zaczęłam ją właśnie sadzac ma ogromną frajdę że może sobie tak chwilkę posiedzie raz nawet zrobiła kupkę biłam jej brawo a ona się cieszyła ja uważam że może się oswajac z nocniczkiem oczywiście bez przesady pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: nocnik 09.09.06, 21:07 Zgadzam sie zaczelam ok 9 m-ca, sadzalam bez przymusu i nadal sadzam, czesto ma sucha pieluche, nie mam jeszcze odwagi puszczac bez ma dopiero 14,5 mies, byl okres, krotko ze nie chciala siedziec trudno uwazam ze spokojnie bez przymusu mozna przyzwyczajac. podobno zle sa z pozytywka, dzieciaki sie boja, nie testowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: nocnik 09.09.06, 21:07 Spotkałam się z dwoma szkołami. Pierwsza - nie sadzac, bo dziecko i tak w wieku około 2-2,5 lat zaczyna kontrolować zwieracze i dopiero wtedy uczyć Druga - sadzac jak dziecko stabilnie siedzi i nie prostestuje. Ja jestem z tej drugiej. Magda siedzi chyba od 8 miesiąca na nocniku. Wysadzamy ja jak widać, że kupa idzie, albo po drzemkach, albo przed wyjścviem na dwór. Kolezanka ze szkoły pierwszej mając dwulatka klnie na czym świat stoi , ze nikt jej nie doradził wcześniej sadzać synka, bo teraz on panicznie boi się nocnika. Różnie jest, jak dzieci rózne. ja sadzam z lenistwa, bo łatwij po nocnikowaniu pupę podetrzeć niż taką z pieluszki Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: nocnik 10.09.06, 10:17 Pierwszą córkę zaczęłam nocnikować ok. 2 lat. Nie klęłam ani ona się nocnika nie bała. Drugą też zamierzam tak samo. Uważam,ze dziecko należy nocnikować wtedy, kiedy jest w stanie kontorolować w miarę swoje potrzeby oraz potrafi je ZASYGNALIZOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: nocnik 10.09.06, 10:51 Zaczekać. Szkoda marnować czas na rozbieranie dziecka i ubieranie kilka razy dziennie przez rok. Spróbuj w drugim półroczu 2. roku zycia - wtedy jest szansa na sukces. Teraz tylko się npracujesz, a efektu nie będzie. Oczywiscie, za efekt uwazamy fakt, ze dziecko sygnalizuje potrzebę i kontroluje ją na tyle, by wytrzymac ten czas, kiedy trzeba sie rozebrac. Ponizej poltora roku nie masz co na to liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś