olacalek 22.12.03, 18:04 przygotowuje sie wlasnie do ciazy, jeszcze nie robilam badan na ta chorobe, mam 5 zwierzakow w domu i jesli nie bylam chora to bym chciala te chorobe przejsc... a moze mozna sie zaszczepic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tupelo Re: jak sie zarazic toksoplazmoza? 23.12.03, 10:22 Hej, jesli masz tyle zwierzakow, to bardzo mozliwe, ze juz na toksoplazmoze chorowalas. Zrob sobie przeciwciala i jesli wyjdzie, ze juz na to chorowalas (czasami objawy sa takie, ze wcale nie jestes tego swiadoma), to niczym sie nie przejmuj. jesli wyjdzie, ze nie chorowalas, to znaczy, ze twoje zwierzaki sa najprawdopodobniej zdrowe, przygotowuj sie spokojnie do ciazy i najwyzej bedac juz w ciazy mozesz zrobic jeszcze ze dwa razy te przeciwciala. Ale samej choroby bym Ci nie zyczyla, bo po co? Ja mieskzalam 18 lat z kotem i sie nie zarazilam, nie mam przeciwcial, teraz jestem w 18 tygodniu i sie nie przejmuje. Zarazic sie mozna, kopiac w ogrodku, gdzie sa zwierzece odchody... Ale na prawde nie ma po co! Odpowiedz Link Zgłoś
kathrin78 Re: jak sie zarazic toksoplazmoza? 23.12.03, 11:10 Nie ma takiej szczepionki. Zarazić się możesz jedząc niedogotawane lub surowe mięso, niemyte owoce i warzywa oraz od kotów - to jednak mniejszy % zachorowań. Jeżeli nie masz przeciwciał, nie staraj się ich zdobyć na siłę - nie ma po co. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: jak sie zarazic toksoplazmoza? 24.12.03, 22:33 Nie ma szczepionki, no i lepiej się nie zarażac specjanie bo niekiedy nie jset to taka łagodna choroba- najważniejsze to znac źródła zakazenia i ich unikać Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Re: jak sie zarazic toksoplazmoza? 05.01.04, 12:40 Właściwie to wszystkie zwierzęta mają toksoplazmozę, jednak "roznoszą" ja tylko koty. Musisz zrobić sobie badania i jeżeli wykażą obecność toksoplazmozy, to przez okres ciąży trzeba brać leki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariannabo Re: jak sie zarazic toksoplazmoza? 14.01.04, 11:04 żródła toksoplazmozy: surowe mięso - np. tatar - należy go unikać tej potrawy w ciąży, powinno się także mieć oddzielną deskę do krojenia surowego mięsa odchody kotów, ptaków, jeśli masz papugę lub kanarka to również unikaj sprzątania odchodów podczas ciąży... jaja kurze należy dokładnie umyć przed przygotowaniem. toksoplazmozą można zarazić się od dzikich zwierząt, bezpańskich kotków (domowych również ale rzadko jeśli przebywają tylko w domu) Odpowiedz Link Zgłoś