IP: *.piwet.pulawy.pl 15.03.07, 06:47
hej,wczoraj zrobiłam test ciązowy i wyszedł pozytywniesmile(hura),kiedy powinnam
pójść do lekarza,ostatnia miesiączka 9.02-który to tydzień,jak obliczyć,czy
robić jakies badania,podpowiedzcie
Obserwuj wątek
    • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 07:57
      Na pewno powinnaś już zacząć zażywać kwas foliowy (w dawce 0,4 mg/d), możesz
      rozejrzeć się za preparatami wielowitaminowymi dla kobiet w ciąży - te z reguły
      zawierają kwas foliowy w odpowiedniej dawce, odżywiać się zdrowo, absolutnie
      rzucić palenie, jeśli palisz (to wiadomo), trzymać się z daleka od chorych
      dzieci koleżanek, kichających w autobusie, cudzych kotów, nie zażywać żadnych
      leków, które nie byłyby przepisane przez lekarza poinformowanego o ciąży, a poza
      tym żyć normalnie smile
      Orientacyjną datę porodu oblicza się na podstawie reguły Naegellego - data
      ostatniej miesiączki + rok + 7 dni - 3 miesiące - w Twoim wypadku wychodzi
      16.11.07 (na razie możesz roboczo przyjąć, że jesteś w 4 tyg.c. - od 16.02.
      liczy się 3 tyg.+ 6 dni, chyba że po prostu znasz datę poczęcia), ale to data
      bardzo przybliżona - jedynie 5% dzieci rodzi się w tak wyliczonym terminie -
      dokładniej wiek ciąży określa się na podstawie USG.
      Pierwsza wizyta powinna się odbyć do 10 tygodnia ciąży - najlepiej w 7-8 tyg. ze
      względu na to, co można zobaczyć w USG.
      • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 08:03
        Acha - no i o ile masz jakiś odłożony na później romans z dentystą - już go nie
        odkładaj smile
      • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 08:22
        unikanie cudzych kotow? bzdura!.. dlaczego niby mialaby to robic?
        • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 09:58
          Ze względu na ryzyko ewentualnego zakażenia Toksoplazmą. Jeżeli ma kota - albo
          nie jest żywicielem i nie ma ryzyka zakażenia, albo jest żywicielem i zakażenie
          już przeszła właściwie na pewno. Ewentualne (jeżeli nie jest zakażona) ryzyko
          stanowią więc obce koty, oczywiście poza zanieczyszczonym pożywieniem czy wodą
          czy surowym mięsem.
          • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 10:09
            BZDURA!!!! koty nie stanowia zagrozenia... tylko kocie odchody! a kocich kup
            nikt normalny gola reka nie dotyka!!!!!

i tak pokutuja babcine przesady, ze jak sie jest w ciazy - trzeba sie trzymac
            daleko od kotów... a to bzdura.. dyzo wieksze prawdopodobienstwo zarazenie
            toksoplazmoza jest od niedomytych warzyw i surowego miesa!
            • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 10:33
              Oczywiście, że zagrożenie stanowią kocie odchody.
              A jako właścicielka dwóch kotów wiem, że każdy koci dom jest ich pełen. Kocich
              kup nikt nie dotyka, ale koty po zagrzebaniu łapą swoich odchodów w kuwecie
              włażą do zlewu i na stół, na którym przygotowuje się posiłki i, choćbym nie wiem
              jak próbowała ich tego oduczyć i nie wiem ile razy dziennie biegała za nimi ze
              szmatką z domestosem, do sterylizacji pomieszczenia w ten sposób nie doprowadzę.
              Poza tym koty wykonują toaletę odbytu za pomocą własnego języka, którym
              następnie liżą futerko, które jest przez nas głaskane lub bezpośrednio liżą
              nasze ręce. Więc szansa przeniesienia zakażenia przez kontakt z kotem jest wcale
              niemała i nie byłabym taka pewna czy drastycznie mniejsza niż możliwość
              zakażenia przez spożycie niedomytych warzyw, które w końcu nie są nawożone
              kocimi odchodami i jeżeli zanieczyszczają je jakieś odchody zmieszane z ziemią,
              to przecież też w minimalnych ilościach.
              • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 10:38
                mialam kota 3 lata... i z badan wychodzi, ze z toksoplazmoza nie mialam do
                czynienia.
                moim zdaniem demonizowanie kotow w tej sytuacji jest mocno przesadzone...

podobnie jak panikowanie w ciazy z farbowaniem wlosow, jedzeniem serow
                plesniowych i smarowaniem sie balsamami brazujacymi...

• Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 10:46
                  > mialam kota 3 lata... i z badan wychodzi, ze z toksoplazmoza nie mialam do
                  > czynienia.

Może po prostu Twój kot nie był żywicielem - przecież nie wszystkie koty są
                  zakażone Toksoplazmą.

> moim zdaniem demonizowanie kotow w tej sytuacji jest mocno przesadzone...

A kto demonizuje koty?
                  Napisałam, że powinno się trzymać z daleka od obcych kotów, jeżeli się nie
                  wykonało testów - na wszelki wypadek (a na pewno, jeśli wykonało się test i był
                  ujemny).

> podobnie jak panikowanie w ciazy z farbowaniem wlosow, jedzeniem serow
                  > plesniowych i smarowaniem sie balsamami brazujacymi...

To są zupełnie nieporównywalne rzeczy.
    • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 08:21
      Do lekarza, jesli nic niepokojcego sie nie dzieje - w 5,6 tygodniu ciazy...
      czyli 5-6 tygodni od daty rozpoczecia ostatniej miesiaczki (tak to sie liczy).
      A do tego czasu bierz kwas foliowy i duzo dobrego myslenia smile
      Inne badania na razie nie sa potrzebne - lekarz ci cos zleci, jesli bedzie
      potrzebne... ewentualnie przed wizyta u lekarza mozesz zrobic badanie beta HCG
      z krwi - bedzie dowod, ze jestes w ciazy i jak dlugo. ale to niekonieczne-
      zalezy od lekarza. Moj mi to zlecił.
      gratulacje smile
      • Gość: xxx Re: ciąża IP: *.piwet.pulawy.pl 15.03.07, 08:42
        ile kosztuje badanie HCG
        • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 09:14
          20-40 zł.
      • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża IP: 62.121.129.* 15.03.07, 11:10
        > czyli 5-6 tygodni od daty rozpoczecia ostatniej miesiaczki (tak to sie liczy)

A swoją drogą - to jest racja - powinnam uściślić w tym, co napisałam na górze,
        że miałam na myśli wiek zarodka, bo wiek ciąży zwyczajowo liczy się od daty
        ostatniej miesiączki. Tak czy inaczej pierwsza wizyta jest zalecana w 7-8 t.c.
    • lilith76 Re: ciąża 15.03.07, 10:02
      Jeśli ty jesteś po tym w ciąży, to oczekuj trzech króli z darami i gwiazdy betlejemskiej...

Nie ma sensu robić testów, czy badań krwii. Wpłać tę forsę na jakiś dom dziecka.
      • lilith76 Re: ciąża 15.03.07, 10:30
        Przepraszm!!!!!!!!!!!
        Pomylił mi się wątek.
        Masakra.
        Niech ktoś mnie wytnie sad
        • Gość: aga Re: ciąża IP: 81.15.223.* 15.03.07, 10:39
          Spoko smile
          Ciebie lilith nikt nie posadzi o zle podejscie czy trollowanie smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka