Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      mamy

mamy

(2798 wyników)
    • Witam Postanowiłam zapytać was o rade : czy moja mam powinna się leczyć? Obie z mamą mamy malutkie tarczyce ok 5jednostek. Ja mam b.wysokie przeciwciała a-tpo powyżej 1000. Mama przeciwciał nie ma wcale. Ja mam szerokie objawy niedoczynności, mama twierdzi że nie ma żadnych. Ma podwyższone tsh(ok.5). Wydaje mi się, że w z.z brakiem objawów mogłaby się nie leczyć. Na naszym przykładzie można by też wysnuć wniosek, że za objawy choroby odpowiedzialne są przeciwciała. Czy to możliwe?
    • Witam, założyłam już wątek odnośnie mojego samopoczucia i choroby na forum choroby tarczycy, ale mam chorobę Hashimoto, więc postanowiłam również tutaj pisać coś o moich wynikach, spostrzeżeniach i czerpać wiedzę od innych bardziej doświadczonych w tym temacie. Dopiero pod koniec lipca miałam postawioną diagnozę. Wcześniej moje wyniki wyglądały tak: [u]Czerwiec 2010:[/u] TSH [b] 4,71[/b] FT4: [b]30,91%[/b] 12,40 (9,0-20,0) FT3: [b]35,58%[/b] 5,53 (4,0-8,3) Ferrytyna: [b]18.16...
    • Witajcie Hashimotki! Miesiac temu przez przypadek odkrylam ze moje TSH jest powyzej normy (TSH=11). Najpierw lekarz stwierdzil ze to niedoczynnosc. Przepisal mi Euthyrox, najpierw dawka 25, natsepnie 50, obceni 75. Nastepnie zbadalam moje antyciala, ktore sa bardzo wysokie, wiec dolaczam do grona Hashimotek. Tabletki Euthyrox znosze dosc dobrze, ale choroba jest dla mnie ciagla niewiadoma, wiele dowiedzialam sie z tego forum, ale nie na wszystkie pytania znalazlam odpowiedz. Od kiedy pamieta...
    • Witam! Jestem pierwszy raz na forum i od razu pragnę zaznaczyć, że jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy osób, które tutaj piszą. Dlatego też zdecydowałam sie także uczestniczyc w tej dyskusji, zwłaszcza, że sama szukam pomocy. Zacznę od początku. Jestem po dwóch poronieniach, a dokładnie po dwóch obumarciach ciąży w pierwszym trymestrze (7 tydz, 9 tydz). Nie będe pisać jakie było to dla mnie straszne przeżycie, bo to chyba zbyteczne. Każda kobieta, która to przeżyła wie, jakie...
    • Moja mama ma niedoczynność, siostra też. Obie nie robiły badania krwi na przeciwciała. Ja zrobiłam, zacznę od hormonów: TSH 5,76 norma 0,27-4,2 FT3 3,02 norma 3,1-6,8 FT4 14,7 norma 12-22 Immunologia ATG 2057 norma poniżej 115 ATPO 550 norma poniżej 34 USG nie wykazało guzów, tylko ogniska hypoechogenne. Przerażają mnie te przeciwciała. Czy to hashimoto? Wizytę u endokrynologa mam dopiero 9 listopada.
    • Cześć wszystkim!! mam do Was pytanie... ale zacznę od początku. Mianowicie o tym, że jestem chora na Hashimoto dowiedziałam się w styczniu po długim chodzeniu po lekarzach bo miałam straszne objawy. Miesiąc temu musiałam zwiększyć dawkę do 100 euthyrox bo znów zaczęłam odczuwać wiele objawów i czułam się baaardzo źle, teraz jest trochę lepiej jednak bardzo zastanawia mnie fakt powiększonych węzłów. Już prawie rok temu wyczułam na szyi po jednej i drugiej stronie, pod uszami tak w połowie szyi...
    • A więc mam już wszystkie badania,które mi zlecił lekarz: HORMONY: TSH (test III generacji) 5,520 (norma 0,27-4,2) FT3 3,11 (norma 2,00-4,40) FT4 1,22 (0,93-1,70) Procentowo: FT4 37.66% [wynik 1.22, norma (0.93 - 1.7)] FT3 46.25% [wynik 3.11, norma (2 - 4.4)] PRZECIWCIAŁA: Anty TPO 10,5 norma <34,0 Anty TG <10,0 norma <115,0 USG: Tarczyca dwupłatowa polożona i ruchoma prawidłowo Płat prawy ma wymiary 14mm x 13mm x 42 mm Płat lewy ma wymiary 13 mm x...
    • Hej, w 2007 we wrześniu usunięto mi prawy płat tarczycy(biopsja była bardzo niepokojąca, histopatologia uspakajająca). Okazało się, że podczas operacji byłam w ciąży (5tc). Syna mam cudownego. Ale nagle spadło mi zapotrzebowanie na euthyrox i wczoraj zdiagnozowano mi Hashimoto. (wysokie miana anty TPO, a wczoraj obraz tarczycy na usg nie pozostawił podobno wątpliwości).Wiem, że leczy się objawy, a nie nazwę choroby, ale pytanie mam inne. Ile czasu trzeba się leczyć, żeby ...
    • Witam, udało mi się skłonić moją mamę do badań i wychodzi na to, że też ma Hashi od dawna nieleczone (ponad 20 lat temu leczyła się, ale wtedy nie mówiło się o hashi). Podaję jej wyniki: TSH - 0,919 (0,4 - 4,0) FT4 13.09% [wynik 0.944, norma (0.8 - 1.9)] FT3 36.15% [wynik 2.44, norma (1.5 - 4.1)] B12 -1.01% [wynik 182, norma (189 - 883)] Ferrytyna - 50.99% [wynik 106.29, norma (4.63 - 204)] anty TPO - 18,28 (0 - 5,61) anty TG - 14,89 (0 - 4,11) USG prawy płat poj....
    • Witam po przerwie i pozdrawiam wątek :) Proszę bardziej oczytane lub/i doświadczone dziewczyny o podpowiedź, czy pojawiająca się opuchlizna nóg (na wysokości kostek, czasami w pewnej mierze obejmująca też stopy) - może mieć związek z niedoczynnością tarczy lub z ... zażywaniem tyroksyny lub czymkolwiek związanym z hashi? Jestem w trakcie ustalania przyczyny - na razie bez sukcesu. Nogi puchną okropnie - ale krótkotrwale i bezboleśnie. Nawet nie zorientowałabym się, że znowu spęczniały, gdy...
    • Dziewczyny, jak często robicie dzieciom badanie profilu tarczycowego? Mam trzylatka, ostatnio miał badanie jak miał tak około 1,5 roku. Jak na razie wszystkie wyniki były idealne.
    • Hej. Jestem stałą czytelniczką, aczkolwiek odzywam się rzadko. Na codzień staram się nie przejmować chorobą i żyć jakby jej nie było, aczkolwiek czasem gdy mnie coś niepokoi lub martwi (wiadomo ma się te hashi-nastroje), to często tu zaglądam. Mimo to cienka jestem w interpretacjach wyników. Endo totalnie olewa moje ft3 i ft4 twierdząc, że przy braniu hormonów wyniki są zafałszowane. Mówi, że selen z cynkiem to też nic nie daje, jedynie na początku choroby moze wstrzymać jej rozwój, a...
    • Poniewaz ja choruję, poprosiłam mamę by się pzrebadała. Moja mama wiecznie chudziutka, nerwuska, całe życie śpiąca, ostatnio bolą ją stawy i mięśnie. skłonnosci do anemii. Oto jej wyniki: TSH 5,25 (0,25-5) Ft3 3,40 (2,6-5,4) 28,57% ft4 0,93 (0,7-1,6) 25,56% z tego co sama juz sie nauczyłam to widzę,ze ma niedoczynnosc, ft4<ft3 i hormonki ogólni niskie. Czyli tyroksyna wsakazana tak? poza tym powinna zrobic TPO w celu wykluczenia bądz potwierdzenia Hashi no i ferryty...
    • Cześć! Na podstawie informacji z różnych źródeł (ale głównie z tego forum)podjęłam decyzję, że się nie zaszczepię przeciwko grypie. Dziś mam już książkowe objawy: ból głowy, ból stawów, temp. 38,5 i rośnie, dreszcze. Proszę powiedzcie mi jakie środki mam zastosować, aby nie "kolidowało" to z moim Hashi? Do lekarza zarejestrowałam się dopiero na... czwartek (za 3 dni). Póki co najadłam się witaminy C. A czy można pić tzw. "naturalny antybiotyk" (czyli czosnek+miód+cytryna)? Pozdrawiam serd...
    • bardzo dziekuje za przyjecie mnie do waszego grona. moja choroba spadla na mnie nagle, jestem mocno zagubiona:( zaczelam czytac wasze forum, ale to strasznie nietypowa choroba, przynajmniej ja sie gubie. wchodzac w to z boku dla mnie wy piszecie slangiem, jestescie w temacie obeznane i jest dla was zapewne oczywiscie to, co dla mnie nie... ja mialam hormony w normie, to wogole jest warunkiem operacji, nie wolno zrobic jej jak sa nie w normie. mialam zbadane przeciwciala przed operac...
    • Niestety mam ogromne męty w ciele szklistym oczu - tylna cześć oka, takie plamy, linie, zygzaki przelatujące przed oczami non stop. Pojawiło mi się to nagle rok temu, bez przyczyny. Ostatnio, kiedy zaczeły mi wypadać włosy, zrobiłam badania na tarczyce i wyszlo hashimotos - miesiąc temu. Czy mogło to spowodować takie zmiany w oczach, wtedy kiedy się to pojawiło, włosy mi nie wypadały i czułam się dobrze. Endo mowi ze moglo ale wcale niekoniecznie. Czy jesli hormony sie ustabiliz...
    • FT4 8.30% [wynik 12.43, norma (11.5 - 22.7)] wyniki z 16.09.2009 FT3 32% [wynik 4.46, norma (3.5 - 6.5)] tsh-1.099 atpo-2831 (norma<60) Wyniki z 7.08.09 FT4 32.90% [wynik 15.29, norma (12 - 22)] FT3 134.86% [wynik 8.09, norma (3.1 - 6.8)] tsh 1,57 Usg tarczycy z 25.08.09 Prawy płat:63x21x21 obj.12,8 Lewy:67x22x23 obj.15,6 cieśń:3x6x18 obj 1,7ml tarczyca o niejednorodnej,drobno-ziarnistej echogeniczności-pieprz z solą.Cechy niewielkiego przekrwienia miąższu w badaniu dopp...
    • Witajcie Jestem już zdesperowana i trace nadzieje na cokolwiek. Coś nagle sie stało że nie mogę przyjmować Euthyroxu Wyniki są dobre: tsh - 2,930 (0,4 - 4,0) FT4 - 0,99 (0,80 - 1,90) FT3 - 2,99 ( 1,80 - 4,20) A ja po każdej tabletce umieram, serce wali jak szalone, chudnę Mam jakieś telepki, mega pobudzenie i uczucie silnej adrenaliny że aż piecze mnie skóra, nie mam juz siły nie chce mi sie już zyć! :( Włocze sie po lekarzach i nic :( A wszystko zaczelo się od momentu j...
    • Witam, poniżej przedstawiam wyniki 2007-11-07 TSH- 2,170 ulU/ml Ft4 -15,69 pmol/L anty TPO- 481 IU/ml 2008-03-15 Ft 4 20,14 pmol/L 2009-09-20 TSH-1,56 ulU/ml FT 4 - 17,51 anty TPO-456 IU/ml anty TG -74 IU/ml IgE całkowite 12 IU/ml Czy taki stan mojej tarczycy nie przeszladza w staraniu o dziecko ? Czy sugerujecie wykonać jeszcze jakieś badania ? Mam 25 lat, wstępnie zdiagnozowane Hashimoto i zespól policystycznych jajników...czy w takim wypadku lepeij jest już ...
    • Jestem ciekaw ile z nas ma cukrzycę typu 1 bo to podobno często występuje z hashimoto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się